Öne Çıkanlar KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk Cem Sezgin TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı

Hamdi  Ünlü : İhracatı biz yapıyoruz, KDV iadesini başkası alıyor
GİRAY DUDA

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi katılımcılarından birisi de As Emprime Tekstil Sanayi Ve Tic. Ltd. Şti. As Eşarpları markasıyla üretim yapıyor. Kuruluşundan bu yana eşarp üretip ihraç eden firmanın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı A. Hamdi Ünlü, ‘Global Sanayici’nin sorularını yanıtladı. Ünlü ile güncel üretim ve ihracat olanakları hakkında sohbet ettik.  

- Sayın Hamdi Ünlü, sanayicilik nasıl başladı?

- Ben Sivas Gürün doğumluyum. Gürün Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul’a okumaya geldim. Fikirtepe Eğitim Enstitüsü gece bölümünü kazanmıştım. Gündüz çalışıyor gece okula gidiyordum. Bir yıl devam ettim baktım ki öğlene kadar yaptığım ticarette öğretmenlikten daha fazla para kazanıyorum. Sultanhamam’da bir metrekarelik tezgahta mal satıyordum. Öylelikle başladım. Zaten öğretmenlik yapmaya çok da hevesli değildim. Okulu bıraktım.

1980’li yıllarda Sultanhamam’da hem imalat hem de toptan ticarete başladık. 12 Eylül’de askeri yönetim satış tezgahlarını kaldırttı. Ben de gittim bir dükkan tuttum. Bir hemşerimiz vardı. Ona ortaklık teklif ettim, birlikte ortak olalım dedim, o da kabul etti. Eşarpçılardan eşarp aldık, eşarp işiyle başladık. Toptancılık yaptık. Onlardan iskonto ile alıp satıyorduk. Öyle devam etti. Kısa sürede kendimize mal yapmaya karar verdik. Eşarpları aldığımız yerde, Bursa’da, fason ürettirmeye başladık.

 

18 YIL EŞARP SATTIK

Sultanhamam’daki mağazamızda hem kendi mallarımızı hem de toptan piyasadan aldıklarımızı satıyorduk. Hep eşarp yapıp sattık. 18 yıl ortağımla devam ettik. 18 yılın ardından ortağımla ayrıldık. Ortağımız bir müddet eşarpçılığa devam etti ama fazla devam edemedi. O perakende kumaş satıyor.

Ondan sonra Çatalca’da bir üretim denememiz oldu. Fason çalışan bir firma vardı, onlarla beraber üretim yaptık. Yeni bir yer inşa ettik ve İspanya’dan 4 tane modern makine siparişi verdik. O zamana kadar eşarp el baskısıyla yapılıyordu. Çatalca’da üretime başladık fakat burada imalat konusunda sıkıntılar yaşadık. Fabrikayı çok fazla araştırmadan, buradaki atıl yeri üretime hazır gele getirmeyi amaçlıyorduk ama çok zorluklar çektik. Tarlaların ortasında etrafında yazlıklar olan bir yer. Bizim üretim bacalı sanayiye giriyormuş. Bilmiyorduk, orada çok sorunlar yaşadık. Bayağı bir masraf yaptık. Her gün insanlarla uğraşmaya başladık.

 

ÇOSB’DE UYGUN BİR YER BULDUK

 

- Bu durumda size Çerkezköy OSB yolu gözükmüştür…

- Evet, aynen öyle oldu. Gazetede ilanlara bakarken ÇOSB’de satılık ilanını gördüm.  İlan şu anki mevcut yerimizle ilgiliydi. 1997’de. O zaman kriz de vardı. Tekstil mühendisi bir tanıdığımızla konuştuk, geldi baktı burayı beğendi ve biz de onun üzerine şu an üretim yaptığımız yeri aldık. Eski bir bina vardı, onu yıktık yeniden inşa ettik. 2007’de makine koyacağımız yer kalmadığından yeni bina yaptık. İlk etapta 4 makine ile başladık, şimdi  burada 9 tane var, 5 makine daha geliyor. 14 makine ile üretimimize devam edeceğiz. Sultanhamam’da satış ofisimiz var. Dört kardeşimle birlikte çalışıyoruz.

 

ARAP ÜLKELERİ VE İRAN’A İHRACAT YAPIYORUZ

 

- Eşarpta ihracat için hangi ülkeler size daha uygun geliyor?

- Genel olarak İran ağırlıklı ihracat yapıyoruz. Birçok Arap ülkeleri de var ihracat hedefimizde ama ağırlıklı olarak İran. Zaman zaman Suudi Arabistan, Malezya, Endonezya’ya ihracatımız oldu. Bizim ürünlerimiz kaliteli üründür. Uzakdoğu’dan gelen ucuz ürünlerden çok kalitelidir. İran’da Cumhurbaşkanının değişmesiyle rahatlama oldu. Yolumuz açıldı, bayağı sipariş geldi, üretim yaptık. Türkiye’de istikrarın olması lazım, öncelikle istikrarı sağlamalıyız. Türkiye’nin güçlü olması her bakımdan herkes için menfaattir. Biz hep eşarp ürettik. İç piyasada çok fazla etkili değiliz. Yüzde 90 oranında ihracat yapıyoruz. İç piyasaya çok fazla mal yetiştiremiyoruz.

 

KDV İADELERİNİ ALAMIYORUZ

 

- Eşarp hafif bir ürün. Eşarp ihracatını adet olarak mı yoksa kilogram olarak mı yapıyorsunuz?

- Hem adet hem de kilogram olarak ihracat yapıyoruz. Mallarımız kargolarla gidiyor ve orada bizim büyük zararımız oluyor. Biz kargo firmalarına fatura ediyoruz malı fakat kargo firmaları sanki kendileri ihracat yapıyormuş gibi KDV iadelerini kendileri alıyorlar. Biz büyük ambarlarla ihracat yapmıyoruz. Hacim olarak küçük ürünleri ihraç ediyoruz, kargo ile çuvallarla gidiyor. Bu bizim ve bizim gibi ihracat yapanların büyük sorunudur.

 

BURSA’DA EŞARP KUMAŞI ÜRETİMİ BAŞLADI

 

- Eşarp kadın giysisi, görsellik açısından çok önemli bir ürün. Albenisinin yüksek olması gerekiyor. Eşarp kumaşını ve üstündeki desenleri nasıl sağlıyorsunuz?

- Bizim ürünler hafif, ince ürünler. Çok ağır olmayacak ki başta kaymayacak, güzel duracak. Yöre yöre değişiyor eşarp ihtiyaçları. Desenler ve büyüklük yöreye göre sezona göre değişiyor. Kışın daha koyu renkler ağırlıkta oluyor, daha ağır oluyor.

Renkler ve desenler değişiyor. Desenler üzerinde çok oynamalar yapabiliyoruz. Eskiden desenler elle çizilirdi. Bizim 5-6 tane çalışan bayan çalışanımız var sürekli elle desenler çiziyorlardı. Artık bunlar kalmadı, her şey bilgisayar üzerinde oluyor. Bursa’daki desinatörümüz çizimi e-posta ile atıyor, biz doğrudan imalata alıp baskıya geçiyoruz. Teknolojiyle birlikte artık daha da kaliteli ürünler almaya başladık.

Kumaşlarımızın yüzde 70-80’i Kore’den geliyor, yüzde 20’si gibi oran da Bursa’da üretiliyor. Dokuma kumaşlar. Bir dönem Lübnanlılar İtalya’dan alıp gelirlerdi, oradan gelen eşarplara özenerek bakardık ama şimdi biz çok daha iyisini yapıyoruz.

- As Eşarpları’nda çalışan sayısı ve üretim miktarı nedir?

- Çalışan sayımız 80 kişiye ulaştı. Yıllık 1 milyon adet üretimimiz var. Yeni makine parkımız kısa sürede faaliyet geçecek. Böylece, yeni makinelerimizle yıllık 1.5 milyon civarında üretimimiz olacak. Yatırımlarımızı kendi öz sermayelerimizle yapıyoruz.

 

KİLOMETRELERCE LEOPAR KAFASI YAPIP SATTIK

 

- Sektörün önündeki başlıca engeller nelerdir?

- İhracatta zorluklarımız var. Kargo firmasının elindeyiz şu anda. Bizim KDV iademizi o niye alsın? Burada bir haksız kazanç var. Bizim sektörümüzün Avrupa’ya açılması söz konusu değil. Eşarp kullanmadıkları için kayda değer bir şey olmuyor. Örtü olarak kullanmıyorlar. Bizim başörtümüzü örtünen ülkelerde, bölgelerde yaşayan kesimler talep ediyor. Türki Cumhuriyetler alıyor. Balkanlardan alan oluyor. Ağırlıkla İran, Irak, Lübnan’a gönderiyoruz. Bir dönem Rusya’ya da çok veriyorduk. Bir ara leopar kafası vardı, kilometrelerce bundan üretim yaptık. Ondan sonra bıçakla keser gibi durdu. Laleli’de hızlı ticaret yapıldığı zamanlarda, üretim yapıldıktan sonra daha ürünler mağazalara inmeden satılır biterdi.  

 

BİLDİĞİMİZ İŞİ EN İYİ BİÇİMDE YAPACAĞIZ

 

Bizim politikamız şudur: Biz bildiğimiz işi yapacağız ve her zaman en iyisini yapacağız. Bizim yaptığımız kaliteli ürün reklamımız olacak. 1972’den itibaren Sultanhamam’dayım. 2000 yılında Çerkezköy’e geldim. Benim biraderlerim halen orada. Cavit Çağlar bizim bir arka sokaktaydı. Rahmetli Celal Birsen bizim bir üst katımızdaydı. Oradaki çoğu esnaf tezgahtarlık yapar, o şekilde başlar ticarete. Babadan, dededen kalan bir şey yok. Kimin babasından dedesinden ne kalmış. Ticarette çok yeniyiz.

Rahmetli Özal herkes ithalat-ihracat yapacak dediğinde ben inanmamıştım ama herkes şu anda ithalat da ihracat da yapıyor. Çok mesafe kat edildi. Eskiden kitaplarda okurduk, 8-10 tane fabrika vardı. Şimdi gözünün alabildiğinde fabrika var. Bunlar gurur verilecek şeyler. Bu fabrika benim değil milli servettir burası, herkesindir. Binlerce kadın bunlara el dikişi yapıyorlar. Eşarpların kenarının dikişi elde yapılıyor. Binlerce kişi ekmek yiyor. Fabrikalar milli servettir, ben şahısların olarak görmüyorum.

 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106