Öne Çıkanlar İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı GİRAY DUDA

Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıktı, Davutoğlu yeni hükümeti kurdu

Türkiye sıcak ve hareketli bir ayı geride bıraktı. Ağustos ayı içinde ilk kez halkın oylarıyla Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. İktidar partisi Ak Parti’nin yönetimi değişti. Ahmet Davutoğlu Ak Parti genel Başkanlığı’na seçildi. Başbakan Erdoğan, Çankaya Köşkü’ne çıktı, görevi törenle Abdullah Gül’den devraldı. Davutoğlu başkanlığında yeni hükümet kuruldu. Gelin Ağustos 2014’te yaşanan bu hızlı atmosferi tarih tarih sıralayalım.

10 AĞUSTOS 2014

İLK TURDA SEÇİLDİ Türkiye’de ilk kez doğrudan halk tarafından seçilecek 12. Cumhurbaşkanlığı için Ak Parti’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP’nin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yarıştı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan yüzde 51.79, İhsanoğlu yüzde 38.44, Demirtaş ise yüzde 9.76 oranında oy aldı. Seçime katılım oranı yüzde 74.12 oldu. 14 milyon 409 bin 68 seçmen oy sandığına gitmedi.

YSK, 55 milyon 692 bin 841 kayıtlı seçmenin 41 milyon 283 bin 773'ünün oy kullandığını açıkladı. Kullanılan oyların 40 milyon 545 bin 902'si geçerli, 737 bin 871'i geçersiz sayıldı.

Katılım oranının yüzde 74.12 olduğu seçimde, Recep Tayyip Erdoğan, yurt içinde 20 milyon 670 bin 920, yurt dışı sandıklarında 143 bin 922, gümrük kapılarında ise 185 bin 418 oy alarak Türkiye genelinde toplam 21 milyon 260 oya ulaştı. Erdoğan'ın oy oranı yüzde 51.79 oldu.

Ekmeleddin İhsanoğlu, yurt içi 15 milyon 433 bin 609, yurt dışı 64 bin 495, gümrük kapılarında 89 bin 28 olmak üzere Türkiye genelinde 15 milyon 587 bin 132 oy aldı. İhsanoğlu'nun oy oranı yüzde 38.44 olarak gerçekleşti.

Selahattin Demirtaş ise yurt içinde 3 milyon 914 bin 832, yurt dışında 22 bin 580, gümrük kapılarında 21 bin 98 oy aldı. Türkiye geneli toplam oyu 3 milyon 958 bin 510 olan Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9.76 olarak hesaplandı.

Bu sonuçların ardından Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, seçimin ilk turunda yüzde 50 barajını aşarak Türkiye Cumhuriyeti’nin doğrudan halk tarafından seçilen 12’nci Cumhurbaşkanı oldu.

27 AĞUSTOS 2014

Ankara Arena Spor Salonu’nda toplanan AK Parti'nin 1. Olağanüstü Kongresi’nde bin 245 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilen Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu tek aday olarak girdiği seçimde kullanılan bin 388 oyun bin 382’sini aldı. Altı oyun geçersiz sayıldığı kongrede Davutoğlu, Ak Parti’nin ikinci Genel Başkanı oldu. Kongreye eşi Emine Erdoğan’la birlikte katılan Recep Tayyip Erdoğan genel başkan ve başbakan olarak son kez kürsüye çıkarak partililere birlik, beraberlik çağrısı yaptı. Sonucun açıklanmasının ardından Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, platformdan delegelere ve partililere çiçek atarak, salondakileri selamladı.

28 AĞUSTOS 2014

YSK KARARI YAYINLANDI Sabah saatlerinde Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin 15 Ağustos tarihli YSK kararı yayımlandı. Kararın ekinde Erdoğan'ın mal varlığı da yasa gereği yer aldı.

TBMM’DE YEMİN TÖRENİ Cumhurbaşkanlığı makam aracını kullanarak TBMM’ye gelen Erdoğan’ın bindiği makam aracındaki fors ve bayrak kapalı olarak kullanıldı. TBMM'ye Çankaya Kapısı'ndan giren Erdoğan'ı Meclis'te en yaşlı Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı A Tipi Askeri törenle karşıladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Erdoğan çiftini Şeref Kapısı'nda karşıladı. Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda yemin etmeden önce YSK tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e teslim edilen mazbatasını aldı. Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa'nın 103. maddesinde yer alan yemin metnini okudu.

Cumhurbaşkanlığı yemin metni şöyle; "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

101 PARE TOP ATIŞI Yemin töreni sonrası Cumhurbaşkanlığı Forsu TBMM özel gönderine çekildi, aynı zamanda makam aracındaki fors açılarak, Ankara, İzmir ve Malatya başta olmak üzere ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi.

Yemin ederek, görevine resmen başlayan Erdoğan TBMM’deki törenin ardından Anıtkabir’e geçti. Erdoğan, ilk kez Anıtkabir Özel Defteri'ni 'cumhurbaşkanı' sıfatıyla imzaladı.


GÖREVİ DEVRALDI Erdoğan, halkın seçtiği Cumhurbaşkanı sıfatıyla görevi devralmak üzere Çankaya Köşkü'ne çıktı. Cumhurbaşkanlığı forsu taşıyan resmi araçla köşke gelen Erdoğan'a atlı tören birliği eşlik etti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı askeri törenle karşıladı. Erdoğan, devir teslim töreninde “2000 yıllık Türk tarihinde ilk defa devletin başındaki isim halkın doğrudan tercihiyle seçilmiştir. Sorumluluğumun arttığının bilincindeyim. Bugün kapanan dönem eski Türkiye dönemidir, kapıları ardına kadar açılan dönem ise Cumhuriyetimizin kuruluşundaki ruhu taşıyan yeni Türkiye dönemidir” dedi. 

Erdoğan devir teslim töreninde Gül'e ‘kardeşim’ diye hitap etti, bir de jest yapıp Devlet Şeref Madalyası taktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, devir teslim töreni sonrası 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül’ü askeri törenle Çankaya Köşkü'nden uğurladı.

KONUKLARA YEMEK Devir teslim töreninde 14 ülke devlet başkanı, 3 ülke devlet başkanı yardımcısı, 6 ülke meclis başkanı, 12 ülke başbakanı, 11 ülke başbakan yardımcısı, 21 ülke dışişleri bakanı, 13 ülkenin çeşitli düzeylerdeki temsilcisi hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılan konuklara resepsiyon verdi. Resepsiyonun ardından, yabancı ülke devlet ve hükümet başkanları Erdoğan'ın onurlarına verdiği akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde saat 22.00'de kabul ettiği AK Parti Genel  Başkanı ve Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu'nu 62. hükümeti kurmakla  görevlendirdi.

29 AĞUSTOS 2014

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu, 11.35’te Çankaya Köşkü’ne çıkarak 62’nci hükümetin listesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdi. Davutoğlu’nun ziyaretinden yarım saat sonra Çankaya Köşkü’nden yapılan açıklamada yeni kabine listesinin onaylandığı duyuruldu. Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Nurettin Canikli ve Volkan Bozkır kabineye giren yeni isimler oldu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kabine dışında kaldı. Atalay kendi isteğiyle hükümette yer almadığını açıkladı.

EKONOMİ KURMAYLARI YERLERİNDE KALDI Davutoğlu'nun kabinesinde bir önceki Başbakan Erdoğan'ın ekonomi bakanlarına hiç dokunmaması oldu. Ali Babacan, ‘Başbakan Yardımcısı’ sıfatını koruyarak yine ekonomi yönetiminin başında yer alan isim oldu. Maliye Bakanı 

Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yerlerini korudular.Yeni hükümetin ekonomi ağırlıklı programı TBMM’de Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafında okundu. Hükümet programında ekonomide 25 öncelikli dönüşüme yer verildi. ‘Yeni Türkiye’ başlıklı programda ekonomide yapısal dönüşüm için yurtiçi tasarrufların artırılacağı, imalat sanayiinde yerli girdi kullanımına dayalı ve yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçileceği belirtildi. Programda, enflasyon hedeflemesinin temel para politikası olmaya devam edeceği ve dalgalı kur rejiminin süreceği ifade edildi.


İŞTE YENİ HÜKÜMET

Başbakan: Ahmet Davutoğlu

Başbakan Yardımcıları: Bülent Arınç

Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş 

Adalet Bakanı: Bekir Bozdağ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Ayşenur İslam

AB Bakanı: Volkan Bozkır  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Fikri Işık 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Faruk Çelik  

Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Taner Yıldız

Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Çağatay Kılıç
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Mehmet Mehdi Eker

Gümrük ve Ticaret Bakanı: Nurettin Canikli

İçişleri Bakanı: Efkan Ala

Kalkınma Bakanı: Cevdet Yılmaz

Kültür Bakanı: Ömer Çelik

Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek

Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı

Milli Savunma Bakanı: İsmet Yılmaz

Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu

Sağlık Bakanı: Mehmet Müezzinoğlu 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı: Lütfi Elvan

 

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106