Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefi herkesi bağlamış durumda. Bu hedefin gerçekleşmesi için herkes durumdan vazife çıkarıyor.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu’nun aylık ekonomi ve iş dünyası dergisi Global Sanayici’nin Haziran 2012 sayısında yer alan yazısında altını çizdiği enerji gerçeği durumdan vazife çıkarmanın ötesinde yeni döneme ışık tutacak özellikler de taşıyor. ÇOSB Başkanı Sarıoğlu diyor ki…
- Sanayinin en önemli girdisi doğalgaz ve elektriktir… Biz 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olacaksak ve 500 milyar dolar ihracat yapacaksak enerji altyapısını üç kat büyütmemiz gerekiyor… Enerjide dışı bağımlı olan ülkemiz hızla enerji çeşitliliği sağlamalı ve ülke içindeki kaynakları harekete geçirmeli…
Aylar önce Petkim’in CEO’su Kenan Yavuz, “500 milyar dolar hedefi iyi de bunu hangi enerji ile gerçekleştireceğimiz konusunda açıklık yok” demişti…
Yavuz’un bu açıklamasının ardından da Petkim birbiri ardına enerji yatırımları yapmaya başladı. Kenan Yavuz son dönemdeki yatırımlarıyla 500 milyar dolar konusunda kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapmış oldu.
Aylar sonra okuduğum Sarıoğlu’nun yazısı da 500 milyar dolar hedefinin enerji bacağı konusunda bazı kesimlerin çok duyarlı olduğunu ortaya koydu.
Aslında yazı sanayiciye yol gösteriyor. Işık tutuyor. Enerji alanına özellikle de yerel kaynaklara dönük enerji yatırımlarına yatırım yapanların bu önümüzdeki dönemde karlı bir iş yapacakları mesajı veriyor.
İfade edildiği gibi enerji ihtiyacı üç kat artacak. Bunu karşılayacak yatırımların karlı olmaması gibi bir durum olabilir mi… 500 milyar dolar hedefi için enerji şart… Bu alandaki yatırımların kamu tarafından desteklenmesi olmazsa olmazı Türkiye’nin… Çünkü elektrik yoksa 500 milyar dolar da olmayacak.
ÖNCE ENERJİ SONRA NİTELİKLİ ELEMAN
Enerji tespitini yaptıktan sonra bir başka alana geçelim… 500 milyar dolar için ikinci adım nitelikli eleman olmalı…
İş dünyası bunun farkında… Nitelikli eleman olmadan 500 milyar dolar hedefi havada kalır… Bu nedenle herkesin nitelikli eleman için durumdan vazife çıkarması gerekiyor…
Şimdi çıkaranları sıralayalım… İzmit Valisi Ercan Topaç, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu uyumlu ikili olarak bu noktaya parmak basmış durumdalar… Yatırımcının önünü açmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı’yı da bu kapsamda unutmamak gerekiyor. Kayserili esprileri ile bölgede özellikle turizm yatırımlarının önünü açmış durumda.
Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz yatırımların önünü açıp nitelikli eleman düğmesine de basmış durumda. Çok somut bir örnek aktaralım…
Bölgede Türkiye’nin en önemli kemer firmalarından Palaska’nın fabrikası bulunuyor. Firmanın en büyük eksiği nitelikle eleman… Kemer firması dünyanın dört bir yanına kemer satıyor. İhracat rakamları her yıl artıyor ama nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çekiyor.
Kaymakam bu durumu öğrenince ilçede bulunan meslek liselerinden birinde bu alanla ilgili bölüm açıyor.
Şimdi gençler memnun. Firma nitelikli eleman bulduğu için atakta… Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefi için elbirliğiyle çalışıyorlar. Kaymakam İsmail Gündüz ise hem onlarca gencin iş sahibi olmasını sağladı. Hem de 500 milyar dolar hedefinde elini taşın altına koydu.
Aynı hedefe dönük farklı bir çalışmayı Arnavutköy ilçesinin Kaymakamı Hürrem Aksoy yapıyor. Bölgede bulunan Hadımköy Organize Sanayi Bölgesi’nin islah edilmesi için düğmeye basmış durumda.
Halen 2 milyar dolar ihracat yapılan, yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağlayan bu organize sanayi bölgesinde gelişme kendiliğinden olduğu için eğitim kurumlarıyla desteklenmesi sözkonusu olmamış. Şimdi Hadımköylü işadamlarıyla birlikte oluşturulan ASKODER ile okullarla sanayici arasında köprü oluşturuluyor.
Nitelikli eleman ile ilgili bir başka çalışmayı da çorapçılar yapıyor. Halen bildiğiniz gibi çorap sektöründe dünya ikincisiyiz. Bu başarıya rağmen çorap işinde İtalyanlar kadar para kazanamıyoruz.
Çünkü tasarım yok. Çünkü kalite konusunda eksikliklerimiz var. Bunu ortadan kaldırmak için okullu çorapçılar ya da çorapta nitelikli eleman için Kavram Meslek Yüksek Okulu Kurucusu Bahattin Durmuş ile birlikte ele ele verip bölüm açtılar. Yakından tasarımı, kaliteyi bilen bu işin ilmini okumuş çorapçılar gelecek piyasaya… İşte o zaman çorapçıların 500 milyar dolar hedefi içindeki katkıları daha da artacak.
Bu konuda başka örnekler de var… Fabrika yapan makinelerin derneği TİAD’ın efsane Başkanı Hayrettin Kağnıcı’nın başlattığı seferberlik herkese örnek olacak nitelikte. Onun ağzından aktaralım bu konuda yapılanları…
- Biz takım tezgâhlarından akıllı tezgâhlara geçmek istedik. Karşımıza nitelikli eleman sıkıntısı çıktı. Nasıl çözeceğiz diye düşündük. Karar verdik. Dernek olarak kurs açtık. Bugüne kadar onlarca insan başvurdu. Böylece meslek okullarından mezun olan çocukları nitelikli hale getirdik ve 2 bin lira maaşla işe başlattık.
Buna benzer bir uygulamayı şimdinin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bize, Ankara Sanayi Odası Başkanı olduğu günlerde organize sanayi bölgelerinde göstermişti.
Bazı organize sanayi bölgelerine açılan meslek liselerinden staj yapanların anında iş bulduğunu anlatmıştı.
Sonuç olarak 500 milyar dolar için enerji çok önemli… bir o kadar nitelikli eleman da önemli. Her iki konuda da çözüm adımları atarak hedefe koşabiliriz.
Bu konuda herkesin yapacağı bir şeyler olduğu kesin… Yeter ki yapmak isteyelim…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106