Öne Çıkanlar Türkonfed TÜSİAD Sıçrama Yapan Şirketler Arçelik Üretim Koordinatörü Alp Karahasanoğlu Hilal Ünalmış KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk

Arçelik’ten cari açığı azaltacak iki yeni ürün

HABER MERKEZİ

Arçelik’in, Çerkezköy OSB’de gerçekleştirdiği iki önemli yatırımında gerçekleştirdiği ürünler banttan inmeye başladı. Mobil cihazlar konusunda uzman teknoloji devi Çinli TCL ile güçlerini birleştiren Arçelik, burada ürettiği akıllı telefonları bu ay içinde pazara sunacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik ile güçlerini birleştiren TCL’nin akıllı telefonlarının banttan indiriliş törenine katıldı. Varank, Haziran ayında ikinci kez ÇOSB’ye gelerek yüksek cari açık verilen endüstriyel servo motorları yerli olarak geliştiren Arçelik WAT Motor fabrikasını ziyaret etti. Yıl sonundan önce seri üretim müjdesi veren Varank, "Hassas servo motorları Türkiye'de üreterek yurtdışına cari açık vermeyeceğiz" dedi.

ARÇELİK ÜRETİM TESİSİ’NDE TCL TELEFONU BANTTAN İNDİRDİ

ÇOSB’de kurulu Arçelik Elektronik Üretim Tesisi’ne 30 Mayıs’ta yaptığı ziyarette Varank’a Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler eşlik etti.

GLOBAL MARKA YATIRIMLARINI ÇEKİYORUZ

Ziyarette Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, TCL Avrupa Başkanı Frank Zhang, Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer ile TCL Mobil Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, üretim tesisi ve ürünler hakkında Bakan Varank’a bilgi verdi. Tesiste incelemelerde bulunduktan sonra seri üretim bandından çıkan cep telefonlarını imzalayan Bakan Varank, akıllı telefon pazarında global markaların yatırımlarını Türkiye’ye çekmeye başladıklarını söyledi.

YILLIK KAPASİTE 1 MİLYONA ÇIKACAK

Varank, akıllı telefon pazarının dünyada ve Türkiye’de gittikçe büyümeye devam ettiğini belirterek “TCL, Arçelik ile bir işbirliğine girişti ve beraberce üretim gerçekleştiriyorlar. Buranın yıllık üretim kapasitesi 450 bin telefon. Şu anda SKD sistemiyle üretim gerçekleştiriliyor ama önümüzdeki dönemde hem CKD sistemiyle daha fazla parçayı Türkiye’ye getirip burada montajını gerçekleştirecekler hem de 2022 yılında üretim kapasitelerini 1 milyon telefona çıkaracaklar” dedi.

TCL’nin hem Çin’de hem de global anlamda önemli bir marka olduğunu ifade eden Varank, “Özellikle LCD sektöründe ve televizyon pazarında çok güçlüler. Türkiye’de de hem televizyon hem de akıllı telefon pazarında kendi üretimleriyle faaliyet göstermeye başlıyorlar” diye konuştu.

EBİÇLİOĞLU: ÖNCELİĞİMİZ TÜRKİYE PAZARI

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Ebiçlioğlu, TCL’nin televizyon ve cep telefonunda dünyanın önemli üreticilerinden olduğunu ifade ederek, “Kendileriyle öncelikle Türkiye pazarı, bilahare ihracat olmak üzere işbirliği başlattık. Kendi üretim tesislerimizde TCL markalı cep telefonu üretimine başladık.” dedi.

TCL Avrupa Başkanı Frank Zhang, Hükümetin kendilerine yerel bir ortakla çalışma konusunda birçok kolaylık sağladığına işaret ederek bunun Türkiye’de yatırım yapmalarında kendilerine daha fazla güven verdiğini vurguladı.

TCL Mobil Türkiye Ülke Müdürü Serhan Tunca, “Teşviklerle ilk cep telefonumuzun test üretimlerini tamamladık. Arçelik’in katma değeri ve TCL’nin teknik yetkinlikleriyle Türk kullanıcılarla buluşmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Yıl sonuna kadar 4 cep telefonu modelimizi Türkiye’de üretmiş olacağız” dedi.

GÜÇ BİRLİĞİ ARTACAK

160’tan fazla ülkede televizyon ve mobil cihazları satılan TCL’nin ses cihazları ve akıllı ev ürünleri de bulunuyor. TCL’nin güç birliği yaptığı Arçelik de 12 markası ve dünya çapında 30 bin çalışanı ile 150’ye yakın ülkede ürünlerini satıyor. TCL ile Arçelik’in işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da aratacağı belirtidi.

WAT MOTOR CARİ AÇIĞI KAPATACAK

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında makine sektöründe desteklenen işletmeler arasında yer alan WAT Motor, ilk endüstriyel servo motor prototiplerini üretti.Bakan Varank, Çerkezköy OSB'de bulunan WAT Motor fabrikasını ziyaret etti. Varank'a ziyaretinde Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler eşlik etti.

Varank, WAT Motor’un beyaz eşya ve endüstriyel elektrik motorları konusundaki çalışmalarıyla, elektrik motoru ve güç elektroniği başlıklarında savunma sanayisi, endüstriyel hareket kontrol sistemleri ve e-mobilite alanlarındaki yüksek teknoloji içeren çalışmalarını yerinde inceleyen Varank şunları söyledi: “WAT Motor Türkiye’de daha önce üretilmeyen, tamamı yurtdışından getirilen yüksek kapasiteli hassas servo motorlar ve bunların sürücülerinin üretimiyle ilgili Hamle Programı kapsamında destek alıyor. O üretimlerin ilk prototiplerini burada gördük. Elektrikli ve servo motorlar savunma sanayisinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. WAT Motor da hem hassas endüstriyel aletlerde kullanılan servo motorların üretimi hem de savunma sanayisinde yüksek güç gerektiren, stabilizasyon sistemlerinde kullanılan servo motorları geliştirdi, üretimini yapıyor. Japonya ve Almanya, yerlileştirilen ürünün muadillerini Türkiye'ye satıyor. Çok ciddi ithalat yaptığımız ürünler. Bu projenin başarılı olmasıyla birlikte yıl sonundan önce seri üretime geçmiş olabileceğiz. Bu sayede de böyle hassas servo motorları Türkiye'de üreterek yurtdışına cari açık vermeyeceğiz”

ÖZTÜRK: TİCARİ SATIŞINA BAŞLADIK

Yüksek katma değerli kontrol edilebilen servo motorları üretmek için Hamle Programı kapsamında destek aldıklarına dikkati çeken Arçelik Genel Müdür Yardımcısı ve WAT Motor Genel Müdürü Oğuzhan Öztürk, "Savunma sanayisindeki servo motorların ticari olarak satışına başladık. Bu yıl endüstriyel geliştirdiğimiz servo motorların da satışına başlayacağız. Geçen yıl 20 milyon dolar ihracat yaptık. 2021’de 30 milyon dolar ihracatı hedefliyoruz” dedi. Elektrikli motor üretiminde Türkiye'nin ilk ve tek entegre yerli elektrik motoru üreticisi WAT Motor, elektrikli, endüstriyel ve servo motorların üretimini gerçekleştiriyor. Beyaz eşya küçük ev aletleri motorlarıyla birlikte büyük, endüstride kullanılan yüksek kapasiteli motorları da üretiyor ve bu alanda AR-Ge de yapıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106