Öne Çıkanlar Endüstri 4.0 Av. Ferhan Arıkan Halil Aksu Hababam Sınıfı ÇOSB ÇOSB Habertürk Bakış programı

Deloitte Teknoloji Fast50’ye yazılımcılar damga vurdu
Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerine Avrupa ve dünyaya açılma fırsatı sunan ve bu yılki sloganı "Sağlam Bağlantılar ile Güçlenin” olan ‘Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye 2014 Programı’nın sonuçları, düzenlenen ödül töreniyle açıklandı.

Türkiye’de dokuzuncu yılını dolduran programın bu yılki birincisi CordisNetwork oldu. Son beş yılda yüzde 4.192 büyüme kaydederek birinci olan CordisNetwork şirketini, yüzde 4.075 büyüme ile Kartaca ve yüzde 2.125 büyüme ile 3pay/Mikro Ödeme izledi.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen teknoloji şirketlerinin yarıştığı programda Teknoloji Özel Ödülü’nü Natek Bilişim kazandı. Bunun yanı sıra, büyükler ligi olarak anılan ve 2013 mali yılı süresince gelirleri 50 milyon Euro ve üzeri olan teknoloji şirketlerinin, son beş yıldaki büyüme hızlarına göre kendi aralarında değerlendirildiği ‘Big Stars’ kategorisinde ise Biotekno ve Innova yer aldı. Innova, ayrıca programın düzenlendiği dokuz yıl boyunca Fast50 listesine girebilme başarısı gösterebilmiş tek şirket oldu.

YAVEROĞLU: ŞİRKETLERİN BİLİNİRLİKLERİ ARTIYOR

Deloitte Türkiye TMT Lideri ve Ortağı Tolga Yaveroğlu, Deloitte Teknoloji Fast50 Türkiye Programı’nın Türkiye’de dokuz yıldır başarıyla gerçekleştiğini belirterek, “Katılımcı şirketlerin bilinirliğine katkıda bulunmanın yanı sıra yatırımcılara bir referans kaynağı sağlayarak şirketlerin sermayeye erişimini kolaylaştıran bu programı dokuz yıldır sürdürüyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Bu yıl kazanan şirket profiline baktığımızda, daha önceki yıllarda olduğu gibi ağırlığın yazılım firmalarında olduğunu görüyoruz; bu şirketler içerisinde özellikle mobil çözümler ve ödeme sistemi hizmetleri sağlayanlar ön plana çıkıyor. Türk şirketleri yabancı şirketlere kıyasla rekabetçilikleri, yaratıcılıkları ve hizmete verdikleri değer ile çok daha hızlı çözüm üretebiliyorlar. Bu sayede de, Fast500 EMEA sıralamasına son 5 senede ikisi birincilik olmak üzere 9 Türk şirketinin ilk 10’da yer almayı başardığını görüyoruz” dedi.

YAZILIM ŞİRKETLERİ AĞIRLIKTA

Programda yer alan firmaların yüzde 62’sini yazılım şirketleri oluşturuyor. Diğer firmalar internet, e-ticaret, dijital medya, telekomünikasyon ekipmanı ve donanım üretimi alanlarında faaliyet gösteriyorlar. Fast50 içerisinde ilk 10’a giren şirketlerin 7’si programda ilk defa bu yıl yer alırken, ortalama büyüklükleri yüzde 2258 olarak gerçekleşti. Fast50 şirketleri büyüme performanslarının yanında 2013 yılında AR-GE’ye toplam 268 milyon lira kaynak ayırdılar. Program katılımcılarını yüzde 80 İstanbul, yüzde 16 Ankara, geriye kalanlar ise Kocaeli ve İzmir merkezli firmalar oluşturuyor.

2014 DELOİTTE TEKNOLOJİ FAST50 TÜRKİYE

PROGRAMI’NDA İLK 10’A GİREN ŞİRKETLER 

Sıra

Şirket

Büyüme Hızı (%)

Sektör

1

CordisNetwork

4.192

Yazılım

2

Kartaca

4.075

Yazılım

3

3pay | Mikro Ödeme

2.125

Internet

4

Luna Bilişim

2.125

Bilgisayar

5

Arneca

1.737

Yazılım

6

Credowork

1.583

Yazılım

7

Uzman Bilişim

1.527

Yazılım

8

1001teknoloji

1.516

Telekom

9

Buldumbuldum.com

1.453

Internet

10

4Play

1.245

Yazılım


FAST50 CEO ANKETİNDE ORTAYA ÇIKAN ANA BULGULAR

  • Ankete katılan CEO’ların yüzde 55’i önümüzdeki 12 ayda ekonominin büyüyeceğine inanırken, yüzde 45’i ise aynı kalacağını ya da daralacağını belirtti. Bu CEO’ların kendi şirketlerinin büyüme oranlarına ilişkin duydukları güven (son derece güvenli ve oldukça güvenli hissedenler) seviyelerine de yansıdı ve iki yıllık artış sonrası güven seviyesi 2013’deki yüzde 88 seviyesinden 2014’de yüzde 74 seviyesine düştü. CEO’ların coğu önümüzdeki 12 ayda büyümenin organik büyüme ile sağlanacağını belirtmiştir.
  • Sağlam bir kurum stratejisine sahip olmak teknoloji şirketlerinin büyümelerine en çok katkı sağlayan faktör olarak 2014 yılında birinci sırayı aldı. CEO’ların yüzde 26’sı tarafından bu etkenin altı çizildi.
  • CEO’lar şirketlerinin hızlı büyümesinin yönetilmesi karşısındaki en büyük operasyonel zorluğu kalifiye işgücünün bulunması, işe alınması ve elde tutulması olarak görmektedir. Aynı şekilde her 3 CEO’dan 1’i de yetenek bulunurluğunu büyümenin önündeki en büyük tehdit olarak görmektedir.
  • Son 3 yıldır “liderlerin yetiştirilmesi ve sorumluluğun delege edilmesi” CEO’lar için en büyük kişisel zorluk olarak ifade ediliyor.
  • Digital uygulamalar ve mobilite ile analitik ile daha iyi veri kullanımı önümüzdeki üç yılda teknoloji yatırımlarını tetikleyecek en büyük iki trend olarak karşımıza çıkıyor.


Fast50’ye giren şirketler ne kazanıyor?

Fast50’de kazanan şirketler yerel, bölgesel ve uluslararası bilinirliği artırıyor, sektördeki iletişim ağını kuvvetlendiriyor, şirket içi ve dışı şirketin imajını güçlendiriyor, yatırımcılar ve iş ortaklarının dikkatlerini kolayca çekebiliyor ve şirket profilini yükseltiyor.

KATILIM KOŞULLARI En azından 5 yıldır faaliyet gösteren, teknoloji üreten, problem çözmede ileri teknolojiyi kullanan ve teknoloji konusunda AR-GE tarafında ciddi yatırımlarda bulunan teknoloji şirketlerinin katıldığı programda FAST50’ye başvuran Türkiye bazlı ve genel merkezi de Türkiye’de olan şirketler değerlendirmeye alındı. Yan kuruluşlar değerlendirilmedi. FAST50’ye katılan şirketlerde faaliyet geliri 2009 yılında en az 50.000 Euro, 2013 yılında ise en az 800.000 Euro şartı arandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106