Endüstri 4.0 ÇOSB’de masaya yatırıldı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü tarafından düzenlenen Endüstri 4.0 Paneli yoğun katılımla gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak; Siemens Türkiye-İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy ve Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seniye Ümit Oktay Fırat katıldı.

ÇOSB Konferans Salonu’nda yapılan panele Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Namık Kemal Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra 150’ye yakın firma sahibi ve temsilcisi katıldı.

ÇOSB BU KONUDA DA ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR’

Panelin açılış konuşmasını ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur yaptı. Yakuppur şunları söyledi: “Dünyada yaklaşık 5 yıldır konuşulan Endüstri 4.0 veya 2. makine çağı diye de isimlendirilen bir dönüşüm hakkında, Türkiye olarak biz de son yıllarda yeni bilgiler edinmeye başladık. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak, örnek ve öncü bir OSB olmak idealinde, bölgemizde bulunan katılımcılarımıza konunun uzmanlarından bilgi ve görüşlerini aktarma yönünde bir çalışma yapılmasını uygun gördük. Bölge Müdürlüğümüzün İdari Bina Toplantı Salonunda önce planladığımız bu toplantıyı katılımın fazla olması sebebiyle Konferans Salonuna aldık. Son yıllarda ismini çok sık duyduğumuz ama içeriğinin daha iyi anlaşılması amacıyla düzenlediğimiz panelimizi, sanayimizin diğer ülkelerle yaptığı koşuda geri kalmaması için çok anlamlı bir çalışma ve başlangıç olarak değerlendirmekteyiz. Bildiğiniz üzere bölge olarak Ar-Ge, yenilik konularını çok önemsiyor, ekonomik büyüme ve kalkınma performansımızı etkileyen en önemli faktörün bu alan olduğunu ifade ediyoruz. Bu gerçeğin bilincinde olarak geçtiğimiz Mayıs ayında ve geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan uzmanların da desteğiyle Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri konularında iki toplantı düzenledik. Ciddi sayıda katılımla gerçekleşen bu toplantıların sonrasında, önemli gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Trakya Bölgesi’nde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı 9 Ar-Ge Merkezinden 8’inin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde olduğunu belirtmek isterim. Önümüzdeki günlerde bu Ar-Ge Merkezi sayısının artacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca 700 civarında Ar-Ge personelinin bölgemiz işletmelerinde çalışıyor olması da çok sevindiricidir.”

TÜRKİYE İÇİN FAYDALI OLACAKTIR

Katılımcılara yeni ufuk açmak amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Yakuppur, “Ülkemiz açısından tüm sanayicilerimizle birlikte yaptığımız üretim koşusunda bugün detaylarını konuşmacılarımızın anlatacağı Endüstri 4.0 dönüşümü konusunda kuşkusuz bilgilerimiz artacaktır. Ama daha önemlisi, bu toplantıda, Endüstri 4.0 konusunda bilgilenecek tüm katılımcılarımızın yapacağı yatırımların gelecekte Türkiye’nin küresel değer zincirinden alacağı payın artmasına sebep olacak yeni fikirlerin oluşmasıdır. Ülkemiz açısından orta gelir düzeyinde daha yüksek bir gelir düzeyine çıkma noktasında oluşacak yeni fikirler bu toplantıdan sonra daha da gelişecektir. Burada bir konunun altını daha çizmekte fayda görüyorum; sanayicilerimizin Endüstri 4.0’ı uygulamaya başlamasının yeterli olmayacağını biliyoruz. Standardizasyon, robotik teknolojiye geçilmesi, kurumlar arasında rahat ve yüksek iletişim teknolojilerinin kurulması, yasal mevzuatın güncellenmesi, altyapı olanaklarının artırılması özetle dijital yeteneğimizin çok daha güçlü hale gelmesine ihtiyaç duymaktayız. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Ocak 2016’da gerçekleştirdiği Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda edindiğimiz kanaat odur ki, devletimiz de bu konuda isteklidir. Biz reel sektör temsilcilerinin de bu hedefe ulaşma noktasında istekli ve inançlı olduğunu biliyoruz. Helva yapmak için gerekli olanları toplamak için şimdi kolları sıvama zamanı” dedi.

İLK SUNUM PROF. DR. FIRAT’TAN

Yakuppur’un konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde ilk olarak Marmara Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seniye Ümit Oktay Fırat söz aldı. Fırat, Küresel Rekabet, Karbon Salınımlarının İndirgenmesi, Reel Ekonomi ve Sanayi 4.0 Manifestosu, Dört Sanayi Devrimi, Sanayi 4.0 Ortamı ve İlkeler, Dijital Dönüşümde İş Modelleri ve İnsan’ başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.

İKİNCİ SUNUM ERSOY’DAN

Daha sonra kürsüye gelen Siemens Türkiye-İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy da, ‘Endüstriyel Devrimlerin Tarihi ve Endüstri 4.0’ın Nedenleri, Özellikleri, Getireceği Faydalar’ başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.

PANELDE ÖNCE ÇIKAN KONU BAŞLIKLARI

Panelde her iki konuşmacı tarafından da önce çıkan konu başlıkları şunlardan oluştu: “4.0'ı anlatmadan önce 1.0 anlatmak gerek. Buharlı makinalar sanayide ilk devrimdi. Sonra elektriğin kullanıma geçilmesi ikinci devrim oldu. 3'ncü devrim ise otomasyon. Otomatik üretimle başlıyor. Artık yeni devrime ihtiyaç var. Niye olduğunu rakamlarla anlatmak gerekirse, Avrupa'da endüstri 5 yılda 550 milyar Eurodan 650 milyar Euroya çıktı. Çin'de ise 170 milyar Eurodan 580 milyar Euroya çıktı. Batı'nın ucuz üretime karşı bir şeyler yapması gerekiyordu. Değişken üretim, taklit edilmesi daha zor, enerjiyi daha az kullanan üretime ihtiyacı var. Endüstri 4.0'da artık makineler konuşacak. Robotlar birbirini tanıyacak, öğrenecek, hatta birbirlerini üretecekler. Almanya, gelecek 5 yılda bu işe 60 milyar Euro yatırım yapacak. Avrupa, 140 milyar Euro yatıracak. Gelecek burada.

ÇİN TEHDİTİ HAREKETE GEÇİRDİ

Her şey yolundayken neden bir 4’üncü devrime ihtiyaç olsun? Çok ciddi bir tehditten dolayı 4’üncü devrimi yaratıyoruz. Türkiye’nin de ekonomik olarak batıda yer aldığını hepimiz kabul ediyoruz. O halde bu tehdidin ortasında Türkiye de var. 2006 ile 2011 yılı arasındaki sanayi üretimi karşılaştırmasına bakıldığında Çin tehdidini görüyoruz. Doğunun sanayi üretimi anlamında batıyı çok geçtiğini görüyoruz. Doğunun batının elindeki krallığını kaptığını görüyoruz. Bu tehdit hepimizedir. Çin, 27 farklı Avrupa ülkesinin sanayi üretim rakamlarına yaklaşıp, 2016 yılında ise aynı seviyeye ulaştı ve aştı. Çin’in yarattığı bu tehdide karşı Endüstri 4.0 stratejisi oluşturuldu. Batı, 200 yıldan fazla süredir sürdürdüğü endüstriyel üretim gücü hükümranlığını Doğu’ya kaptırma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

İLK SANAYİ 4.0 ATAĞI ALMANYA’DAN GELDİ

Endüstri 4.0 ile ilgili, ilk defa 2011 yılındaki dünyanın en büyük sanayi fuarı olan Hannover Messe’de, bu süreçte alınabilecek önlemler konuşulmaya başlandı. Batılı ülkeler bir yandan bu tehditle nasıl savaşılması gerektiği konusunu ele alırken, diğer yandan 2012’de Alman Federal Hükümeti; STK’lar, Üniversiteler ve Sanayiciler ile birlikte bir Ülke Platformu kurdu. Yaklaşık 50 kişilik bu platformdan, ülkenin yol haritasının çizilmesi istendi. Siemens’in de yer aldığı bu takım, 1 yıl kadar çalıştıktan sonra 2013 yılında Alman Hükümeti’ne bir rapor sundu, rapor hükümet tarafından neredeyse tamamıyla kabul gördü. Böylece 2013 yılının Nisan ayından itibaren süreç Endüstri 4.0 olarak adlandırıldı. 2014 yılının Şubat ayında Türkiye’deki ilk basın lansmanını yaptı. Batı, eğer Doğu’nun yapamadığı 3 şeyi yapabilirse, bu tehdide karşı savaşabileceğini düşünüyor.”

ÇATI KURULUŞ GELİYOR

Son olarak konuşmacı Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy tarafından, ülkemizde önümüzdeki günlerde Endüstri 4.0 hakkında ilgili aktörleri bir araya getirecek bir çatı organizasyonun oluşturulması ve yol haritası konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmalarının açıklanmasının beklendiği ifade edildi.    
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106