Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi CEVAHİR UZKURT ÇOSB Mesleki ve Teknik Lisesi rol model oldu ÇOSB Sürdürülebilirlik Raporu Arif Esen

Sözdinler: Çerkezköy OSB istihdam ve eğitimde rol modeli olacak

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Dünya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Çerkezköy OSB istihdam ve eğitimde rol model olacak” dedi. Gazetenin 24 Ağustos 2017 tarihli sayısında Erdal Yazıcı imzasıyla yayımlanan Sözdinler’in açıklamaları şöyle:

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, bünyelerindeki 240 fabrikanın her yıl 20 milyar dolar civarında ciro gerçekleştirdiğini, 3 milyar dolarlık ihracat yaptığını belirterek, “Bu başarıda sanayicinin rahat ve huzurlu bir ortamda çalışmasının büyük payı var. Elektrik enerjisi için 19 milyon euroyu bulan yatırımlar yaptık. Şimdiki hedefimiz ise beyazyaka istihdamını Çerkezköy’de tutmak ve kalifiye ara eleman sorununu kökünden çözmek” dedi.

MESLEK LİSESİ ARA ELEMAN AÇIĞINI GİDERECEK

Bölgenin nitelikli ara eleman konusunda ciddi sıkıntı çektiğine vurgu yapan Sözdinler, “OSB içinde kurduğumuz Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde şu an yaklaşık 800 öğrenci öğretim görüyor ve biz bütün mezunlarımıza iş garantisi veriyoruz. Şu anda ağırlığı ara elemana verdik. Meslek lisesinin branşlarını sanayicinin isteği üzerine oluşturduk. İlaç sektörünün talebi üzerine kimya branşına yönelik bölüm açmak için çalışmalara başladık. Meslek lisesinde Endüstri 3.0’a yönelik sınıf var. Endüstri 4.0 konusunda da seçmeli dersler ile öğrencilere olabildiğince eğitim veriliyor” şeklinde konuştu

MESLEK YÜKSEKOKULU KURACAĞIZ

Teknik lisede eğitim gören gençler için bir de meslek yüksekokulu kurmak istediklerini ifade eden Sözdinler, “Üretim Reform Yasası’nda YÖK’ün meslek yüksekokullarının OSB’ler içinde kurulmasını teşvik edeceğini öngören ifadeler var. Bu bize katkı sağlayacak. Kendi bünyemizde bir yüksek okul açarsak YÖK bizi finanse edebilecek. Özellikle mühendislik adına umut vaadeden gençleri meslek yüksekokulunda eğitmeyi planlıyoruz” dedi. Eğitim konusunda projelerinin sadece meslek lisesi ve yüksekokul ile sınırlı kalmadığını belirten Eyüp Sözdinler, “Çerkezköy ve Kapaklı’da geçen aylarda 5 bini aşkın öğrenciye tiyatro gösterileri sunduk. Bu kapsamda her yıl bin 500 öğrenci olmak üzere yaklaşık 11 yıldır, Çerkezköy ve Kapaklı’daki ilköğretim okulu öğrencilerine teorik ve pratik yangın ve çevre eğitimleri veriyoruz. Bu eğitimler devam edecek” açıklamasını yaptı.

BEYAZ YAKALILAR İÇİN PROJELER GELİŞTİRDİK

ÇOSB’da faaliyet gösteren firmaların yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyen Eyüp Sözdinler, “Bu istihdamın 10 bin kişilik kısmını beyaz yakalılar oluşturuyor. Sanayicilerin bir isteği de beyaz yakalı istihdamını bu bölgede kalıcı olması. Biz de beyaz yakalıların kendilerini  buraya ait hissedecek projeler hazırladık. Kreş ve bakımevini yıl sonuna kadar hizmete sunmaya planlıyoruz. Bir açık ve kapalı şekilde inşa edilecek yüzme havuzu projemiz söz konusu. İdil Biret, Fazıl Say gibi ünlü sanatçıların bölgede konser vermelerini ve devlet tiyatrolarının burada oyunlar sergilemelerini sağlıyoruz” dedi.

ÇOSB’DE DOLULUK YÜZDE 90 SEVİYELERİNDE

Doluluk oranının yüzde 90’lara ulaştığı ÇOSB’nin İstanbul’a yakınlığı ve geniş ulaşım olanakları sayesinde her zaman tercih edildiğini ifade eden Sözdinler, “Geniş bir kara, hava, deniz, demiryolu ağına sahibiz. İstanbul sanayisinin gelişme hinterlandı içindeyiz. Avrupa ülkelerine yakınlığımız ise ihracatta firmalarımıza ekstra imkanlar sunuyor. ÇOSB yakın tarihe kadar tekstil alanında daha çok bilinmesine rağmen; kimya, plastik, lastik, kauçuk, elektrik-elektronik, gıda ve ilaç sektöründe de ciddi sayıda işletme aramıza katıldı. Böylece karma bir OSB’ye dönüştük” dedi.

BAKANLIĞA OSB YÖNETİMİNİ GÖREVDEN ALMA YETKİSİ VERİLMESİ YANLIŞ

Hazırlanmasına katkı verdikleri Üretim Reform Paketi’nin sanayiciye yönelik emlak vergisinin alınmaması gibi çok güzel uygulamaları olduğunu belirten Sözdinler, “Ama OSB yönetim kurulu ve idarecilerinin bakanlık tarafından görevden alınabilmesi olumsuz sonuçlar yaratabilir. Sonuçta biz atanmış kişiler değil, seçilmiş kişileriz. Örneğin bir firma sahibinin yönetimi bakanlığa şikayet ettiğini ve söz konusu kişilerin de açığa alındığını düşünün. İddia asılsız çıksa ve kişiler görevine dönse bile itibarları her şekilde olumsuz etkilenecektir” diye konuştu.

Bölge sanayinin su ihtiyacını karşılayacak bir baraj kurulacak

Tekirdağ’daki yeraltı su rezervlerinin korunması amacıyla baraj kurma projelerinin olduğunu aktaran ÇOSB Yönetim  Kurulu Başkanı Sözdinler, "DSİ’den projesi çıktı ve bedelini OSB yönetimi karşılayacak. Kamulaştırmayı tamamladıktan sonra barajın temelini atacağız. ÇOSB’daki firmaların su ihtiyacını böyle karşılayacağız. Başka projelerimiz de var. Data Center projesi tüm sanayicilerin verilerini güvenle toplabileceği elektronik bir alan olacak. OSBKart ile ÇOSB içindeki 70 bin çalışan Çerkezköy’de belirli yerlerden gıda, giyim gibi ihtiyaçlarını indirimli alacak. Hesaplamalarımıza göre OSBKart’ın getireceği tasarruf kişi başına aylık ortalama 100 TL” dedi.

Zihinsel engellilerin istihdamını planlıyoruz

Eyüp Sözdinler, OSB’de sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştirdiklerini belirterek, “Zihinsel engellilerin istihdamına yönelik bir projenin temel bilgilerini oluşturduk. Önümüzdeki günlerde bu proje için çizim ve maliyetlendirme çalışmalarına başlayacağız. Geçen yıllarda 100 bin fidan dikme projesini başarıyla gerçekleştirmiştik. Yeni bir prpjemiz var. Yine aynı miktarda fidan dikeceğiz. Çerkezköy ile OSB arasında kalan Kavakdere mevkiinde bölge müdürlüğümüz tarafından oluşturulan 37 dönümlük alanda 3 bin fidan dikimini tamamladık” diye konuştu.

"Elektrikte dalgalanmaya karşı önlem aldık"

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, bölge sanayicisinin en büyük talebinin elektrik enerjisi konusunda sorunların çözülmesi olduğunu belirterek, “Yatırımı iki kademeli olarak yaptık. 19 milyon euroyu bulan elektrik altyapısını oluşturduk. Minimize edilmiş dalgalanma problemlerine karşın analizörümüz devrede. Bu şekilde elektrikte dalgalanma yaşandığında muhatabına nedenini sorabiliyoruz. Bu OSB’ler içinde bir ilktir” diye konuştu. Türkiye sanayisinin toplam elektrik tüketiminden 0,6’lık pay aldıklarını söyleyen Sözdinler, “Burada faaliyet olarak en büyük sektör tekstil. Tekstil sektörü enerji kullanımında neredeyse aynı kalmış ama beyaz eşya ve ilaç sektörlerinde elektrik tüketiminde kullanım arttı. Su arıtma tesisinde günlük 90 bin metreküp civarında su arıtılıyor. Çıkan çamurun bertarafı için yakma işlemi gerçekleştiren tesis tamamlandı, devreye alma çalışmaları sürüyor. Bertaraf esnasında yakma tesisinde 2 MW’lık enerji elde edeceğiz. Bu enerjiyi de kendi arıtma tesisimiz içinde kullanacağız” açıklamasını yaptı.

  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106