Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Gelirleri sıfır noktasına inen OSB’ler hizmet veremez hale gelecek

Birçok ülkeye model olan OSB’lerin gelirinin sıfır noktasına indiğini belirten Uğurtaş, “Bu durumun devamı halinde OSB’ler hizmet veremez hale gelecek. Sanayi yatırımları OSB’lerin dışındaki tarım arazilerine ya da başka ülkelere kayacak. Çin’de olduğu gibi her bölgede toplanan gelir ve kurumlar vergisinin yüzde 20’si OSB tüzel kişiliğine bırakılmalıdır” dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER), OSB kanununda değişiklik istedi. Bir grup gazeteciyle Ankara’da sohbet toplantısı yapan İzmir Atatürk OSB ve OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş OSB’lerin canlandırılması için önerilerini dile getirdi.

OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Uğurtaş basınla sohbet toplantısına OSBDER Yönetim Kurulu üyeleri; Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Ankara Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, İstanbul Dudullu OSB Başkanı Bahri Murat ÖNAY, Düzce OSB Başkanı Selim Yirmibeşoğlu ve OSBDER Denetleme Kurulu üyesi Bursa Hasanağa OSB Başkanı Ömer Faruk Korun ile birlikte katıldı.

OSBDER Başkanı Uğurtaş, “İki yıl önce yapılan kanun değişikliğiyle binlerce fabrikaya hizmet veren OSB’lerin gelirleri sıfır noktasına indi. Bu durumun devamı halinde birçok ülkeye model olan OSB’ler hizmet veremez hale gelecek. Sanayi yatırımları OSB’lerin dışındaki tarım arazilerine ya da başka ülkelere kayacak. Çin’de olduğu gibi her bölgede toplanan gelir ve kurumlar vergisinin yüzde 20’si OSB tüzel kişiliğine bırakılmalıdır” dedi.

OSB MEVZUATI DÜZELTİLSİN

Uğurtaş şunları söyledi: “İki yıl önce OSB kanununda yapılan değişiklikle OSB’lerdeki boş parsellerin satış fiyatına, birim maliyetin yüzde 25’inden fazlasını geçemez sınırlaması getirildi. Boş parseli olan OSB’ler ihale açıyorlar ve bu ihalede oluşan fiyatla en yüksek teklif sahibine satış yapıyorlardı. Oysa parsel sıkıntısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi OSB’lerde bir parsele 100 kişi başvurduysa kime satacağınıza nasıl karar vereceksiniz. Adamın OSB yönetiminden bugün yüzde 25 fazlaya aldığı parseli, yarın yüzde 100 fazlasıyla satmasına kim engel olacak? OSB’lerdeki arsa spekülasyonunu önlemek için getirilen bu yüzde 25’lik kar sınırlaması fabrikaları bankalara karşı zor durumda bırakıyor. Sınırlamayla birlikte OSB’lerdeki fabrika arsalarının teminat değeri yüzde 60’a varan oranlarda düştü. Teminat veremeyen birçok fabrika durup dururken iflas ve konkordatolarla karşı karşıya kaldı. OSB’de yatırım yapmanın avantajı her geçen gün düşüyor. Doğalgazda tüketim miktarımızı bir yıl önceden söylememiz isteniyor, tahminin altında kalırsak, ‘al ya da öde’ ile cezalandırılıyoruz. Tahminin üzerinde tüketirsek de metreküp fiyatı yukarı çıkıyor.”

OSBDER’DEN EPDK’YA ZİYARET

OSBDER yöneticileri 19 Kasım 2019 tarihinde Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete, OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Kutsi Tuncay, Selim Yirmibeşoğlu ve Denetleme Kurulu üyesi Ömer Faruk Korun katıldı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GEZİ
121 Kez Görüntülendi.
Avrupa Birliği’nin ‘Eşbaşkenti’: STRAZBURG
SEKTÖR
68 Kez Görüntülendi.
“Herkes 2 sene yerli ayakkabı giysin”
FUTBOL EKONOMİSİ
24 Kez Görüntülendi.
Bonservislerdeki astronomik yükseliş işimize yarayabilir
GÜNCEL HABER
38 Kez Görüntülendi.
Aktivist ruhlu Z Kuşağı boykotu sahiplendi
SÖYLEŞİ
17 Kez Görüntülendi.
Metaverse ile fabrikanızı bir gözlüğe sığdırabiliyorsunuz
SÖYLEŞİ
14 Kez Görüntülendi.
Bilimsel ihracatın temelinde pazar araştırma raporları var
SÖYLEŞİ
25 Kez Görüntülendi.
“Artık yeryüzünü ısıtmak değil soğutmak için enerji harcanacak”
SÖYLEŞİ
51 Kez Görüntülendi.
Doç. Dr. Ata Özkaya: Yüksek borçlanma ve vergiler bizi bekliyor
SÖYLEŞİ
108 Kez Görüntülendi.
Hasan Özçelik: Sürdürülebilirlik Raporlaması yapmayı ihmal etmeyin
İÇİMİZDEN BİRİ
24 Kez Görüntülendi.
“İkiz dönüşüm için kararlı adımlar atıyoruz”