Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı GİRAY DUDA

Prof. Dr. Özdemir: Kişisel verilerin işlenmesi temel ilkelere uygun olmalı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) çok önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. Konusunda uzman olan İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Erdem Özdemir, ÇOSB’deki firmalara “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun İnsan Kaynakları Uygulamalarına Etkisi” konulu konferans verdi.

ÇOSB Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa, çok sayıda firmanın İnsan Kaynakları yöneticisi katıldı. Katılımın oldukça yoğun olduğu konferansta Kişisel Verileri Koruma Kanunun anlatıldı, hayatımızda ne tür değişiklikler getireceği örneklerle gösterildi.

KANUNUN ÖNEMLİ NOKTALARI

Kişisel Verilerin Korunması Kanunun 24 Mart 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini kaydeden Prof. Dr. Erdem Özdemir şunları söyledi: “Kanuna göre, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti, biyometrik ve genetik verilerinin ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak. Örneğin retina, parmak izi gibi sistemlerle giriş çıkışları denetleyen işverenlerin, bu konuda Kanunun açık hükmü gereği işçinin onayını alması gerekiyor.”

BİR STANDART GETİRİLECEK

Kanunun özellikle iş ilişkilerinde önemli sonuçlar doğuracağının altını çizen Prof. Dr. Özdemir şöyle devam etti: “İşe giriş aşamasından iş sözleşmesinin ifası ve sona erme süreçlerine kadar Kanunu dikkate almamız gerekecek. Kişisel verilerin korunması Batı’da uzun yıllardan bu yana tartışılıyor. Ülkemizde bu konuda Anayasanın 20. maddesinde değişiklik yapılarak ve Türk Ceza Kanunu’nda düzenlemeler getirilerek ilk adımlar atıldı. Her türlü kişisel verinin işlenmesinde öncelikle temel ilkelere uygun hareket edilmesi zorunlu. Bunlar hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olmak, doğru ve gerektiğinde güncel olmak, belirli, açık ve meşru amaçlar için işlenmek, işlendikleri amaçla bağlantılı, sınırlı ve ölçülü olmak, ilgili mevzuatta öngörülen veya işlendikleri amaç için gerekli olan süre kadar muhafaza edilmek. Öncelikle iş başvuru formlarının tasarımının gözden geçirilmesi gerekecek. Kişisel verilerin işlenmesinde, kural olarak ilgilinin açık ve bilgilendirmeye dayanan rızası olmalı. Kişisel verileri hukuka aykırı olarak aktarmak, kanunda belirtilen para cezalarının uygulanmasına, TCK uyarınca hapis cezasına hatta özel hukuk bakımından tazminat sorumluluğuna da yol açabilir. Kanuna göre, kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurtdışına aktarılamaz. Sonuç olarak, kanun son derece isabetli, başarılı, insan yönetimi uygulamalarımızı da ileriye, insan haklarına uygun standartlara taşıyacak bir kanun. Ancak, Kanunu uygularken buna kaynaklık eden Batı Avrupa uygulamalarını esas alarak yorumlamamız gerekiyor.”

KONFERANSIN ANA BAŞLIKLARI

Konferansta şu başlıklar altında konular anlatıldı:

. 6698 Sayılı Kanuna Genel Bakış,

. İş Hukukunda Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Özel Düzenlemeler,İşe Alım Süreçlerinde Kişisel Verilerin Korunması,

. İş Başvuru Formlarının Tasarımı Adayla Görüşmede Dikkat Edilecek Hususlar, İş Sözleşmesinin İfası Süreçlerinde Kişisel Verilerin Korunması,

. Özlük Dosyaları Nasıl Düzenlenmeli, Hangi Hususlar Yer Almalı ve Acilen Çıkarılmalı,

. İşçilerin Hakları Nelerdir? Erişim Hakkı ve Düzeltme Hakkının Somut Uygulama Örnekleri,

. Kişisel Verilerin Aktarılması ve Kişisel Verilerin Yurt Dışında Saklanması ve Aktarılması,

Cloud System (Bulut Sistemleri) Nasıl Uygulanacak?

. Safe Harbour Kuralı Nedir?

. Kişisel Verilerin Korunmasında İşveren Yükümlülükleri,

. Aydınlatma Yükümlülüğü: İK’nın Hazırlaması Gereken Dokümantasyon Nasıl Olmalı?

. Rıza Kavramı: Çalışanın Hangi Durumlarda Onayını Aramalıyız?

. Veri Sorumlusu Veri İşleyen Kavramları, Bildirim Yükümlülükleri,

. Yaptırımlar, Para ve Hapis Cezaları: İşverenin Kırmızı Çizgileri Nerede Olmalı?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106