Eğitim sisteminde bir devrim gerçekleşiyor… İyi ki Arif Esen var… Bu devrimi tam da ilgili bir yayında yani elinizdeki Global Sanayici dergisinde kapak yapmış geçtiğimiz sayıda… Devrimin ayrıntılarını ilişkin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Eyüp Sözdinler de önemli tespitler yapmış yine geçtiğimiz sayıda.

Şimdi biz yeni gelişmelere ilişkin bilgileri aktarıp fikri takip yapalım… Önce iki ismin yani Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu devrimin gerçekleşmesi için imzalandıkları protokol nedeniyle hakkını teslim edelim.

Eğitim devrimi ile mesleki eğitim ile reel sektör birbirine entegre ediliyor. Hem de somut adımlarla… Yani Hisarcıklıoğlu’nun ifadesiyle yıllardır dile getirilen ama bir türlü hayata geçmeyen bir adım atıldı.

Bu devrimle 81 kentte 81 meslek lisesi yeni bir yönetim anlayışına sahip olacak. Bu liselerin müdürlerinin atanmasından, öğretmenlerinin tespitine kadar özel sektör müdahil olacak. Yani liyakat tam anlamıyla yürürlüğe girecek. Müdür başarılı oluğunda yıllarca görevinde kalacak. Tek kıstas başarı olacak.

Sonra bu liseler günün koşullarına göre her türlü araç gerece sahip olacak ve bunu özel sektör sağlayacak. Yani tedavülden kalkmış bilgisayarlar, artık kullanılmayan makinalar yerine tam da günün şartlarına uygun araç ve gereçler olacak bu okullarda.

Dahası da var. Bu okullarda okuyan öğrenciler ciddi stajlar yapacak. Yani okulu bitirdiğinde yetişmiş ara elamanlar sektörlerle buluşacak.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan bu sisteme tam destek veriyor.

Ve bu gelişmeyi en yakından takip eden isimlerden biri İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Vehbi Canpolat

Canpolat diyor ki:

- Öğretmenlerin eğitimi de bu sistemin başarısında önemli…

Evet artık meslek liseleri gerçekten meslek adamları yetiştirecek, ara eleman sorunu bitecek. Sektörler mesleklerine sahip çıkacak.

ŞİMDİ TEKSTİL MÜHENDİSİ OLMAK VAR

Sistemin daha ileri aşaması da gündemde… Yine Vehbi Canpolat’ın Yönetim Kurulu üyesi olduğu ve başkanlığını Ahmet Öksüz’ün yaptığı İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği (İTHİB) sistemi daha üst noktaya taşımak için düğmeye basmış durumda. Böylece devrim tam devrim olmuş… Muhteşem bir uygulamaya imza atılmış. İşin içinde bu defa YÖK de bulunuyor.

Türkiye için tekstil çok önemli…

2 milyona yakın insan bu sektörden ekmek yiyor. Ancak son dönemde sektör mühendis bulmakta zorlanıyor. Geçmişte tekstil mühendisliği ilk 2 binden öğrenci alırken şimdilerde tekstil mühendisliği bölümleri boş kalıyor. Gençler artık tekstil mühendisliğini tercih etmiyor. Oysa sektörün iyi mühendislere her zamankinden çok ihtiyacı var.

Mühendislerin iş bulamadığı Türkiye’de, sektör tekstil mühendisi bulmakta zorlanıyor. İşte artık bu yaman çelişki ortadan kalkıyor. Sektör olaya el koymuş durumda. Bu yıl tekstil mühendisliğini ilk beşte tercih eden ve 80 bine giren öğrencilere asgari ücret seviyesinde burs verilecek. Karşılıksız bu burs her öğrenciye.

Ve tekstil bölümlerinin günün şartlarına uygun hale getirilmesi için her türlü destek verilecek.

Sözün özü… Tekstil mühendisliğini tercih edeni sektör okutacak. Sahip çıkacak… Staj olanağı sağlayacak. Hem de sektörün marka olmuş kurumlarında.

Böylece sektör mesleğine sahip çıkmış olacak. Ahmet Öksüz, Vehbi Canpolat ve tüm İTHİB yönetimini meslek liseleri ile eğitimde başlatılan devrimi mühendislik boyutuna taşımış durumda. Ahmet Öksüz tam bu noktada şu önemli tespiti paylaşıyor:

- Biz yani sektör şu anda yıllarca önce ilk 2 binde tekstil mühendisliğini tercih etmiş isimler tarafından yönetiliyoruz. Bu mühendisler fabrikaların müdürü, üst yöneticisi… Sektör dünyada söz sahibi olduysa onlar sayesinde oldu. Daha önemli noktalara gitmek için şimdi yeni başarılı mühendisler yetiştirmek zorundayız.

Her şeyi devletten beklememek bu olsa gerek. Zaten kamunun başarılı olacağı bir iş de değil bu… Bu işi en iyi özel sektör yapar.

Önce tekstil sektörünü koşturacak yeni mühendisler yetiştirilecek. Ardından başka sektörlerin bu işe girmesi ile meslek liselerinde başlayan devrim üst noktalara taşınacak.

Bugüne kadar eğitimle sanayi işbirliğini konuştuk… Şimdi konuşmak yerine yapmaya başladık. Yapanlara yıllar sonra bu ülke minnettar kalacak. Bunu çok iyi biliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106