Öne Çıkanlar Arçelik Üretim Koordinatörü Alp Karahasanoğlu TÜSİAD Sıçrama Yapan Şirketler KPMG şirket ortağı Emrah Akın Türkonfed TEKİRDAĞ İSTİHDAM FUARI 2018

Hangi sektörler sanayi devrimine daha çabuk uyum sağlayabilecek?

Endüstriyel internetin getirdiği değişim en çok otomotiv, kimya ve lojistik gibi endüstrilerde göze çarpıyor.

OTOMOTİV: Mevcut durumda yüksek derecede otomatize olmuş otomotiv sektörünün Sanayi 4.0 gelişmelerine en hızlı adapte olan sektörlerden olması bekleniyor. Sektör oyuncularının karmaşık üretimlerini kolaylaştırmak ve süreçte iyileştirmeler yapabilmek için bu yeni teknolojilerden faydalanması önemli. Endüstriyel internetin sağladığı şeffaflık ve uzaktan kontrol imkanları sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte. Tasarımdan planlamaya, mühendislik ve üretime tüm süreçlerde farklı paydaşların bir arada olmasını gerektiren sektör, aynı zamanda tüm bu süreçlerin entegrasyonuyla önemli ölçüde iyileştirmeler yaşayacak.

KİMYA:
Kimya sektöründe müşterilerin özel taleplerinin artmasıyla toplu üretimden uzaklaşılmaya başlanıyor. Yeni teknolojilerle üreticiler talep edilen kimyasalın özelliklerini bilgisayar ortamında hesaplayarak fabrikaya iletebiliyorlar. Tüm sistemi açıp kapatmak yerine kullanılan mikro-reaktörler üretimde esnekliği artırıyor. Sektörün güvenlik gereksinimleri de fabrikalarda daha az insan bulundurmayı ve otomasyonun artmasını gerektiriyor. Ancak yüksek yatırım maliyetleri kimya sektöründeki bu dönüşümü yavaşlatıyor, günümüzde mikro reaktörler Almanya ve İngiltere’de kullanılmaya başlanmış durumda.

LOJİSTİK: Lojistik sektörü hem gelişmelerden faydalanabilmek hem de diğer sektörlerdeki gelişime ayak uydurabilmek adına ilerlemek zorunda. Yüksek tüketici talepleri, azalan pazara sunuş süreleri ve fabrikaların giderek daha esnek üretim yapıyor olması değer zincirinin önemli adımı olan lojistik sektörünün de hızla gelişmesini gerektiriyor. RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama teknolojisi, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemi) gibi gelişmelerin takip edilmesi ve uygulanması, veri üretimi ve analizi bu yeni dönemde lojistik sektörünün üretim değer zincirine dahil edilebilmesi adına önemli.Üretim sektörünün yanı sıra havacılık ve sağlık sektörlerinin de bu yeni gelişmelerden faydalanacağı öngörülüyor:

HAVACILIK: Endüstriyel internetin önemli şekilde etkilemesi beklenen sektörlerden biri havacılık. Bugün dünyada yaşanan gecikmeli uçuşların yüzde 10’u beklenmeyen motor arızaları yüzünden gerçekleşiyor. Yaşanan bu beklenmedik arızların global havacılık sektöründe yarattığı maliyete baktığımızda ise yaklaşık 8 milyon dolar gibi bir rakam çıkıyor karşımıza. GE tarafından geliştirilen bir sistem ile uçak yere iner inmez herhangi bir bakıma ihtiyaç duyulup duyulmadığı konusunda havayolu şirketlerinin bilgi sahibi olmasına yardımcı oluyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’ndeki havayolu şirketleri göz önünde bulundurulduğunda bile sistemin yılda 60 binden fazla gecikmeli uçuşun önüne geçmesini sağlaması bekleniyor.

SAĞLIK: Sağlık sektörünün de endüstriyel internet çağından önemli ölçüde faydalanması bekleniyor. Sağlık sektöründe verimlilik kaybında küresel ölçekte yaşanacak yüzde 1’lik bir düşüş yılda yaklaşık 60 milyon dolarlık bir bütçenin israf edilmemesi demek oluyor. Yapılan çalışmalar, bir hemşirenin günlük mesai saatinin yaklaşık 21 dakikasını malzeme arayarak geçirdiğini gösteriyor. Endüstriyel internet teknolojileri sayesinde akıllanan hastaneler, hastalarını elektronik ortamda gözlemleyebilecek, onlarla iletişim kurabilecek. Bunun yanı sıra çalışan ve medikal ekipmanların kontrolünü de yine elektronik olarak gerçekleştirebilecekler. Böylelikle kurulan sistemler sayesinde doktor ve hemşirelerin hasta başına geçirdiği süre yaklaşık bir saat artış gösterecek.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106