Öne Çıkanlar Endüstri 4.0 Halil Aksu Av. Ferhan Arıkan Peryön Trakya İnsan Yönetim Kongresi Hababam Sınıfı ÇOSB

‘İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’ Bakan Varank’ın katılımıyla yapıldı

Sanayicilerle yapılan İstişare ve Değerlendirme toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Videokonferans yoluyla yapılan toplantıya Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ile Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de katılım sağladı.

Toplantıda bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, eylül ayında son 6 ayın elektrik tüketim rekoru kırıldığını söyledi. Varank, sanayideki elektrik tüketiminin artış eğiliminde olduğunu belirterek, “OSB'lerde Eylül ayının 25 gününde son 6 ayın elektrik tüketim rekoru kırıldı. 3’üncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, güçlü büyümeye işaret ediyor” dedi.

2021’E İYİ BİR BAŞLANGIÇ YAPACAĞIZ

OSB’lerin sorunları ve çözüm önerilerini dinleyen, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Varank, eylül ayında İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin 52.8 değeriyle 4 aydır eşik değerin üzerinde olduğunu ve istihdam oluşturma hızının güçlendiğini dile getirdi. Eylül ayında 25 gün boyunca son 6 ayın elektrik tüketim rekorunun da kırıldığını kaydeden Varank, “Mart’a göre yüzde 7 daha fazla elektrik tüketiyorsunuz, bu üretimin izlediği seyir açısından çok anlamlı bir gösterge. Dolayısıyla üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, şimdiden güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Ümit ediyorum ki, bu performansı yılın son çeyreğinde de sürdürecek, 2021’e iyi bir başlangıç yapacağız” dedi.

YATIRIM TALEBİ YÜZDE 30 DAHA YÜKSEK

Reel sektörün ilk 8 aydaki yatırım talebinin, içinde bulunduğumuz salgın koşullarına rağmen, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 30 daha fazla olduğunu dile getiren Varank, “Ağustos’ta 911 yeni teşvik belgesi düzenledik. Sadece bu belgelerin yatırıma dönmesi sayesinde 18 milyar liranın üzerinde yatırım yapılacak ve 28 bin 400 vatandaşımıza yeni iş imkânları oluşacak” diye konuştu.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK

Bakanlıkça son 5 ayda önemli adımlar attıklarını belirten Varank konuşmasını şöyle sürdürdü: “Salgın döneminin en kritik ihtiyaçlardan biri olan, yoğun bakım solunum cihazımızı rekor sürede seri üretim bandından indirdik. Hem ülkemize, hem de zor durumdaki ülkelere nefes olduk. 60 yıllık hayalimiz olan Türkiye’nin Otomobili fabrikasının temellerini Gemlik’te attık. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımızın, makine sektöründeki 10 projesine destek vermeye başladık.

Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim merkezini ülkemize kazandırdık. Aşı ve ilaç geliştirme alanında yürüttüğümüz projeler sayesinde, takip eden değil, tüm dünyanın dikkatle izlediği ülkelerden biri olmayı başardık. Bu çalışmaların sanayi ve üretimle bağlantısını da kurduk. Ar-Ge’den ürüne dönüşümü ve ticarileşmeyi destekledik. Türk Standardları Enstitüsü kanalıyla güvenli üretim, güvenli hizmet, güvenli turizm ve okulum temiz belgeleri vermeye başladık. Bu başlıklarda şimdiye kadar bin 676 belge verdik. Yapısal reformlarımız da hız kesmedi. Yaptığımız düzenlemeyle, teşvik tarihimizde ilk defa, şehirlerimizin önemli bir talebi olan ilçe bazlı teşvik sistemini hayata geçireceğiz. Böylece, aynı ilde bulunan ilçeler arasında, gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldıracak, o ilçelere yatırım çekebilecek benzersiz bir adım attık. Bu işin mutfağında veri bazlı analizler var, bakanlığımız en ince detayına kadar hesaplamaları yaptı. Tüm il ve ilçelerimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik endekslerini güncelledik. Yeni sistemle birlikte illerin gelişmişlik endeksi daha düşük ilçelerinde yapılacak yatırımlar, bir alt bölge desteklerinden faydalanabilecek. Eğer bu yatırımlar, o ilçenin organize sanayi bölgelerinde yapılıyorsa, işte o zaman doğrudan 2 alt bölge teşvikinden yararlanabilecek. Böylece görece dezavantajlı ilçelere daha fazla yatırım gidebilecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106