Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi KOSGEB BAŞKANI Türkonfed CEVAHİR UZKURT GİRAY DUDA

Tijen Alkan: Dünyanın kırıcı gücüyüz

Sorularımıza içtenlikle cevap veren İnan Makina San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tijen Alkan, İçimizden Biri’nin bu sayıdaki konuğu oldu. 48 yıldır hidrolik kırıcı ve yedek parçaları üreten İnan Makine, sektörün lider firması.

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin (ÇOSB) yeni katılımcısı olarak faaliyet göstermeye başladınız. İnan Makina fabrikasını bize tanıtır mısınız?
     
  • “Dünyanın kırıcı gücü” İnan Makina San. Ve Tic. A.Ş. 1972 yılında Mehmet Tuscuoğlu tarafından kurulmuş olup ülkemizde 48 yıldır hidrolik kırıcı ve yedek parçaları üretmektedir. Yurt içinde 5 şube ve 15 bayii yurt dışında 2 şube, 24 distribütör aracılığı ile başta kendi üretimi olan MTB Hidrolik Kaya Kırıcıları olmak üzere tüm kırıcılar için tamir, bakım ve yedek parça imalatı yapmaktadır. Sektörünün ilki ve lideri olarak ismini dünya çapında da MTB hidrolik kırıcıları ve ataçmanları ile duyurmuştur. İnan Makine A.Ş. yüzde 100 yerli ve yüzde 100 özkaynaklarını kullanarak MTB kırıcılarıyla dünyanın her yerinde, en zorlu koşullarda çalışarak ulaşımdan alt yapıya, maden ocaklarından kentsel dönüşüme tünellerden mermer ocaklarına kadar birçok alanda yaşamı kolaylaştırmaktadır.

İnan Makina başarılarını ve ihracat hacmini arttırabilmek, gelen müşteri taleplerini daha iyi karşılayabilmek için 2018 yılında üretim üssünü Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ne (ÇOSB) taşındı. Sektöründe dünyada tam entegre olan ilk üç fabrikadan biridir. ÇOSB’deki 82 bin metrekarelik alana kısa sürede inşa ettiği 62 bin metrekare kapalı alanda üretime devam etmektedir.

112 ADET CNC SAHİBİYİZ

  • Üretim tesislerinizde ne tür üretimler var? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?
  • Fabrikamızda talaşlı imalatta kullanılan bilgisayar kontrollü çeşitli kapasitelerde 112 adet CNC, robotik kaynak birimleri, ASRS depolama sistemi ve ısıl işlem birimi bulunmaktadır. Firmamız da 80 kilogramdan 7 tona kadar tüm ekskavatörlere uygun kırıcı, makas, auger (hidrolik delici), grapple (hidrolik kavrayıcı ), delici, bitler ve sabit bom üretilmektedir.

TOPLAM 350 ÇALIŞANIMIZ VAR

  • Firmanızın üretim kapasitesi, çalışan sayısı ve ihracat oranları nelerdir?

  • Fabrikamızda aylık yaklaşık 600 ton çelik işlenmektedir. Çelik hammadde olarak gelir, fabrikamızdan ürün olarak çıkar. Şubelerimiz dahil çalışan sayımız yaklaşık 350 kişidir. Üretimimizin yüzde 60 ı ihracat edilmekte olup Türkiye’de sektörün yüzde 70’i bizi tercih etmektedir.

  • Yıllara göre üretim ve ihracat rakamlarınızı öğrenebilir miyiz? 

  • İnan Makina A.Ş. iş makinaları sektöründe Türkiye’nin önde gelen firmalarındandır. Hidrolik kırıcı ve ataçmanda, Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 70‘ini, dünyanın ihtiyacının yüzde 8-10’unu karşılamaktadır. Amacımız ürünlerimizi tanıtarak, dünyada bilinirliğimizi arttırmaktır.

TEKNOLOJİYİ EN ÜST SEVİYEDE KULLANMAYA ÇALIŞIYORUZ

  • Son yıllarda ülkemizin ve tüm sanayi kuruluşlarının gündeminde olan sanayide dijitalleşme, nesnelerin interneti gibi dönüşümlerde İnan Makine hangi aşamadadır? Yapılan çalışmalardan örnekler verir misiniz?

  • Günümüzde internet daha da aktif rol almaktadır. Biz de bilgisayar kontrollü CNC tezgahlar kullanmakta, uzaktan ısıl işlem proseslerini kontrol etmekte, hatta depolamada ASRS yani robot kontrollü depolama sistemi uygulamaktayız. Kaynakhanemizde kaynak robotları kullanarak teknolojiyi en üst seviyede kullanmaya gayret ediyoruz. Bir de dijital pazarlama birimi oluşturarak özellikle yedek parça satışında daha aktif rol almayı planlıyoruz.

HİDROLİK KAYA KIRICI SEKTÖRÜNDE TEK AR-GE MERKEZİ BİZDE

  • Ar-Ge çalışmalarınızı bize anlatır mısınız? 
  • Gelişmiş ülkelerle aramızdaki teknoloji açığının kapatılması, ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesinde Ar-Ge faaliyetleri büyük önem taşımaktadır. Hidrolik kaya kırıcı sektöründe tek Ar-Ge merkeziyiz. Ekibimiz ve projelerimiz için 5 yıldır TÜBİTAK desteğine laik görüldük. Ar-Ge için en önemli unsur insan faktörüdür. Ar-Ge, her şeyden önce merak, sezgi ve yaratıcılık isteyen, kendi başına iş yapabilecek ve kendi kendini denetleyebilecek kişilikte olanların ilgileneceği bir uğraştır. Biz de Ar-Ge ekibimizi oluştururken öğrenme arzusu hiç tükenmeyen ve sorgulayan mühendis ve teknik elemanlar seçtik. Ar-Ge ekibimizde, her yıl 2 yeni model hidrolik kırıcı ve ataşman geliştirmeyi hedefliyoruz. Sahadan topladığımız veri ve istekleri harmanlayarak, sürekli gelişim göstermeye çalışıyoruz.

  • Sizinki gibi çok büyük ve öncü teknoloji şirketlerinde eğitimin de çok önemi var? Ne gibi eğitim faaliyetleri yürütüyorsunuz?

  • Sektörümüzde ciddi olarak yetişmiş eleman açığı vardır. Bu yüzden genç arkadaşlarımıza staj ve kariyer imkanı sunmaktayız. Aramıza katılan arkadaşlarımıza kişisel ve mesleki eğitimler vererek geliştirmekteyiz. Kendi bünyemizde ve dışarıdan hizmet alarak gerçekleştirdiğimiz standart Kalite, İSG, iş hukuku ve mesleki eğitimlerin yanı sıra ihtiyaca ve yeni teknolojiye uyum sağlamak amacıyla eğitim programımızı sürekli güncellemekte ve çalışanlarımızı zaman zaman kalitemizi yükseltmek ve ürün geliştirmeye destek olmak için yurtiçi ve yurtdışı eğitime göndermekteyiz.

  • Üniversite sanayi iş birliği için üniversiteler ile birlikte yürüttüğünüz projeler var mı?

  • Şu anda İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü ile Teydeb destekli otomatik hızlı ataçman değiştirme projesi yapıyoruz. Üniversitelerde tez hazırlayan birkaç arkadaşımıza da teknik desteğimiz de devam etmektedir.

  • Hangi sosyal sorumluluk projelerini yürütüyorsunuz?

  • Biz İnan Makine ailesi olarak çevremizi ve yeşilliği çok önemsiyoruz. Bu amaçla yağmur sularını toplayıp çevre sulamasında kullanıyor, güneş panelleri sayesinde kışın ısıtma da yazın havalandırma da tasarruf sağlıyoruz. Atıklarımızı en üst seviyede değerlendirmeye çalışıyoruz. Fabrika içindeki seramızda ufak çaplı organik meyve ve sebze üretimi yapıyoruz. Geleneksel olarak yılda bir İnan Makina aile pikniğimiz oluyor. Burada çalışanlarımız ve aileleri ile keyifli bir gün geçiriyoruz. Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan’ı biz de fabrikamızda çocuk şenliği düzenleyerek kutluyoruz. Çünkü biliyoruz ki çocuklara verilen emek, onlara duyulan sevgi ve saygımız bir gün bu vatana hizmet olarak dönecektir. İş makinesi sektöründe fabrikamızda çalışan bayan arkadaşlarımızla 8 Mart Kadınlar Günü’nde bir araya geliyor, güzel paylaşımlar yaşıyoruz.

  • İşletmelerinizin aldığı ödüllerden bize söz eder misiniz?
     
  • İTO, İMİB, TİM tarafından Türk sanayine katkılarımızdan dolayı verilen çeşitli plaket ve teşekkür belgelerimiz bulunmakta, bunlar bizi gelecek için daha çok motive etmektedir.

  • Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi hakkında bir şeyler söylemek ister misiniz?

  • Düzenlenen sportif ve sosyal aktivitelerinizi yakından takip etmekteyim, bölgeye sunmuş olduğunuz avantajlardan teşekkür ederiz.

  • Hobilerinizi öğrenebilir miyiz?

  • Kişisel gelişim kitapları okumayı, doğa yürüyüşü yapmayı, yüzmeyi ve sudoku çözmeyi çok severim.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106