Geçenlerde Borusan Holding’in İstinye’deki “Perili Köşk” diye bilinen merkezinde Holding CEO’su Erkan Kafadar’la buluştum.

Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Başkanı Nursel Ölmez Ateş ile Kurumsal İletişim Birim Yöneticisi Dilek Özkan’ın eşlik ettiği sohbette Erkan Kafadar, ağırlıklı olarak sürdürülebilirlik konusu üzerinde durdu:

- Biz Borusan olarak “Her Şeyin Bir İlhamla” başladığına inanıyoruz. “Sürdürülebilirlik” uzun bir yolculuk ve bu süreci “İ3” kapsamında ele alıyoruz.

“İ3”ü sıraladı:

- İklim, insan, inovasyon…

Bunları tek tek açtı:

* İKLİM: Karbon nötr olmak, plastik kullanımını azaltmak, canlı türlerini koruma altına almak, karbonsuz ve döngüsel yeni iş modelleri geliştirmek.

* İNSAN: Yetenek yönetim hedefleri ve aksiyonları belirleyerek sürdürülebilir yetenek çekim ve elde tutma stratejileri oluşturmak. “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile grup içinde farkındalığı artırmak.

* İNOVASYON: Grubumuzun uzun vadeli değer yaratma hedefi doğrultusunda inovasyonu bir araç olarak kullanmak.

Şu noktanın altını çizdi:

- Sürdürülebilirlik yaklaşımımızı yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya olacak şekilde tanımlıyoruz.

Grup şirketlerinden Borusan CAT’e dikkat çekti:

- Borusan CAT, satış sonrası faaliyetler için bölgesel konumlanmış atölyelerini “Revizyon Merkezleri”ne dönüştürdü, dönüştürmeyi sürdürüyor.

Ardından ekledi:

- Bu uygulamayla verimlilikte önemli bir artış olurken, kullanılan parça ve makinelerin ömrünün uzamasını sağlayarak döngüsel ekonomiye de katkı sağlıyoruz.

Uygulamayı verilerle güçlendirdi:

- Borusan CAT’in Türkiye, Kazakistan ve Uzak Doğu Rusya’daki “revizyon operasyonları” sayesinde 2020 yılında 6 bin 517 ton malzeme yeniden kullanılarak 62.4 milyon dolar katma değer yarattık.

Bu konudaki 2030 yılı hedefini paylaştı:

- 2030 yılında kadar yıllık 9 bin 20 ton malzeme yeniden kullanılarak 150 milyon dolar katma değer yaratmayı hedefliyoruz.

Borusan CAT örneğini şu mesajla noktaladı:

- Bir finansal faydanın yanı sıra ağır sanayi ürünü pek çok malzeme ve komponentin yeniden kullanılmasıyla fazladan kaynak kullanımının önüne geçerek, her türlü ekolojik ayak izi de düşürülüyor.

COVID-19 krizi, dünyamızı “sürdürülebilir” şekilde kullanmamız gerektiğini kafamıza vura vura ortaya koydu.

Caterpillar gibi bir dünya devi, “Eski ve kenara atılmış komponentlerden ikinci el iş makinesi üretmek de nereden çıktı?” demiyor. “Sadece sıfır iş makinesi satışı yapılacak” gibi ısrarcı bir tutum sergilemiyor.

Borusan CAT’in Türkiye, Kazakistan ve Uzak Doğu Rusya’daki “revizyon operasyonları”nı destekliyor, benimsiyor.

Sonuçta Borusan CAT ile birlikte, global grup bazında da “karbon ayak izi” nispeten düşmüş oluyor…

2023’te ‘Karbon Vergisi’ gündemimizde olacak

Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar, şimdiden 100’ün üzerinde ülkenin önümüzdeki 30 yılda “net sıfır emisyon” hedeflerini açıkladığını anımsattı:

- Hatta dünyanın en büyük emisyon kaynağı olan Çin bile 2060 hedefini şekillendirdi. Yani, önümüzdeki yıllarda hızlı bir dönüşüm söz konusu olacak.

Avrupa Birliği’nin (AB) “Yeşil Mutabakat” stratejisine işaret etti:

- “Karbon nötr” olma yolunda ileride karşılaşacağımız en büyük yenilik sınırda karşılaşacağımız “Karbon Vergisi” olacak. AB pazarındaki rekabetçi konumu koruyabilmek için hızlı ve kapsamlı revizyona, fiziksel ve dijital yatırımlara ihtiyaç olacak.

AB ile ilişkileri güçlü olan ülkemiz için bir dönüşümün gerekliliği üzerinde durdu:

- İki yıl içerisinde ülkemizde yayımlanacak AB uyumlu yeni mevzuat, önümüzdeki on yıllarda Türkiye sanayisinin rekabet gücünü derinden şekillendirecek.

En geç 2023 itibariyle bir “Karbon Vergisi”nin gündemimizde olacağını kaydetti:

- Bu verginin rekabet gücümüze ve kâr marjlarımıza zarar vermemesi için iş dünyası olarak hepimizin daha yeşil ve düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçiş yapması gerekecek.

Borusan şirketlerinin 2030 hedefleri nasıl

Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar, grup şirketlerinin 2030 yılına dönük sürdürülebilirlik hedeflerinden örnekler sıraladı:

Borusan Otomotiv: Elektrikli araç satışı, toplam satışların yüzde 15’ine ulaşacak.

Borusan Mannesmann: Sera gazı salımı yüzde 20, atıkları yüzde 30 azalacak.

Borusan Limanı: Sera gazı salımı yüzde 10 azalacak.

Borusan ENBW Enerji: Tüm santrallar yenilenebilir enerjiyle çalışıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106