Gemba Japonca “Gerçek yer” anlamına gelen bir kelimedir. Endüstri ve yönetim alanında ise gerçek yer; değerin oluşturulduğu yerdir. Değer ise müşterinin para ödeyerek sahip olmaya razı olduğu her şeydir.

“Go to Gemba” yani “Gemba’ya git” Yalın düşünürlerin en sevdiği sloganlardan birisidir. Zira klasik üretim ve yönetim anlayışının hüküm sürdüğü dünyamızda önce sorun raporlanır, e-posta ile ilgilisine ve silsile yoluyla yöneticilere gönderilir. Daha sonra onu okuyan kişilerin harekete geçme süresine bağlı olarak reaksiyon süresi değişir. Bazen harekete geçilmeyince hatırlatma e-postaları atılı veya tekrar eden sorunun kalite raporu tekrar oluşturularak sahiplerine ekte bir önceki raporla birlikte verilir. Sorunun büyümesi üzerine toplantı salonunda bir araya gelinir, kimin ne yapacağı belirlenir ancak sorun çözülmez, bu defa sıra astların kavgasına ve üst yöneticilerin duruma müdahil olmasına gelmiştir… Aman Ya Rabbi! Yazması bile insana eziyet veriyor.

‘Yalın Düşünce’ye göre sorun her zaman yerinde gözlemlenir, yerinde tartışılır ve yerinde çözümlenir. Yani değerin oluşturulduğu yerde insanlar bir araya gelirler ve sorunu birinci ağızdan gerçek nesneler üzerinde dinler ve anlarlar.

Bir problemi çözmek sorunu oluşturan sebepleri anlamakla başlar. Sadece fabrika ortamında değil, tüm alanlarda Gemba’ya gitmek sorunun çözümü için en önemli adımdır. Uzaktan anladığını sanarak ön yargı ile verilen kararlar sorunu çözmeyeceği gibi derinleşmesine ve başka sorunların ortaya çıkmasına neden olurlar.

  • Tedarikçiden/üretimden gelen parçada sorun varsa tedarikçi/üretim sahasındaki üretim metotlarına bakmalısınız,
  • Gemba’ya yani değerin oluşturulduğu yere giderken yanınızda mühendislik, tasarım, kalite, üretim, metot mühendisliği gibi bölümlerden ekip üyesi almalısınız,
  • Sorunu anlamak için Balık Kılçığı (Ishikawa Diyagramı), Neden-Neden Analizi gibi problem çözme tekniklerinden faydalanmalısınız,
  • Beyin Fırtınası yöntemlerinden vaz geçmeden herkesin fikrine saygı duyacak şekilde katılım sağlamalısınız.

Bu yöntemi sadece işyerinde veya üretimde değil hayatın her alanında devreye almalısınız. Bir ana baba olarak çocuğunuz bilgisayarda aşırı vakit geçiriyorsa bilgisayar başına gitmelisiniz. Veya bir bürokrat olarak ülke sorunlarıyla ilgili tartışıyorsanız sorunun yaşandığı yere gitmelisiniz. Yoksa uzaktan uzağa teşhisleriniz ve bunlara bağlı vereceğiniz kararlar sizi bir yere götürmeyecek, despotluk yaparak sorun çözme kabiliyetinizi geliştirmekten öte bir işe yaramayacaktır. Etrafınızı geliştirmediğiniz her liderlik kademesi ise bütün yüklerin sizde olmasını sağlayacak ve müthiş egonuzla sanattan, mühendisliğe, işçi sağlığından verimlilik uzmanına kadar geniş bir yelpazede tek adam olmaya başlayacak ve kendiniz olmadan hiçbir sorunun çözülemeyeceği bir dünyaya hoş geleceksiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106