Öne Çıkanlar Türkonfed ÇOSB Dijital Dönüşüm Merkezi Technocast ÇOSB Kişisel verilerin korunması kanunu

Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda tüm üretim süreçleri masaya yatırıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Üretim Reform Paketi Çalıştayı hakkındaki sorularımızı da yanıtladı: 

- Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda ne gibi sonuçlar elde ettiniz? Paket üretim süreçlerini nasıl etkileyecek? 2016’da başka reform paketleri açıklayacak mısınız?

- Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda 7 ana başlık ekseninde beşikten mezara tabiriyle tüm üretim süreci ve üretim ekosistemi, kamu kurum ve kuruluşları, Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Üniversiteler, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Finans Kuruluşları ve sanayi firmaları tarafından masaya yatırılmıştır. Üretim sürecinde mevcut durumda yaşanılan sorunlar tespit edilmiş ve tespit edilen sorunlar üzerine katılımcılardan çözüm önerileri alınmıştır.

700’E YAKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Mevcut durumda yaşanılan sorunlar ve bunlarla ilgili çözüm önerilerinin yanında ayrıca ülkemizi orta gelir tuzağından kurtaracak yeni nesil sanayi bölgeleri (Eko-endüstriyel park), akıllı üretim sistemleri uygulamaları konusunda katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur. Çalıştayın en önemli çıktıları olan çözüm önerileri ve yenilikçi uygulamalar ile ilgili görüşler Bakanlığımızca değerlendirilmeye alınmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda çözüm önerileri ve görüşlerden aciliyeti ve ehemmiyeti yüksek olanlarını hayata geçirmek için mevzuat değişikliği çalışmalarımızı tamamladık. Çalıştay çıktısı olarak elde ettiğimiz 700’e yakın görüş ve öneri değerlendirilerek; kanun veya kanun hükmünde kararname düzeyinde yaklaşık 50 maddelik mevzuat değişikliği ile hayata geçirilecektir.

3Y ÜRETİM YAPISINA GEÇİŞ SÜRECİMİZ HIZLANACAK

Geriye kalan çözüm önerilerini de alt seviye mevzuat değişiklikleri veya yürürlüğe alacağımız projeler ile hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz. Kısaca 3Y yaklaşımı ile her defasında üzerine basarak vurguladığım yenilikçi, yerli ve yeşil üretim yapısının katılımcılarımız tarafından da ilgi görmesi ve bu yönde gelen öneri ve görüşlerin fazlalığı beni sevindirmiştir. Bu durum ayrıca ülkemizin orta gelir tuzağına yakalanmayacağı hususundaki inancımı perçinlemiştir. Özellikle Kamu – özel sektör diğer bir ifadeyle de kamu – sanayi – üniversite (KSÜ) işbirlikleri ile 3Y üretim yapısına geçiş sürecimiz hızlanacaktır. Ülkemizde yeni yeni konuşulmaya başlanan ve uygulamaları ile ilgili hazırlık çalışmaları yapılan eko-endüstriyel parklar ve akıllı üretim sistemleri konusunda da kamu-sanayi-üniversite (KSÜ) işbirliklerinin büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum.

TEŞVİK VE DESTEKLER ÇEŞİTLENDİRİLECEK

Çalıştayımızın her bir ana başlığında diğer bir deyişle üretim sürecinin her bir safhasında mihenk taşı olacak reformlar çeşitli yollarla hayata geçirilecektir. Bu reformların kimisinde büyük miktarda bürokrasinin azaltılması, kimisinde ise teşvik ve desteklerin arttırılması ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Özellikle eko-endüstriyel park ve akıllı üretim sistemleri konusunda ise mevzuat çalışmalarına hazırlık için paydaş kurum ve kuruluşlarımızla projeler başlatarak ülkemizdeki mevcut durumu ortaya koyacağız ve ardından yönetim, teşvik ve destek mekanizmalarını belirleyeceğiz. Biliyorsunuz ki 2015 yılı Aralık ayında Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı’nı ve ardından 2016 yılı Ocak ayında Üretim Reform Paketi Çalıştayını gerçekleştirdik.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106