Ekonomideki dalgalanmaların etkisini azaltmanın en etkili yollarından birinin ihracat olduğu noktasında uzlaştık son dönemde. İhracat artınca döviz oluyor, döviz olunca her şey daha kolay çözülüyor. Bu nedenle ihracatı artırma ve en önemlisi ihracatta katma değeri artırma temel beklentimiz haline geldi. Bu yüzden tasarım yarışmaları yapıyoruz. Bu yüzden ARGE’yi önemsiyoruz. Ve bu yüzden organize sanayi bölgelerini ihracatın merkezi olarak konumlandırıyoruz.

Örneğin 2020 sonuçlarına göre Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) faaliyet gösteren 31 firma “En Büyük 1000 İhracatçı” listesinde yer aldı. ÇOSB Başkanı Eyüp Sözdinler bu yüzden bölgede istihdam konusunda dev adımlar atıldığını vurguluyor ve ekliyor, “ÇOSB’de üretim yapan firmaların toplam ihracatı yaklaşık 3.6 milyar dolar. Hedefimiz bu rakamı daha da yukarı çekerek Türkiye ekonomisine güç ve destek vermektir” diyor.

Çerkezköy’den gelen 3.6 milyar dolar büyük rakam… Keşke bütün organize bölgeleri Çerkezköy gibi ihracata odaklansa… Ya da Düzce gibi yapsa. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin Düzce’de organize sanayi bölgelerine yatırım yapacaklar arasında seçim yaptıklarını söylüyor.

OSB’de yer alacak şirket seçiminde temel kriter ihracat… Dünyaya ürün satmak, hem de katma değerli ürün satmak. Başkan Tuncay Şahin buna göre seçim yaptıklarının altını çiziyor her defasında.

Hemen belirtelim seçilen firmaların ihracat için önleri açık. Gümrük işlemleri bile kolaylaştırılmış durumda. Her şey yapay zeka ile koordine ediliyor. Yani seçilen firmalar şanslı. Bu nedenle bazı firmalar da özel olarak Düzce’yi seçiyor.

Seçim karşılıklı… Bu gelişmede Tuncay Şahin’in en büyük destekçisi Belediye Başkanı Faruk Özlü… Geçtiğimiz günlerde Düzce’nin geleceğini tasarlamak için çok önemli bir beyin fırtınası yaptı Başkan Faruk Özlü…

Geçmişte Sanayi Bakanlığı yapmış olmanın tecrübesiyle birleşen Düzce İktisat ve Kalkınma Kongresi son ilin Türkiye’de bir ilke imza atması anlamına geliyor.

Düzce’nin geleceği nasıl olmalı? Hangi alanlarda ne yapılmalı? Nasıl bir turizm, nasıl bir tarım ve en önemlisi nasıl bir sanayi? Düzce bunu tasarlamak için biraya getirdi Türkiye’nin önemli beyinlerini, iş insanlarını ve ekonomi gazetecilerini…

Çok önemli mesajlar verildi. Belki de İzmir İktisat Kongresi’den sonraki en önemli toplantıydı. Son ilimiz bir ilke imza atmış ortak akılla geleceğini tasarlamak istiyordu… Kentin kanaat önderleri, siyasileri ve yöneticileri en üst seviyede katılım gösterdi kongreye.

Türkiye’de en büyük kent parçalarından birinin başarıyla hayata geçinen Ege Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Düzce’de doğru kentleşmeyle ilgili bilgi verdi.

Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı kentte kahve festivali yapılmasını önerdi. Belki kahve buluşmaları kentte farklılıkların renkler haline gelmesini de sağlayabilir görüşünü paylaştı.

Tahsin Öztiryaki gastronomiyle ilgili yapılacakları aktardı. Sultanlar Gıda’nın çok değerli ortaklarından Mücahit Yıldız ile Uyumsoft’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder Düzce’yi yatırımı nasıl atladıkları anlatıyor. Ve Düzce’yi yatırım planları arasına almaları gerektiğinin altını çizdiler.

Senur Akın Biçer Düzce de organize sanayi bölgelerin en azından birinde “Kalıp Sanayi ya da Kalıp Köylerinin” kurulması noktasına değinerek, bu sayede sanayide daha uzmanlık gerektiren işlerde daha nitelikli insanların istihdam edilmesine olanak sağlanacağını anlattı.

Ankara’da çok önemli bir isim gelmişti. Nevzat Birışık TAGEM Genel Müdürü belki de Türkiye’de tarımı iyi bilen isimlerdendi. Yeni nesil tarımı ondan dinledik.

İhracat önemli… Organize sanayi bölgeleri ihracata tam destek veriyor. Kentler ihracatta yeni yollar ve yönler arıyor. Yarış çok hızlı… Dünya ihracatından aldığımız pay önemli. Bu payın artması gerekiyor.

İhracatta gerçek başarı bu… Bu başarı Çerkezköy’den Düzce’den gelecek… Bekliyoruz…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106