Eğer aldığınızdan fazlasını satıyorsanız zengin sayılıyorsunuz. İnsanlarınızın daha refah içinde yaşamasını sağlıyorsunuz… Bu ekonominin olmazsa olmaz bir kuralı…

Türkiye’nin son yıllardaki zenginleşmesi ihracat hamlesi ile doğru orantılı olarak ele alınıyordu. Bir de turizmde gösterdiğimiz başarı zenginleşmeye büyük katkı yaptı hiç şüphesiz…

Bu iki önemli çıkışla birlikte Türkiye 10 bin dolar kişi başına gelire ulaştı. Ama burada durdu. Hatta gerileme belirtilerinin olduğunu görüyoruz. Bu olumsuzlukta dünya ekonomisindeki krizin payı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Üstelik ülkelerarası ticarette çok önemi olan komşularla ticaret de büyük gerileme içinde. Türkiye’nin 10 bin dolara takılmasında bu durum da etkili oldu.

Komşularımız ateş çemberi içinde… Güney komşularımız Irak ve Suriye’nin durumu ortada. Ukrayna’da sıkıntı büyük… Bir dönem Irak ile ticaret öyle bir boyuta ulaştı ki bu ülke ihracatta önce dördüncü sonra da daha üst noktalara çıktı.

Şimdi her şey negatifleşiyor. Türkiye bu durumda yeni bir yol bulmak zorunda. İşadamlarından kamu yönetimine herkes yeni yollar bulmak için arayışta. Son dönemde Afrika ile ilişkiler bu noktada ele alınmalı. Latin Amerika ve Orta Amerika atakları da yeni yol arayışlarının bir parçası… Bugünlerde üç önemli gelişme var ki belki esas yeni yol ve çıkış noktası bu gelişmelerin üzerinden olacak…

1-      Dünyanın en büyük ithalat pazarlarından biri Amerika Birleşik Devletleri bütün sektörlerin çıkış arayışlarında yeni gözdesi durumunda. ABD’de düzenlenen en büyük alım fuarlarından biri olan Seramik ve Mermer Fuarı’na yoğun ilgi belki de bu arayıştan kaynaklandı. ABD dünyanın en büyük mermer ve seramik alıcılarından biri ama yeterince değerlendiremiyoruz…

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu ve yönetimi bu fırsatın farkındalığını artırmak için yoğun bir çaba içinde. ABD pazarında daha fazla olmak için kolları sıvamış durumda.

Son fuar bu fırsatı yakalamanın ilk önemli adımı sayılabilir. Önümüzdeki günlerde başka ataklar da yapılacak. ABD’li alıcıları Türkiye’de ağırlamak için çalışmalar yapılıyor. Mermer ve seramik başta olmak üzere önümüzdeki dönemde ABD pazarı daha öne çıkacak. Zaten kamunun da bu konuda çalışmalar yaptığı biliniyor.

2-      İkinci önemli gelişme doğu komşumuzda gerçekleşiyor. İran pazarı her anlamda yeni dönemde Türkiye’nin çıkış yapması için fırsatlar içeriyor. İşadamı heyetleri birbiri ardına bu ülkeye gidiyor. Dünyaya açılan İran’da Türklerin de etkili olması için çalışmalar yapılıyor. Geçmişten bugüne vurgulanan bir gerçek var. İran’da ne yoksa Türkiye’de var. Türkiye’de ne yoksa İran’da var. Bunun üzerine İran’ın dünyaya açılması da eklenince iki ülkenin ticaretinin gelişmesi için tam zamanı değerlendirmesi yapılabilir.

3-      Üçüncü yol ise Bulgaristan’da şekilleniyor. Önderliğini Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fikret İnce’nin yaptığı ince siyaset bu ülke ile Türkiye’nin ticari ilişkilerini farklı boyuta taşıyor. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için çok önemli bir toplantı yapıldı. Türkiye’de Adil Üstündağ, Abdullah Teber,  Mehmet Sandal gibi önemli işadamlarının da katıldığı toplantıda fırsatlar konuşuldu.

Bu toplantıya Türkiye’nin Sofya Ticaret Ataşesi Emrah sazak da katıldı. Sazak şu önemli noktaya dikkat çekti bu toplantıda…

- Bulgaristan’a yatırım yapacak işadamlarımız sadece Bulgar pazarına düşünerek adım atmamalı. Bulgaristan Avrupa’ya yönelik yeni ticaret hamlelerinin yapılacağı önemli bir üs olabilir. İşadamları bunu düşünmeli ve bu fırsattan yola çıkarak adam atmalı…

Doğru Bulgaristan yeniden düzelme emareleri gösteren Avrupa ekonomisinden daha çok pay almak için önemli bir üs olabilir. Yatırım fırsatları, alt yapı imkanları buna imkan veriyor. ABD, İran ve Bulgaristan yeni dönemde ihracat atağı yapmak için üç önemli dayanak noktası…

Bizim tespitlerimiz dışında Türkiye İhracatçılar Meclisi de yeni arayışlar içinde…

TİMAKADEMİ ile ihracatçıyı yeni hedef pazarlar için yol gösterme çalışmaları yapılıyor. TİMAKADEMİ’nin çözüm ortakları arasında Halkbank, Vodafone, Coface Sigorta, UPS, Global Connection gibi kuruluşların bulunması da çok önemli bir avantaj olarak görülmeli.

Hedef pazarlara yönelik ortak çalışma yürütme kararı alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Erdal Erdem, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy’u kutlamak gerekiyor.

Gün yeni yollar arama günü… Gün yeni yolları birlikte bulma günü… Kim yeni duruma yönelik adım atıyorsa o ülkenin geleceğine yönelik ışık oluyor demektir…

Herkesin bildiğini ortaya koyacağı, yeni yolların birlikte bulunacağı günler dileği…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106