Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi KOSGEB BAŞKANI GİRAY DUDA Türkonfed Asaf Savaş Akat Global Sanayici

Eğitim ve sektör temsilcileri ÇOSB’de mesleki ve teknik eğitimi ele aldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) eğitim ve sanayi adına çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Tekirdağ Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde ÇOSB Konferans Salonunda gerçekleşen, mesleki eğitimde sektör ve eğitim işbirliğini geliştirmek amacıyla yapılan “Tekirdağ İli-Sektör Eğitim İşbirliği Toplantısı” yoğun bir katılımla gerçekleşti.


Toplantıya; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Elay, ÇOSB Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Ahmet Temiroğlu, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva’nın yanı sıra, çok sayıda idareci ile sanayici katıldı.


 

Tekirdağ merkez ve diğer tüm ilçelerinden de çok sayıda eğitimci ve sanayicinin katıldığı toplantıda sektör-eğitim işbirliği masaya yatırıldı. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında meslek ve teknik eğitim yapılacak destekler, bu desteklerden nasıl faydalanılacağı ve teşvik sistemi anlatıldı. Toplantıda; Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva birer konuşma yaparak mesleki eğitimin önemine değindiler.

MESLEKİ EĞİTİMDE FARKINDALIK YARATILMALI

Toplantıda bir konuşma yaparak ÇOSB’nin mesleki eğitim adına yaptığı çalışmaları anlatan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler şunları söyledi: “Ülkemizin en önemli konularından birisi olarak değerlendirdiğimiz mesleki eğitim alanında paydaşların görüşlerinin alınacağı bugünkü işbirliği toplantısına katılımınız sebebiyle hoş geldiniz dileklerimi öncelikle sunmak isterim. ÇOSB’de mesleki eğitim açısından önemli bir hizmeti yerine getiriyoruz. Bu hizmet, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olup, halen bünyesinde 740 öğrencinin eğitim aldığı, 5 alan - 7 branşta eğitim veren bir okuldur.

2012-2013 eğitim öğretim yılında başlayan ve geçtiğimiz 2 yılda toplam 176 mezun verdiğimiz okulumuzun öğrenci kapasitesi 1200’dür. Bölgemiz sanayicilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla modern bir şekilde tasarlanan 40 derslik, 26 atölye ve laboratuvarın bulunduğu okulumuzu geliştirmek yönünde sürekli bir çaba içerisindeyiz. Okulumuza her yıl çok sayıda öğrencinin başvuruyor olması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. Mesleki Eğitim farkında olunması ve üstünde durulması gereken, ülkemizde de geçmişten günümüze Ahilik - Lonca dediğimiz teşkilatlar ile taşınmış köklü bir gelenektir. Bu kadar köklü bir geleneğe sahip bir eğitim modelinin hak etmediği yerde olduğunu görüyoruz.”


MESLEKİ EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE BAĞLANMALI

OSB’lerdeki mesleki ve teknik Anadolu liselerinden beklentinin büyük olduğunu belirten Sözdinler, “Bildiğiniz üzere, işte bu ortamda OSB okulları dediğimiz, bizim de işleticisi olduğumuz tamamen bizlerin sorumluluğunda yürütülen okullar hayata geçirildi. Okullarımızın yeni olmasının yanı sıra onlardan beklentini büyük olduğunun farkındayız. Bu hassasiyet, hem bizim okullara bakışımızı ve hem de onları yapılandırırken gelecek planlaması çalışmalarımızı daha ayrıntılı yapmamızı sağladı. Bu süreçte gerek Milli Eğitim Bakanlığımız ve gerekse Sanayi Bakanlığımız yetkililerine yardımları ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Özel sektör temsilcileri olarak, mesleki eğitime bakış açımızın ülkemizin gelecek vizyonuna uygun teknik eleman yetişmesine faydası olur inancındayız. Okullar yapılanırken karşımıza bir takım zorluklar çıktı. Konuların yeni olmasından dolayı Bakanlık yetkilileri ve bizler mevzuat ve uygulama açısından çözüm üretmekte zorlandık. Bizler işadamı olarak zamanın üretim ve kazanç olduğunu çok iyi biliriz. Bu anlamda bu okullarda Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı olmak yerine ‘Özel statülü okullar olarak Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmamız sağlanabilir mi?’ düşüncesini öngörmekteyiz” dedi.


MEVZUAT ENGELLERİ KALDIRILMALI

Mevzuat açısından engeller bulunduğunun altını çizen ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler şunlar söyledi: “OSB’ler tarafından işletilen okulların kuruluş amaçları OSB işletmelerinin ihtiyaç duyduğu teknik elemanların yetiştirilmesidir. Bu doğrultuda teknoloji ve donatım konusunda hiçbir masraftan kaçınılmamıştır. Fakat okullarımız örgün öğretimden başka hiçbir faaliyet için kullanılamaz durumdadır. Mevzuat açısından önümüzde engeller vardır. Bu engeller kaldırılırsa, okullarımızı gerçekten kuruluş amaçlarına uygun olarak öğrencilerimize, gelecekte mezunlarımıza ve işletmelerde halen çalışmakta olan personelin eğitimine katkı sağlayacak ve gerçek kuruluş amaçlarına uygun hale getirmek mümkün olacaktır. Okullarımıza yıl içinde nakil olan öğrencilerin de teşvikten yararlanması sağlanarak kontenjanlarımızın boş kalması engellenmelidir.”


KATKI ARTIŞLARI DÜZENE OTURTULMALI

İşadamları olarak bu konuda ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirten Sözdinler, “Okullarımıza verilen teşviklerin miktarında OSB’ lerce işletilen okulların hiçbirinde öğrencilerden katkı alınmadığı da dikkate alınarak artışlarının düzene oturtulması gereklidir. Okullarımızın gerektiğinde Bakanlığımızın personeline Hizmet İçi Eğitim Merkezi olarak hizmet vereceği düşünülmeli ve gerekli birimler koordinasyonu sağlayarak şimdiden bu çalışma başlatılmalıdır. Dile getirdiğimiz bu önerilerin temel amacı; bu okulların çok ciddi bir yatırım yapılarak, büyük hayallerin ve umutların yaşatıldığı bir yer olduğunun bilinmesi ve bu şekilde sürdürülmesinin de sağlanabilmesidir. Vurgulamak istediğim son bir husus var ki; yetişen öğrencilerimizin çok nitelikli olarak verdiğimiz eğitim sonrasında üniversiteye gitmek yönünde isteklerinin yoğun olduğunu görmekteyiz. Ülkemiz açısından diğer bölgelerde de aynı anlayışın olduğunu yani meslek lisesinde edinilmiş bilgilerin bir kenara bırakılarak, yüksekokulların farklı bölümlerine yönelmiş olmanın mesleki eğitimi önemli ölçekte ve olumsuz etkiliyor olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu noktada bugünkü toplantımızda bulunan değerli kamu ve özel sektör yöneticilerimizin-temsilcilerimizin, meslek liselerine talebi artıracak ve mezunlarını kendi çalışma alanında istihdama yönlendirecek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu bildiklerini hepimiz biliyoruz” dedi.


TALEPLERİ TEK TEK NOT ALDILAR

Konuşmaların ardından, soru cevap kısmına geçildi. Bu kısımda da toplantıya katılanlar söz alarak var olan aksaklıkları ve yapılması gerekenleri dile getirdiler. Talepleri tek tek not alan bakanlık yetkilileri gerekli çalışmaların yapılacağını dile getirdiler.

Toplantının bitmesinin ardından Bakanlık yetkilileri ve konuşmacılar Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni gezerek burada okul hakkında bilgi aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106