Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi KOSGEB BAŞKANI GİRAY DUDA Türkonfed ÇOSB Habertürk Bakış programı

ÇOSB, ‘kendi kendini yönet’ uygulamasının en iyi örneğidir

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB), 40 yıllık deneyimi ile özellikle 2003’ten sonra yaptığı yatırımlarla OSB’ler içinde yıldızı parlayan bir üretim, istihdam ve ihracat üssüdür. Marka bir OSB’dir. İhtiyaçlar doğrultusunda gelişen teknolojiye paralel olarak sürekli yenilenen eksiksiz bir altyapıya sahiptir. Çerkezköy OSB, bu kusursuz altyapısıyla katılımcılarının ileri teknoloji özellikleri taşıyan, katma değeri yüksek ürünlerin üretimine büyük bir katkıda bulunmaktadır.

ŞEFFAF YÖNETİM VE KURUMSAL YAPI

Türkiye'de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sicil numarası verilerek tüzel kişilik kazanmış 295 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Bu OSB’lerde üretim yapılan 47 bin 996 sanayi parselinde toplam 1 milyon 550 bin kişi istihdam ediliyor. Çarpık sanayileşmenin önüne geçerek tarım topraklarını koruyan OSB’ler planlı sanayileşmenin ve aynı zamanda planlı şehirleşmenin çevreci adresleridir. OSB’ler şeffaf ve denetlenebilir yapılarıyla kayıt dışı ekonominin en büyük panzehiridir. Devlet, OSB’lerin kuruluş ve işleyişinde kamunun görev ve etkisini minimuma indirerek sanayiciye ‘kendi kendini’ yönet demektedir. Çerkezköy OSB, ‘kendi kendini yönet’ uygulamasının en iyi örneklerinden birdir. ÇOSB, bugün Türkiye’nin örnek, öncü, çevreci OSB’leri içinde ilk sıradadır. Bunu şeffaf yönetimi ve kurumsallaşmış yapısıyla gerçekleştirmiştir.

MALİYETLER DÜŞÜRÜLSÜN REKABETÇİLİK ARTSIN

Bu süreçte beklentimiz yapısal reformların bir an önce uygulanmasıdır. Üretimde büyük bir paya sahip enerji maliyetleri düşürülerek sanayinin rekabetçiliği güçlendirilmelidir. Küresel kırılmalara karşı önlemler alınmalı, dövizdeki ani dalgalanmalara karşı sanayiciyi koruyacak düzenlemeler yapılmalıdır. Asgari ücretteki artışın yükü zaten zor durumda olan sanayiciye bindirilmemelidir.

AVRUPA STANDARTLARININ ÜZERİNDE İMKANLAR SAĞLIYORUZ

Çerkezköy OSB, katılımcılarına Avrupa standartlarının üzerinde imkanlar sağlamıştır. ÇOSB ihracat, inovasyon ve ar-ge üssüdür. Bölgemizdeki 240 fabrikada yılda 20 milyar dolar ciro gerçekleştirmektedir. Bölgemizde 30’u uluslararası yatırımcı olmak üzere 240 fabrikada 63 bin çalışan istihdam edilmektedir. Bu anlamda bir istihdam üssü olan ÇOSB aynı zamanda bir ihracat üssüdür. Bölgemizden gerçekleştirilen yıllık ihracat 3 milyar dolardır. ÇOSB bir ar-ge ve inovasyon üssüdür. Bir önceki yıl ÇOSB’de 290 patent ve faydalı buluşa imza atılmıştır. Tam donanımlı, kriterlere uygun 8 ar-ge tesisi bölgemizde faaliyet göstermektedir. Sanayicimizin inovasyon ve ar-ge teşviklerini daha çok kullanmasını istiyoruz.

ÇOKLU LOJİSTİK İMKANLARA SAHİBİZ

Çerkezköy OSB, lojistik imkanlar açısından çoklu seçeneklere sahip. Kara, deniz, hava ve demiryolu imkanlarına sahibiz. Limanlara yakınız. Burada Halkalı-Edirne Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın ve Çerkezköy-Tekirdağ demiryolu bağlantısının gerçekleşmesiyle ÇOSB’nin imkanları bir kat daha artacaktır.

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2014 rakamlarına göre yaptığı sıralamada Türkiye’nin en büyük 1000 firması arasında 35 firmamız yer almıştır. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) en büyük 1000 ihracatçı araştırmasında ise ÇOSB’den 26 firma yer aldı.



ATIKSULARA TAM ARITMA YAPIYORUZ

Yüzde 90’ın üzerinde doluluğa sahip ÇOSB, 7 gün 24 saat çalışan iki adet endüstriyel arıtma tesisiyle dışarıya bir gram arıtılmamış atık su vermemektedir. Arıtma tesislerimizde, fabrikalarımızdan gelen atıksuyu Fiziksel Arıtma, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma ve Çamur Susuzlaştırma işlemine tabi tutuyoruz. Arıtma tesislerimizin çalışması ve verileri on-line olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara’daki merkezine iletilmektedir. Arıtma tesislerimiz bizim kontrolümüz ve analizlerimiz dışında 7/24 bakanlık tarafında izlenmektedir. Yakında atık çamuru kurutacak ve yakacak bir tesis kuracağız.

YERALTI SU REZERVLERİNİ KORUYACAĞIZ

ÇOSB, çevreci bir OSB’dir derken boşuna demiyoruz. Bölgemizdeki hava kalitesini sürekli kontrol ediyoruz. TÜBİTAK’la yürüttüğümüz proje ile ‘hava ve koku kirliliği’ne ilişkin çalışmalar yürütüyoruz. Yeraltı su rezervlerini korumak amacıyla kendi kaynaklarımızla yapacağımız Yoncalı Barajı’nda temel atma aşamasına yaklaşıyoruz. Katılımcılarımızın enerji maliyetlerini düşürecek Buhar santralı çalışmalarımız sürüyor.

ARA ELEMAN SORUNUNU AŞACAĞIZ

Sanayicilerimizin ara eleman sorununa çözüm bulmak amacıyla Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kurduk. Hedefimizde yüksek okul ve üniversite var. Çerkezköy OSB sadece bir OSB değildir. Sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde modern konferans salonumuzda birçok kültürel ve bilimsel faaliyete imza atıyoruz. Her yıl Çerkezköy ve Kapaklı’da okuyan öğrencileri kapsayan kompozisyon ve resim yarışması yapıyoruz. Engelliler için ‘Güler Yüzler’ pikniğimizi de her yıl gerçekleştiriyoruz.

Çerkezköy OSB, 40 yıllık deneyimiyle bugün geldiği seviye ile katılımcılarına yüksek katma değerli üretim için her türlü olanağı sunmaktadır. Bundan sonra da bu imkanları geliştirip, çeşitlendirerek hizmet vermeye devam edecektir.

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106