Öne Çıkanlar İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı GİRAY DUDA KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk

Sözdinler: BES’te çalışanlara daha özendirici formüller sunulmalı

Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemleri (BES) konusunda Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda panel düzenlendi. Habertürk TV’deki Bakış adlı programda canlı olarak yayınlanan panelde, zorunlu bireysel emeklilik sisteminin kamuoyuna yansımaları, devlet desteği ve işçi-işverenin BES’e katılım düzeyi aktarıldı.

Gazeteci Noyan Doğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panele Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Burak Ali Göçer, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Danyeli konuşmacı olarak katıldı.

Çok sayıda sanayici ve firma temsilcisinin de katıldığı panelde konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler şunları söyledi: “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) milyarlarca dolarlık üretim ve ihracat yapan, Türkiye’nin en başarılı şirketlerinin bulunduğu seçkin bir üretim üssüdür. Bölgemiz, bünyesindeki 41’i uluslararası yatırımcı olmak üzere 245 fabrikada yaklaşık 72.000 çalışanıyla üretime katkı sunmaktadır. Bu istihdam sayıları her geçen gün artmaktadır. ÇOSB, yakın tarihe kadar tekstil alanında daha çok bilinmesine rağmen; kimya, plastik, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve özellikle son yıllarda ilaç sektöründe ciddi sayıda işletmenin yer aldığı karma bir organize sanayi bölgesi haline gelmiştir.”

“Sanayiciler olarak bizler bölgemizin gelişmesine katkı sağlayacak her çalışmanın içerisinde oluyoruz” diyen Sözdinler konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Her yıl bölgemizden onlarca firmanın Türkiye’nin en büyük firmalarının içerisinde yer alması bölge olarak gücümüzü göstermektedir. Biz tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde çalışmayı ilke edindik. Bugüne kadar bu yönde çalıştık, bundan sonra da aynı şekilde çalışacağız. Bunların yanı sıra ÇOSB olarak yaptığımız çalışmalarda en çok önem verdiğimiz insan hayatının ve çevrenin korunması prensibini bundan sonra da birincil önceliğimiz olarak tutmaya devam edeceğiz.”

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili de görüşlerini dile getiren Sözdinler bu konu ile ilgili de; “Tüm çalışanlar açısından özel sektörde 2017 yılında başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çalışmasında yüzde 50’nin üzerinde bir kesimin BES’ten çıktığını görüyoruz. Çerkezköy’de de bu durumun Türkiye ortalamasına yaklaşık rakamlarda olduğunu biliyoruz.

Gerek ilk girişte, gerekse 2018’de yapılan ikinci etap, yeni 50-100 arası çalışanı olan firmalarda da ilk girişin ardından ciddi oranda caymalar olduğunu görüyoruz. Bu noktada çalışanlar açısından, bireysel emeklilik bilinci yüksek kişilerin zaten daha öncesinde kişisel olarak emeklilik için katılım sağladıklarını biliyoruz. Ancak ücret seviyesi daha düşük olan çalışanların bireysel emeklilik konusunda çok istekli olmadıkları aşikar” dedi.

Kısa vadede önce mecburi giriş olup daha sonra ayrılmaların devam edeceğini öngörmenin mümkün olduğunu belirten Sözdinler şöyle konuştu: “Gerek bölgemiz bünyesinde gerekse firmalar bazında tüm çalışanlar konu kapsamında ilgili firmalar tarafından bilgilendirildi. Ancak ifade ettiğimiz üzere daha sonra çalışanların yaklaşık yarısı cayma hakkını kullandı. Uygulama açısından çalışanlara daha çok özendirici formüller üretilirse katılım oranlarının ve sistemde kalma oranlarını artacağını düşünüyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106