Global Sanayici dergisinin bu sayısı da aydınlatıcı yeni gelişmeler, analizler ve değerlendirmelerle dopdolu.

Bütün dünyayı saran Covid-19 salgını Türkiye’de de yayılmayı ve can almayı sürdürüyor. Salgına karşı geliştirilen ve tıbbın hizmetine sunulan aşılar var. Türkiye, Çin Sinovac ve Alman BioNTech aşıları ithal edilerek kullanmaya başladı. Sırada Rusya’nın Sputnik V aşısı var. Rusya ile anlaşan Viscoran İlaç firması önce aşıları ithal edecek, ardından Çerkezköy OSB’de kurulu CinnaGen İlaç’ta Sputnik V aşıları üretilecek. CinnaGen İlaç CEO’su Ferhat Farşi, “Gerekli teknolojik transferleri yaptık. İzinler ve ilaç üzerinde analizler tamamlanır tamamlanmaz üretime geçeceğiz. Yaz aylarında Sputnik V aşısını kullanıma sunarız” dedi. “Aşı Dosyası” başlıklı haberimizde Türkiye’de yerli aşı çalışmalarını da ayrıntılı bir şekilde ele alıp irdeledik. Faz-2 aşamasını tamamlayan Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı adayı Faz-3 aşaması için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, “Faz-3 aşamasında biz de Sinovac aşısına tanınan ‘acil kullanım hakkı’ için gerekli başvuruları yapacağız” dedi. Erciyes aşısı, ÇOSB katılımcısı Koçak Farma İlaç’ta üretilecek. Diğer yerli aşı adaylarından biri Koçak Farma’nın Faz-1 aşamasındaki çalışması. Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş. CEO’su Uzman Dr. Hakan Koçak, “Covid-19’a karşı geliştirdiğimiz yerli aşıyı sonbahar aylarında tıp dünyasının kullanımına vermeyi planlıyoruz” dedi. Faz-1 aşamasındaki diğer bir aşı adayı da TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu tarafından geliştirilmeye çalışılan VLP aşı. Dünya Sağlık Örgütü listesinde yer alana yerel aşı çalışmaları hangileri, hangi aşamadalar? 14 fabrikasıyla zaten bir ilaç üssü olan Çerkezköy OSB kapağımıza da taşıdığımız gibi “Covid-19’a karşı aşı üssü” konumuna geldi. Pandeminin dünya ekonomilerini nasıl etkileyeceğini NKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İzmen Yardımcı ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Çakmaklı’ya sorduk. Ayrıntılar “Aşı Dosya”mızda.

ÇOSB 19’uncu Genel Kurulu büyük bir özenle pandemi koşullarına uygun bir şekilde yapıldı. Katılımcılar oybirliğiyle Eyüp Sözdinler yönetimine destek ve güvenlerini bir kez daha gösterdiler.

Aşılama takviminde sanayi sektörüne haksızlık yapıldığını belirten İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sanayicinin vergi ve SGK prim ödemeleri ertelensin” çağrısında bulundu. UTİKAD Yönetim Kurulu üyesi Cihan Özkal, dış ticarette yaşanan konteyner sıkıntısına dikkat çekerek “Türkiye dünya çapında bir konteyner hattı kurmalı” dedi.

Son günlerde dolandırıcılık olaylarıyla gündeme oturan kripto paraları mercek altına aldık. “Kripto para nedir, ne değildir” başlığı altında merak edilen her şeyi KPMG Fintech Sektör Lideri Sinem Cantürk ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan’a sizler için sorduk.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’le, yaşanabilir akıllı kentleri, yeşil üretimi ve sürdürülebilir yaşam döngüsünü el aldık, önerilerini dile getirdik. Prof. Dr. Öztürk’ün aydınlatıcı bilgilendirmeleri sayfalarımızda. Avukat Gizem Tan’la Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu inceledik.

‘İçimizden Biri’ köşemizde bu sayımızda Akplas Plastik Kalıp A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Böyet’i ağırladık.

Yazarlarımız Vahap Munyar, Celal Toprak ve Dr. Ahmet Temiroğlu özgün analiz ve değerlendirmeleriyle bu sayımızda da sizlerle. Sağlıkla kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106