Bilgiyi kullanıp inovatif davrananların hakimiyeti hayatın neredeyse tamamını kapsama alanına alıyor. Şimdi onlar yapıyor biz kullanıyor ya da seyrediyoruz. Ya da anlatıyoruz…

İşte size bir öykü…

Geçtiğimiz günlerde üç arkadaş Taksim’de taksi bulmakta zorluk çekiyor… Hemen Uber uygulamasına başvuruyor. Ve araç geliyor herkesi evlerine bırakıyor. Ödeme kredi kartından alınıyor…

Sonra bu arkadaşlardan biri nasıl geldiklerini evde anlatıyor…

- Taksi bulamadık… Uber’i çağırdık…

Eşi soruyor…

- Uber kim?

Uber’in kim olduğunu yakında hepimiz öğreneceğiz. Şu anda dünyada en hızlı büyüyen kuruluşlardan biri… En karlı şirket olduğunu söyleyenler bile var. Bugünün ve geleceğin taksi uygulamaları arasında gösteriliyor.

Uber uygulaması, Türkiye için daha yeni bir uygulama. Şimdilik taksilerle değil, kiralık arabalarla çalışıyor. Cep telefonuna bir yazılım indiriyorsunuz… Hepsi bu… Konumunuzu gönderdiğinizde Uber ile anlaşmalı araç sizin bulunduğunuz yere geliyor. Ancak sisteme itiraz edenler var. Taksiciler, Uber'e karşı çıkıyor. Dünyada bazı ülkelerde yasaklandı. Ama İstanbul’da uzun süredir aksaksız uygulanıyor.

Uber’in lüks ofisleri, dev gökdelenleri yok. Hatta aracı bile yok. Ama her gün yüzlerce insanı taşıyor. Çin’de günlük 1 milyondan fazla insanı ulaştırdığı söyleniyor. Bir yazılım ile milyonları ulaştırma şansını yakalamak Uber’i öne çıkarmış durumda.

Peki yenilik sadece Uber mi…

Son yılların en dikkat çekici girişimcilerinden biri olan Elon Musk’ın geliştirdiği Tesla markalı otomobiller de yakında hayatımızın bir parçası olacak gibi görünüyor. Bugüne kadar en verimli elektrikli otomobil olarak değerlendiren Tesla yakında Türkiye’de de satış merkezi açacak. Şimdiden sipariş vermek isteyenler kuyruğa girmiş durumda. Adını ünlü fizikçi Nikolai Tesla’dan alan otomobil, tek şarjla 450 kilometre gidebiliyor. Ekonomik durumu iyi, çevreye duyarlı kesim bu otomobili almak için bütün dünyada sıraya giriyor. Bu otomobili kullanmak bir prestij olarak görülüyor dünyada…

Steve Jobs, Bill Gates interneti kazanca çevirmişlerdi… Bu alan hala yeni fırsatlara açık bulunuyor. Ancak şimdi Musk gibi yazılımı, interneti enerji tasarrufu ve çevreci ürünlerle birleştirenlerin devri başlıyor.

Peki bu ve önceki süreçte biz neredeyiz? Gelişmeleri ne kadar yakından takip ediyoruz? Bir kere bu konuda medyanın çok uyarıcı ve zorlayıcı olması gerekiyor. Sevgili Arif Esen bu dergide bunu başarıyla yapıyor. Global Sanayici’nin her sayısında teknolojideki gelişmeleri anlatan, fırsatları ortaya koyan çok sayıda haber ve araştırmaya yer veriyor. Bütün medyanın bu noktada duyarlı olmasında fayda var… Yoksa yine tren kaçtı edebiyatı yapmak zorunda kalırız…

İnovasyonla ilgili en kesintisiz çalışmayı Mehmet Büyükekşi önderliğinde Türkiye İhracatçılar Meclisi yapıyor. Farklı işbirliklerinin gündeme getirildiği İnovasyon Haftası başarılı projelerin önünü açıyor. Bu yıl tam 50 robot’un önü açılacak İnovasyon Haftası’nda… Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Intel işbirliği ile mucitler Türkiye İnovasyon Haftası’nda robotlarıyla yarışacak. Konuyla ilgili son başvuru tarihinin 16 Ekim olduğu yarışmadan geçer not alan 50 robot 3-5 Aralık tarihinde İnovasyon Haftası’nda sergilenecek. Bu robotlar etkinlikte yatırımcı, girişimci ve teknoloji dünyasının önemli isimleriyle buluşma fırsatı yakalayacak.

50 robot fena bir adım değil… Bir başka adımı da IMB attı. İstanbul’un da aralarında yer aldığı dünya çapında 30 şehirde gerçekleştirilen IBM SmartCamp etkinliği çok sayıda üniversitede genç beyinlere motivasyon sağladı. İnovasyonun şirketin kalbi olduğunu vurgulayan IBM Ekosistem Müdürü Jale Akyel çalışmaların etkisini şöyle özetliyor…

- Her sektörden firmalar müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için yeniliğe açlar. IBM Küresel Girişimcilik Programı dahilinde gerçekleştirdiğimiz IBM SmartCamp ile girişimcilerin yeni iş ve yatırım fırsatları yakalamalarına yardımcı oluyoruz.

Arçelik’in kahve makinasından sonra bu alanda yeni tasarımlara, yeniliklere imza atan Arzum’un yaptığı hamleler de umut verici… Yaklaşık 250 farklı ürününün 10 milyon evde bulunduğu tahmin edilen Arzum artık çay ve kahve setini ortak sunan bir projeye imza attı. Yeni çalışmada su ısıtıcısı, çay robotu ve Türk kahvesi robotu aynı sette bulunuyor ve enerji verimliliği konusunda da çok hassas bir ürün olarak lanse ediliyor.

Otomobille ilgili de önemli çalışmalar yapılıyor. Üniversitelerimizin henüz ticarileşme şansı bulamayan ama gelecek için umut veren çalışmalar ilgiyle izleniyor. Son olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi’nin tasarlayıp ürettiği, Türkiye’nin güneş enerjisiyle çalışan ilk aile arabası ‘Aruna’nın görücüye çıktı. ‘Aruna’, kilometrede 1 kuruşluk enerji harcıyor… Ortalama 70 kilometre hızla, 5 liraya, 500 kilometre yol gidiyor…

Bütün bu çalışmaların dışında da yeni icatlar, buluşlar yapılıyor. Türkiye’nin yeni dönemde yükte hafif pahada ağır ürünler üretmesi gerekiyor. Bu konuda herkes hemfikir… Partilerin ekonomiyle ilgili isimleriyle konuştuğunuzda bu konuda neredeyse ağızbirliği söz konusu… Ama havada bir sıkıntı var. Biz ne Uber ne de Tesla bulabilmiş değiliz. Bulsak o kadar güzel bir hareket olur ki… Hani hava kurşun gibi ağır diyor ya ünlü ozan… İşte öyle bir sıkıntı… Bunu aşmanın yolu buluşlar olsa gerek…


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106