Öne Çıkanlar KPMG ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi Dijital korsanlığın maliyeti 400 milyar dolar Uğurteks Cem Sezgin

Temiz ve ucuz enerji için çaba göstermeliyiz

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, geçen ay yayınlanan ve Nisan 2018’de uygulamaya başlanacak elektrikte Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliğine ilişkin bir açıklama yaptı. Sözdinler, “Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliğine göre 1 Nisan 2018 itibariyle Organize Sanayi Bölgelerinin indirimli elektrik almasını sağlayan sanayi tarifesi ve dolayısıyla da tavan fiyatın kalkmasıdır. Bizler için önemli sorunların başında bu konu gelmektedir. Bir de son 3 ay içinde kömüre yüzde 35-50, doğalgaza yüzde 13.6 zam geldi. 2018 yılı içerisinde termik santrallerden üretilen elektriğin maliyetinin artması, son kaynak tedarik tarifesi tebliğinde açıklanan ve elektrik birim fiyatının belirlenmesindeki en önemli etkenlerden biri olan piyasa takas fiyatlarını artıracaktır. Bu elektriğe gelen ikinci bir gizli zam olacaktır” dedi.

Sanayinin maliyet kalemleri arasında önemli bir yer tutan enerjinin çevreci ve uygun maliyetli tedarikinin önemine dikkat çeken ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, “Gelişen ve değişen dünyada, sanayimizin maliyet kalemleri arasında önemli bir yer tutan enerjinin çevreci ve uygun maliyetli tedariki, sanayicilerimiz için hem ulusal hem de uluslararası arenada önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji kaynaklarından sonuna kadar faydalanmak, sanayicilerimizin daha ucuz, daha temiz ve yerinde üretim nedeniyle daha az kayıpla enerji üretmelerini sağlayacaktır. Enerji, sanayideki en önemli girdi maliyetlerinin başında yer almaktadır. Global rekabet ortamında sanayiciler bu girdi maliyetini mümkün olduğu kadar düşük tutmak, aynı zamanda da sürdürülebilir ve kaliteli olarak temin etmek durumundadırlar” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI ARTIRILMALI

Yenilenebilir enerji kaynaklarının genel elektrik üretimi içindeki payının artırılmasını isteyen Sözdinler şunları söyledi: “Ülkemizde temiz enerji olarak adlandırılan yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmak ve bu sayede enerji ithalatını azaltarak cari açığın azaltılmasını ve çevrenin korunmasını sağlamak için birçok teşvik mekanizması mevcuttur. Ülkemizin sahip olduğu potansiyelin farkındalığının artırılması mikro anlamda sanayicilerimizin, makro anlamda da ülkemizin yararına olacaktır. Bu noktada ülkemiz belli bir aşama kaydetmiş olsa da, yenilenebilir enerji kaynaklarının genel içerisindeki oranı hala oldukça düşük seviyededir. Bununla birlikte, güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırım maliyetlerinin giderek düşmesi bu kaynaklara olan ilgiyi giderek artırmaktadır. Bu anlamda, 2017’nin sonunda ve 2018’in başında, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlara değinmekte fayda var. Petrol fiyatlarına paralel doğalgaz fiyatları da artıyor. Buna döviz kurlarındaki artış da eklenince üreticisiyle, tüketicisiyle ağır bir bedel ödemek durumunda kalıyoruz. Devletin bu farkları bütçeden karşılamasının çok kolay olmayacağı bir gerçek. Sanayicinin de gelen zamları fiyatlarına, dolayısıyla tüketiciye yansıtmaması mümkün değil. Beklentimiz, enerjide kendimize yeter hale gelene kadar, bu yükün önemli kısmının, üretiminin önünü kapatmayacak sanayicimizin, ihracatçımızın rekabet gücünü azaltmayacak şekilde, devletimizce karşılanmalıdır.”

ÜRETİME DÖNÜK ENERJİ KULLANIMI TEŞVİKLERİ ARTIRILMALI

Doğrudan üretime dönük enerji kullanımı ve enerji verimliliği teşviklerinin arttırılmasını isteyen Sözdinler, “Her ülke kendi sanayisini korumak ve istihdam yaratmak için koruma önlemleri alıyor. Bunların başında da düşük enerji maliyetleri politikası geliyor. Talebimiz, direkt üretime dönük enerji kullanımı ve enerji verimliliği teşviklerinin arttırılması. Sanayi enerji maliyetlerinin sabit arttırılmaması, üretime verilmiş ciddi bir destek. Bu anlamda özellikle sanayi ve üretime yönelik enerji fiyatlarının, üretimi destekleyecek şekilde ayarlanması önemli. Uzun vadede doğalgaza bağlı enerji politikamızın, yenilebilir enerji, güvenli nükleer enerji gibi alternatifleri de içerecek çalışmaları destekliyor, süreçlerin hızlandırılmasını bekliyoruz” dedi.

ELEKTRİKTEKİ ZAM ORANI BEKLENENDEN DAHA YÜKSEK OLACAK

Düşük tüketim grubunda olan sanayicilerin özellikle tedarikçilerden düşük fiyatlı elektrik bulma şansının yeni düzenlemeyle azaldığına dikkat çeken ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler şöyle konuştu: “Ayrıca bizler için önemli bir diğer konuda; Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliğine göre 1 Nisan 2018 itibariyle Organize Sanayi Bölgelerinin indirimli elektrik almasını sağlayan sanayi tarifesi ve dolayısıyla da tavan fiyatın kalkmasıdır. OSB’ler yüksek fiyattan elektrik almak zorunda kalmamak için tedarikçi arayışına başlamıştır. Ancak bilindiği üzere tüketilen elektriğin 50 Milyon kWh’in üzerinde veya altında olmasına göre iki farklı tüketici grubu oluşturulmuştur. Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yer alan düşük tüketim grubunda olan sanayicilerin özellikle tedarikçilerden düşük fiyatlı elektrik bulma şansları azalmıştır. Nisan ayı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) kararı ile açıklanan referans yenilenebilir enerji maliyeti ile 2017 ortalama piyasa fiyatı dikkate alındığında ise elektrikteki zam oranın beklenenden daha yüksek olacağı aşikârdır.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun ifade ettiği gibi son 44 yılın en kurak kışı geçmektedir. Bu nedenle 2018 yılı itibari ile barajların doluluk oranı en düşük seviyededir. Türkiye elektriğinin yaklaşık yüzde 32’sinin barajlardan elde edildiği düşünüldüğünde yenilenebilir kaynaklardan üretilemeyen elektrik doğalgaz ve kömüre bağlı termik santrallerden üretilecektir. Son 3 ay içinde kömüre yüzde 35-50, doğalgaza yüzde 13.6 zam gelmiştir. 2018 yılı içerisinde termik santrallerden üretilen elektriğin maliyetinin artması son kaynak tedarik tarifesinde açıklanan ve elektrik birim fiyatının belirlenmesindeki en önemli etkenlerden biri olan piyasa takas fiyatlarını arttıracaktır. Bu elektriğe gelen ikinci bir gizli zam olacaktır.”

EPDK 2018-1. Çeyrek tarifesine göre tedarik şirketinden enerji alım bedeli 21.9 kuruş/kWh, Son Kaynak Tedarik Tarifesi Tebliğiyle 1 Nisan 2018 itibariyle oluşacak tahmini bedel ise 26.39 kuruş/kWh. Tebliğin yayınlanmasından sonra OSB yöneticileri enerji maliyetlerinin yüzde 30 artacağına dikkat çekerek daha önce uygulanan ulusal tarifeye geçilmesini istemişlerdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106