Önce Endüstri 4.0 diye girmiştik konuya. Çünkü ilk hareketi başlatan Almanya’da bu isim konulmuştu. Sonra Sanayi Bakanlığı’ndan başlayarak Sanayi Odaları, OSB’ler, AR-GE Merkezleri, kamu kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve tabii ki şirketlerin gündeminin baş sırasına oturdu. Adını da bize daha uygun biçimde ‘Dijital dönüşüm’ olarak değiştirdik. 

Global Sanayici dergimizde yıllardan bu yana dijital dönüşümü Türkiye’nin en önde gelen uzmanlarıyla konuştuk, dünyadaki gelişmeleri aktardık, kamunun yol haritasının ayrıntılarını yayınladık.

ÇOSB’mizde sanayicilerimiz için arka arkaya bilgilendirici toplantılar düzenledik. Sanayici arkadaşlarımız, yöneticilerimiz, uzmanlarımız bu toplantılarda bilgilerine bilgi kattılar. Dijitalleşme konusundaki büyük heyecan ve isteklerine tanık olduk. 

Bunun üzerine dijital dönüşümü sadece anlatmayalım, sanayicilerimize yaşatalım, diye düşündük. ÇOSB’ye yakışan önemli bir projeyi Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile kurduğumuz temaslar sonucu sevinçle başlattık. Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde oluşturulacak ‘Sanayide Dijital Dönüşüm, Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’ için fizibilite raporu tamamlandı, projelendirme ve uygulama fazlarına geçtik.   

Kısa sürede tamamlanması için canla başla uğraştığımız merkezimizin özelliklerini şöyle sıralayabilirim: 

- Trakya Bölgesi’nde katma değeri, teknoloji ve bilgi yoğunluğu yüksek ürünler üretilmesi için ciddi eğitimler verilecek.

- Öğrencilerin yanı sıra, Trakya’daki tüm OSB’lerde çalışan teknik elemanlar da eğitimlerden yararlanacak. 

- Merkezde, Endüstri 4.0’ı oluşturan teknolojik alt bileşenler, Dijital Dönüşüm Fabrikası örneği kullanılarak anlatılacak.

- İşgücü piyasası ile ortak çalışma sonucunda Endüstri 4.0 tabanlı mesleki eğitim programı geliştirilecek ve öğrenciler laboratuvar ortamında uygulamalı ders alacaklar. 

Fizibilite raporumuzu hazırlarken bölgemizdeki fabrikalara yaptığımız saha ziyaretlerinde dijital dönüşüm açısından ciddi bir potansiyel olduğu gördük.  Türkiye’nin yüksek teknolojik ürünler üretmek, bunu ihracata yönlendirmek ve cari açığı azaltması noktasında, dijital dönüşümü, büyük bir fırsat olarak gördüğümüzü özellikle ifade etmek isterim. Projenin uygulanması açısından işbirliği içerisinde olduğumuz Trakya Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza verdikleri destekler sebebiyle çok teşekkür ediyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106