Öne Çıkanlar Temiz enerji

Makedonya’dan Özel ÇOSB Lisesi’ne ‘Kardeş Okul’ ziyareti…

Makedonya’da Türkçe eğitim veren ve 1884 yılında Osmanlı döneminde Üsküp’te kurulan, Tefeyyüz İlköğretim Okulu yetkilileri Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ‘Kardeş Okul’ çalışmaları projesi kapsamında ziyaret etti.

Ziyarete, Proje Koordinatörü ve aynı zamanda okulun Elektronik Öğretmeni Ercan Lama ile Matematik Öğretmeni Ceyda Lama katıldı. Ziyaret çerçevesinde Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ziyaret edilerek, çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Caner Baysal’ın da hazır bulunduğu ziyarette Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de gezilerek okul incelendi. Bundan sonra iki okulun ortak olarak yapacağı projelerin de masaya yatırıldı ziyarette, birçok işbirliği konusu masaya yatırılarak üzerinde konuşuldu. Günün anısına karşılıklı plaketler takdim edildi.

Çalışmalar kapsamında ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarıyla ÇOSB firmaları da gezildi. Kapaklı Kaymakamlığı ve Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yanı sıra, ÇOSB firmalarından Henateks, Bross ve Özen Mensucat gezildi.

TEFEYYÜZ İLKÖĞRETİM OKULU

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu, bir asırdan daha uzun süredir ülkedeki Türklerin bilgi ocağı olma özelliğini sürdürüyor.

Adını yükselme, ilerleme, feyz almaktan alan Tefeyyüz İlköğretim Okulu, kurulduğu 1884 yılından bu yana çok sayıda aydın yetiştirmiş bir okul olarak dikkati çekiyor.

Bugün eğitim verdiği binanın yanı başında ilk olarak hayrat olarak yaptırılan bina, sonraları Osmanlı Devleti tarafından satın alınarak "Tefeyyüz İptidai Okulu" olarak kuruldu. Osmanlı'nın Balkanlar'dan çekilmesinin ardından kaderine terk edilen okul, Yugoslavya Krallığı döneminde isim değiştirerek yıllarca adeta hayatta kalma mücadelesi verdi.

Tarih boyunca birçok kez adı değişen, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir süre eğitim hayatına ara veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu, Makedonya'da Türkçe eğitimin asırlık çınarı olarak gösteriliyor.

İNGİLİZCE, FRANSIZCA, ARNAVUTÇA VE MAKEDONCA ÖĞRETİLİYOR

1944 yılından bugüne kesintisiz Türkçe eğitim veren okulda, zorunlu derslerin tamamı Türkçe. İngilizce ve Makedoncanın yanı sıra öğrenci ve velilerin talebine göre Fransızca ve Arnavutça dilleri de seçmeli ders olarak okutuluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106