Üniversite ile iş dünyasını buluşturmak ve bu buluşmadan büyük sonuçlar çıkarmak son dönemin en önemli uzlaşma noktalarından biri...
Gerçekten bu buluşmadan büyük sonuçlar çıkarmak mümkün mü?
Evet mümkün... Çünkü bu konuya Türkiye'de belki de en fazla inanan isimlerden biri bu buluşmayı sağlayacak bakanlığın başında...Nihat Ergün bilim ve teknoloji adını alan ilk bakanlığın başında... Nihat Ergün Türkiye'de icat çıkarılması için elinden geleni yapıyor…
Peki çok mu önemli bu alanda icat çıkarılması? Evet çok önemli. İşte size bu konunun önemini net bir şekilde ortaya koyan iki küçük örnek..
● YERLİ OTOMOBİLDE İLK ADIM
Okan Üniversitesi Nihat Ergün'ün Türk malı otomobil projesinden yola çıkıp bu alanda sektörün önünü açacak ilk teknoparkı kurmak için düğmeye bastı. Üniversitenin kurucusu Bekir Okan ilklere imza atmayı sever. Daha önce turizmde bir çok ilke imza atmıştı. Şimdi üniversite ile ilklere imza atmanın yollarını arıyor. Bunun için ilk sürücüsüz otomobil için düğmeye bastı ve bu konuda başarılı ilk adımı attı.
Şimdi bu sinerji ile yerli otomobil projesini birleştirmek için teknoloji merkezi oluşturmaya çalışıyor. Üniversitedeki mühendislerin, bu alandaki yan sanayicilerin AR-GE'leri ile buluşması Nihat Ergün'ün hayalini gerçekleştirmek için önemli bir adım olabilir. Üniversitedeki teknoparktan yerli otomobilin adımları atılabilir.
● İBRİK KOLEKSİYONUNDAN DEKORNAME'YE GİDEN YOL
Bir ikinci örnek ise daha ilgniç... İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olarak çalışan Gülname Turan yıllarda endüstri tasarımı konusunda araştırmalar yapıyor. 
Türkiye'deki bütün yörelerin ibrikleri hakkında fikir sabihi... Orta Asya'dan Anadolu Selçuklu'ya bütün motiflerin araştırmasını yapmış bir bilim kadını...
Bütün bu araştırmalar Gülname Turan'ın kafasında... Belki sınıvlarda öğrencilere soru olarak soruluyor, şimdiye kadar ki tek işlevi bu… Ama şimdi bu bilgi Türkiye'de önemli bir başlangıcın merkezine oturuyor.
Devlet Bakanı Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış hediyelikler konusunda önemli bir girişim için uzun süredir çalışmalar yapıyordu… New York'ta nazar boncuğu satarak başladığı iş yaşamında son dönemde önemli adımlar atan Beyhan Bağış, şimdi hayalindeki bir yatırım için düğmeye basmak istiyor... Kültürel hediyeliklerin, hatta kendi ifadesiyle hikayesi olan hediyeliklerin çok iyi tutacağını düşünüyordu... Ancak bu konuda tutunacak bir dal arıyordu... Tasarım alanında görüşlerine güvendiği Özlem Süer'e danıştı... Özlem Süer onu belki de bu alandaki en doğru isim alan Gülname Turan'a yönlendirdi...
İşte üniversite girişimci buluşması böyle başladı. Şimdi Beyhan Bağış biraz da Gülname Turan'ın adından etkilenerek Dekorname adıyla bir şirket kurdu... Hikayesini Gülname Turan'ın yıllara dayanan çalışmalarından alan hediyelikler için düğmeye bastı... Önümüzdeki günlerde ortaya çıkan ürünleri kamuoyu ile paylaşacaklar.
Üniversite girişimci işbirliğinden belki hediyelik konusunda Türkiye'de yeni bir başlangıcın adımı atılmış oldu...
● YENİ İŞBİRLİĞİ ÖRNEKLERİ ŞART
Bu alanda başka örnekleri de bulmak mümkün. Türkiye, üniversitelerdeki araştırmalarla, buluşlarla girişimciyi buluşturduğu an sıçrama yapacak. Bundan kimsenin kuşkusu olmasını. İşte o zaman cari açık sorun olmaktan çıkacak, sık sık kriz konuşmak zorunda kalmayacağız.
Temellerin sağlam olması için işin yeniliklerle buluşmalara dayanması önemli bir şart... Bu noktada organize sanayi bölgelerine de, bu alanda biraz yavaş giden devlet üniversitelerine de büyük iş düşüyor.
Bunun bilincinde olanlar Türkiye'nin sıçrama yapmasında imza sahibi olacaklar.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106