Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk GİRAY DUDA

Covid-19’a karşı aşı seferberliği

Kovid-19 aşısı 2020’nin son dönemi ve 2021’in başlangıcında birinci sıradaki gündem maddesi oldu, olmaya devam ediyor. Milyonlarca kişi aşının kendilerine ne zaman yapılacağının beklentisi içine girerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank arka arkaya yaptıkları açıklamalarla halkın merakını gidererek, aşı konusunda çizilen yol haritasını ayrıntılarıyla anlattılar.

Almanya’da kurulu BİoNTech aşısının Türkiye’de üretilmesi konusunda firma ile Sağlık Bakanlığı’nın anlaşmaya vardığı iddia edilirken Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “BİoNTech aşısını üretmeye hazırız” dedi. BİoNTech şirketinin kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, “Aşının Türkiye ve Almanya’da üretim hakkını Pfizer’e vermedik” demişti. Öte yandan yerli ilaç üreticilerinden Koçak Farma koronavirüs aşısında Faz2 aşamasına gelen Erciyes Üniversitesi’yle üretim konusunda anlaşmaya vardı. Koçak Farma CEO’su Hakan Koçak, “Aşının üretim ve dağıtımını Koçak Farma yapacak” dedi.

ALMANYA’DAN OCAK’TA BEKLİYORUZ

Erdoğan, Çin’den sipariş verilen aşının ilk partilerinin yılbaşından önce teslim edildiğini ifade ederek, “İnşallah en kısa sürede kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı milletimizin hizmetine sunmakta kararlıyız. Almanya’dan gelecek aşıların da Ocak’ta ulaşacağını umut ediyoruz. Tüm aşı çalışmalarını yakından takip ediyor, neticelere göre anlaşmaları imzalıyoruz. Yaşanan aksaklıkları aşmak için tüm alternatifleri değerlendiriyoruz” dedi.

YERLİ AŞILARDA SON DURUM

Erdoğan, yerli aşı çalışmalarının hızla ilerlediğini belirterek şunları söyledi: “Asıl önemi ve önceliği hem gelenekçi hem yenilikçi yöntemlerle geliştirdiğimiz kendi aşılarımıza veriyoruz. Yüksek teknolojiye dayalı altyapılar, bilim insanlarımızın sayesinde 8 ayrı aşı çalışmasını başarıyla yürütüyoruz. Birinde son aşamaya geçildi. İlgili bakanlıklarımıza, aşı gelişme çalıştırmalarını yakından takip etmeleri hususunda kesin talimat veriyorum. İnşallah en kısa sürede kendi üretimimiz olan birden fazla aşıyı milletimizin hizmetine sunmakta kararlıyız. Vaka sayısında düzenli düşüşe uygun olarak kısıtlama tedbirlerini dikkatle gözden geçiriyoruz. Vatandaşlarımıza TMM diye ifade ettiğimiz temizlik, maske, mesafe kurallarına sıkı bir şekilde riayet etmelerini bekliyorum. Gelişmelerin ümitvar olduğunu gördük.”

EN KRİTİK EVREYİ EN AZ ZARARLA ATLATTIK

Salgınla beraber maskeden solunum cihazına, sarf malzemelerinden ilaca kadar üretime dayalı her konuda dünyada çok ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin salgının en kritik evresini, güçlü sağlık altyapısı ve vakitlice alınan tedbirler sayesinde en az zararla atlatmayı başardığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin kuşatıcılığı sayesinde vatandaşların, kimi yerlerde olduğu gibi, çok ciddi tedavi faturalarıyla karşı karşıya kalmadığını, testten teşhis, tedavi ve ilaca
kadar salgınla mücadele için gereken her türlü hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunduklarını aktardı.

KOCA: 3 MİLYON DOZ ELİMİZDE, 4.5 MİLYON DOZ GARANTİ, 80 MİLYON DOZ KESİN ANLAŞMALI

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Çin’den gelen 3 milyon dozluk aşının güvenlik testleri tamamlandıktan sonra yapılmaya başlanacağını belirtti. Sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı verileceğini belirten Koca şunları söyledi: “Şu ana kadar 10.000’in üzerinde gönüllüye 17.700 doz aşı uygulanmış ve sonuçları takip edilmeye devam edilmektedir.

Bugün itibariyle Çin’le 50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapmış ve 3 milyon dozluk ilk bölümünü depolarımıza teslim almış durumdayız. Ayrıca BİoNTech’dn mRNA temelli 4.5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı. Tedarik planı netleştikçe sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim. Ayrıca adenövirüs temelli Rusya ve İngiltere’de geliştirilen aşılar için de görüşmelerimiz devam etmektedir.

ÇİN AŞISI HAFİF VAKALARDA YÜZDE 78, ORTA VE AĞIR VAKALARDA YÜZDE 100 ETKİLİ

Çalışmanın devam ettiği bir diğer ülke olan Endonezya ile iletişimimiz sürekli olarak devam etmektedir. Karşılıklı bilgi paylaşımı düzenli olarak sağlanmaktadır. Endonezya’da aşılama takviminin 13 Ocak’ta başlayacağı öğrenilmiştir. Çalışmanın devam ettiği Brezilya’da ise sonuçlar açıklanmış ve aşının hafif vakalarda yüzde 78, orta ve ağır vakalarda yüzde 100 etkili olduğu açıklanmıştır. Brezilya’da yürütülen çalışma sadece virüse en çok maruz kalan grup olan sağlık çalışanlarında yapılmıştır. Karşılıklı bilgi paylaşımımız devam edecektir.

60 YAŞ ÜSTÜNÜN KULLANMASINA YÖNELİK ENGEL YOK

Bilim Kurulumuzda gündemdeki bir diğer konu olan 60 yaş üzeri kişilerin inaktif aşıyla aşılanması durumu da değerlendirilmiştir. Faz III deneylerinin 60 yaş üzeri kişilerde yürütülmediği için aşılamanın uygun olup olmayacağı ile ilgili yapılan değerlendirmede Faz I ve Faz II’de 60 yaş üstü kişilerde güvenlik çalışması yapıldığı ve yeni gelen verilerin değerlendirmesi ile bu grupta da kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır. Bu kapsamda Acil Kullanım Onayı’nı takiben yaşlılarımız ve kritik görevdeki kişilerden başlayarak 18 yaş üzerindeki uygun tüm vatandaşlarımızın aşılanması hedeflenmektedir.

AŞILAMA TAKVİMİNİ WEB SAYFAMIZDAN İLAN EDECEĞİZ

Aşı lojistik planlaması, başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere bütün hastanelerimizi de kapsayan yaygın aşı merkezlerinin organizasyonu yapılmıştır. Tüm sürecin dijital olarak takip edilmesini sağlayacak uygulamalar ve risk öncelikli kurumlara ait veri tabanlarının oluşturulması çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Vatandaşlarımızın randevu alma süreçleri ve aşıya erişim yollarını öğrenebilecekleri, aşıya ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilecekleri web sayfamız önümüzdeki günlerde devreye girecektir.

AŞIDAN ÜCRET ALINMAYACAK

Vatandaşlarımız ait oldukları sosyal ve demografik grupların sırasını web sayfasından takip edebilecektir. Kendilerine aşı tahsisi bilgisine e-Nabız, MHRS gibi mecralar üzerinden haberdar olabilecekler ve MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin aşı yaptıracaklardır. Aşı iki doz olarak uygulanacaktır. İlk aşı uygulamasından 28 gün sonra ikinci doz aşılama için benzer şekilde randevu alabileceklerdir.” Sağlık Bakanı Koca Türkiye’de Kovid-19’a karşı 16 ayrı aşı çalışması yürütüldüğünü belirterek, ‘3 aşımız klinik aşamaya gelmiş, bunlardan biri ise Faz 2 aşamasını geçmiştir’ dedi.

AŞI PROJELERİNDE DÜNYADA ÜÇÜNCÜYÜZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 13 aşı adayının Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde yer aldığını kaydederek, “Yürüttüğümüz toplam aşı projesi sayısına göre ABD ve Çin’in ardından 3. ülke konumundayız. Tekirdağ, Kocaeli ve Adıyaman’da bulunan 3 firmamız, 160 milyon doz aşı üretebilecek kapasiteye sahiptir. Tabi, talep edilmesi durumunda bu kapasitelerini arttırabileceklerini de özellikle vurgulamak istiyorum” dedi.

Bakan Varank, özel sektörün yanı sıra, TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Enstitüsü çatısı altında bir aşı ve ilaç merkezi kurma çalışmalarına başlandığını söyleyerek, “İnşallah, 1 yıl içinde bu altyapıyı tamamlamayı hedefliyoruz. GMP standartlarında kurulacak olan bu merkezde, Türkiye’de ilk kez uçtan uca aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları yapılabilecek” ifadelerini kullandı.

Varank, Türkiye’deki aşı ve ilaç çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Dünyada çalışılan farklı aşı teknolojilerinin tamamı ve hatta daha yenilikçi yöntemler Kovid-19 Türkiye Platformu tarafından da çalışıldı. Bu çerçevede şu aşı türleri üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnaktif aşı, adenovirüs aşısı, virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı, dünyada ilk kez geliştirilen ASC zerrecik teknolojisine dayalı rekombinant aşı adayı, DNA aşıları, mRNA aşısı ve Rekombinant Spike Proteini aşısı. Tasarım, prototip aşı ve hayvan çalışmaları aşamaları sonrasında toplam 4 aşı adayımız hayvan deneylerini başarıyla tamamlamış durumda. Faz 1’in de ötesinde Faz 2 klinik aşama için de hazırlıklar yapıyoruz. İnsan deneylerine geçmek için gerekli olan güvenli üretim onayı 2 tesis için verildi. Tekirdağ ve Adıyaman’da bulunan bu tesislerde, adenovirüs ve inaktif aşı adayları dünya standartlarında üretilecek
ve Faz-1 insan klinik çalışmalarına başlanacak.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106