Öne Çıkanlar Endüstri 4.0 Av. Ferhan Arıkan Halil Aksu Hababam Sınıfı ÇOSB ÇOSB Habertürk Bakış programı

‘Karbon ayak izimizi azaltmaya odaklandık’

Bu sayıda ‘İçimizden Biri’ köşemizin konuğu Egeli Zımpara San. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Didem Egeli Çaldağ. ÇOSB’nin ilk firmalarından birinin Egeli Zımpara Sanayi A.Ş. olduğuna dikkat çeken Çaldağ, “Yıllar içinde ÇOSB’nin gelişiminin canlı tanığıyız. Altyapısı ve üstyapısını tamamlamış olan ÇOSB, Türkiye’nin en iyi ve önde gelen organize sanayi bölgelerinden biridir. Daha az karbon emisyonuna neden olan enerji türlerine geçeceğiz. Sağlıklı bir gelecek ve yeşil doğa için odaklandığımız en önemli konu karbon ayak izimizi azaltmak” dedi.

1983’TEN BU YANA ÇOSB’DEYİZ

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) katılımcısı olarak Egeli Zımpara’yı bize tanıtır mısınız?Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var. Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?

- EGELİ Zımpara Sanayi A.Ş.’nin tarihi, kurucumuz İlhan Egeli’nin hırdavat sektörüne ilk adımını attığı 1941 yılına uzanır. 1973 yılında Türkiye imalat endüstrisinin aşındırıcı ihtiyacına yanıt verecek olan EGESAN Aşındırıcı Taşlar Sanayi A.Ş.’yi kurar. EGESAN markası çok kısa sürede kullanıcılar tarafından sevilir ve benimsenir. O yıllarda çoğunlukla dışa bağımlı olan Türkiye aşındırıcı piyasasını büyük oranda rahatlasa da sektör, ürün gamının çeşitlendirilmesi talebinde ısrarcı olur.

İlhan EGELİ, endüstrinin genel olarak zımpara adıyla andığı, kaplanmış aşındırıcılar ihtiyacını karşılamak adına 1983 yılında ikinci üretim tesisi EGELİ Zımpara Sanayi A.Ş.’yi şu an bulunduğu alanda, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin ilk fabrikalarından biri olarak kurar.

40 YILDIR SEKTÖRÜN İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ

1983 yılından bu yana EGELİ Zımpara Sanayi A.Ş. özellikle Türkiye imalat endüstrisi başta olmak üzere birçok farklı ülkenin ve sektörün çeşitli zımpara ihtiyaçlarını, kimi zaman kendi markası altındaki son ürünleriyle, kimi zaman ise converterlara sağladığı yarı mamulleriyle 40 yıla yakın bir süredir karşılamaktadır.

Fabrikamızda, çok farklı çeşitteki zımparalar; jumbo olarak adlandırdığımız, büyük bobinler halinde üretilmekte, daha sonra son kullanıcı ihtiyaçlarına göre; bizlerin tekstil aşaması olarak adlandırdığı sürece girerek son ürün halini almaktadır. Bunun yanı sıra üretilen bu jumbo zımparalar, aşındırıcı sektöründe yalnızca bu işin tekstil aşamasını yürüten firmalara da yarı mamül olarak satılmaktadır.

30 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

- Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?

- Egesan A.Ş. ve Egeli A.Ş. olarak iki fabrikamızda toplam 170 kişi çalışmaktadır. Egeli Grup olarak yaklaşık 30 ülkeye ihracat yapmaktayız.

- Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde Egeli Zımpara hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

- EGELİ Zımpara’daki ana jumbo üretimi ve son ürünlerin üretildiği tekstil aşamaları prensip ve mühendislik olarak birbirinden çok farklı prosesler olduğu için dijitalleşmeyi de farklı aşamalarda ele almak gerekiyor.

Ana jumbo üretiminde 45 metrelik büyük bir tünel fırın ve bunun besleme ekipmanlarından bahsettiğimiz için, bu alandaki mevcut teknoloji nesnelerin internetini kısmi olarak destekleyebilecek seviyede. Fakat tekstil kısmında makineler daha kompakt sistemlerden oluştukları için dijitalleşmeye daha elverişliler.

Örneğin benzer bir geçiş projesini EGESAN A.Ş. fabrikamızda başlattık. Bu fabrikada bulunan tüm makinelerin ERP sistemiyle entegre olmasını sağladık. Aynı projeyi 2022 sonuna kadar EGELİ Zımpara üretim tesisimiz için de öngörüyoruz. Bu sistemi altyapısı uygun proseslere uyarlayıp, ana üretim aşamasındaki tüm datayı anlık ve her an ulaşılabilir bir şekilde tutmayı planlıyoruz.

ÜRÜN GELİŞTİRME PROJELERİNDE ÜNİVERSİTELERDEN DESTEK ALIYORUZ

-Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz? Üniversite sanayi işbirliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?

- EGELİ Zımpara’da odağımız her daim güncel kalmak. Bunun da en doğru yolu müşteriyle doğru iletişim kanallarını kurup, doğru ve sürekli bir şekilde çalıştırmak.

Bunun için sahada çalışan uygulama mühendislerimiz, hem sahayı, hem üretimi takip eden ürün yönetimi oluşumumuz ve fabrikada tüm odağı ürün geliştirme olan bir departmanımız mevcut.

Bu üçlü yapı sayesinde sahanın talebini en doğru şekilde topluyor, saha ile üretimi aynı paydaya getirip müşterilerimize en uygun ürünü üretmeye gayret ediyoruz. Bir çok ürün geliştirme projesine başarı ile imza atmamızın temel anahtarı bu yapıyı sağlıklı çalıştırabiliyor olmamız.

Bu yapı üniversitelerle de yakın dirsek temasında çalışıyor. İhtiyaç halinde uzun ve detaylı analizler üniversitelerimizin de desteğiyle çıkarılıp ürün geliştirme projelerine hatırı sayılır katkılarda bulunuyorlar.

DAHA AZ KARBON SALINIMI HEDEFİNDEYİZ

- “Yeşil Çevre, Yeşil Üretim” için ne gibi çalışmalarınız var?

- EGELİ Zımpara olarak yasal sorumluluklarımızın ötesinde son yıllarda odaklandığımız bir konu da karbon ayak izimizi azaltmak. Daha sağlıklı bir gelecek ve doğa için kullanılan enerjiyi azaltmak, atık enerjiyi yönlendirip tekrar değerlendirmek ve daha az karbon emisyonuna neden olan enerji türlerine geçmek sürekli gündemimizde olan ve uygun görülen bölümlerde sürekli olarak iyileştirmeleri yapılan bir konu. Bunun yanı sıra henüz dünyada örneği çok az olmasına karşın, teknolojinin bu konuda hızlı ilerleyeceğine olan inancımızdan dolayı karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojileri de güncel gelişmelerini takip ettiğimiz konular arasında yer almaktadır.

- ÇOSB hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

- Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB), Türkiye’nin en iyi ve önde gelen organize sanayi bölgelerinden biridir. Egeli Zımpara Sanayii A.Ş. bölgede ilk kurulan firmadır ve yıllar içinde ÇOSB’nin birçok gelişiminin de canlı tanığıdır. Altyapısı ve üstyapısını tamamlamış olan ÇOSB’nin tüm çalışmalarını takdirle karşılıyoruz. Yönetimin modern ve tarafsız yaklaşımı, yapılan hizmetler ve eğitim destekleri gibi pek çok konuda bir bölgesel kalkınma modeli oluşturması da bizler için ayrı bir değerdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106