Daha düne kadar hep İstanbul Yeni Havalimanı dediğimiz, yeni adıyla İstanbul Havalimanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda törenle hizmete girdi. O gün milletçe adeta iki bayramı bir arada yaşadık. Neydi bizi bu kadar gururlandıran şey. Neydi bu havalimanın bu kadar özel yapan özellikler.

Şöyle bir baktığımızda rakamlar bize neyin ne olduğunu çok iyi anlatıyor.

İstanbul'un kuzeyinde 76.5 milyon metrekarelik bir alana inşa edilecek bu meydan diğer fazlarında tam hizmete girmesiyle dünyanın en büyük ve en çok yolcuya hizmet verebilecek meydanı olacaktır ki, işte asıl o zaman havacılıkta dünyaya meydan okuyacağız. Birinci fazı üç ayrı pist, ikinci, üçüncü ve dördüncü fazları da birer piste sahip olacak yeni havalimanının tam hizmete girdiğinde günlük 3 bin 500 iniş ve kalkışla yıllık toplam 200 milyon yolcuya ev sahipliği yapması az bir şey değildir.

Kargoda ise, yılda 5 milyon 500 bin tonluk bir taşıma kapasitesine ulaşılması dünya çapında bir başarı olacaktır. 500'dan dazla chec-in noktası, 50'den fazla self bagaj teslim ünitesi, 228 pasaport noktası, 600'den fazla asansör, yürüyen bant ve yürüyen merdiven, 143 yolcu biniş köprüsü ve 7 terminal giriş kapısına ve 18 bin araçlık dev bir kapalı otoparka sahip olacak. Tam bittiğinde 226 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan havalimanının bağımsız araştırma kuruluşu raporuna göre, Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı 4.99, ekonomiye olan katma değeri 41 milyar dolar, ilave hane halkı gelirine 4.4 milyar dolar, devlete de 22.2 milyar dolar katkı sağlayacak. Şehir merkezinden metroyla 25 dakikada ulaşılacak bu meydana, yüksek hızlı trenin yanı sıra, bagajlı otobüslerle D-20 karayolu ve Kuzey Marmara Karayolu (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ile ulaşılabilecektir.

Dünyanın transit geçiş ve dağıtım noktası ( hub) olacak olan yeni meydandan 50 şehre iç hat ve 250 dış hat uçuşu yapılacak. Buradan kalkan bir uçak 3 saatlik bir uçuşla 60 başkent, 120 ülke ve 130 varış noktasına ulaşabilecek. Yeni meydana dünyanın değişik ülkelerinden 250'ye yakın resmi ve özel havayolu şirketinin sefer yapacak olması, nasıl THY'yi dünyanın en çok noktasına uçuş yapan havayolu yapmışsa, havalimanı da dünyada en çok sefer yapılan meydanlar arasına yükseltecektir. Halen Atatürk Havalimanı'nın kapasitesinin yüzde 70'ini kullanan THY'nın bu meydanda da aynı başarı grafiğini yakalayacağını rahatça söyleyebiliriz. Böylesine devasa ölçülere sahip bir havalimanına sahip olmanın gururunu milletçe yaşıyor olmanın hazzı her şeyden önce gelse gerek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Orada yapılan sadece bir havalimanı değil, bir zafer anıtıdır" sözü, ülkemizin ve insanımızın neler yapabileceğinin göstergesinin taçlandırılmasını anlatmaya yönelik anlamlı bir sözdür.

Bu gururu paylaşalım ve esere milletçe sahip çıkalım derim. İstanbul'a, Türkiye'ye ve milletimize hayırlı olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106