Öne Çıkanlar ÇOSB Dijital Dönüşüm Atölyesi Çerkezköy OSB CEVAHİR UZKURT KPMG Türkonfed

TOBB’un yeni Sanayi Odalarına ‘olur verme’ yetkisi yeniden düzenlensin

ARİF ESEN - GİRAY DUDA

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) İdari binası ve çok amaçlı konferans salonu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı törenle hizmete girdi. ÇOSB ve Tekirdağ Sanayi Odası Başkanı Ömer Sarıoğlu, Bakan Işık’tan yeni Sanayi Odaları’na vize vermeyen TOBB’un ‘olur verme’ yetkisinin yeniden düzenlenmesini istedi.

Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Vali Yardımcıları, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, ÇOSB ve TEKSANDER (Tekirdağ Sanayiciler Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Başkan Vekili M. Gürdal Adal, ÇOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Asael, Kazım Gamgam, Eyüp Sözdinler, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, ÇOSB Bölge Müdür Yardımcıları Kadir Karakaya, Füsun Sular,  ekirdağ’da kurulu OSB’lerin başkan, yönetim kurulu üyeleri,  bölge müdürleri, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, çok sayıda sanayici ile davetli katıldı.

► BÜTÜN TRAKYA’YA HİZMET VERECEK

Klasik müziği farklı müzik türleriyle harmanlayan ünlü keman virtüözü Canan Anderson’un performansının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu yaptı. Konuşmasına konferans salonu yapımına neden gerek gördüklerini anlatarak başlayan Sarıoğlu şunları söyledi:



“Konuşmama konferans salonu yapma fikri nereden doğdu onu anlatarak başlamak istiyorum. Dört yıl önce, dönemin Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Trakya’da toplantı yapacak ama toplantıyı yapabilecek salon yok. O yıllarda 5 yıldızlı otel de yok. En sonunda toplantı Edirne’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin oldukça eski bir binasındaki salonda yapıldı. Düz plastik sandalyeler, havalandırma da yok, yaz günüydü, herkes boğuldu. Mekanın olumsuz koşullarına rağmen toplantı başarılı geçti. Bu durumu görünce sosyal sorumluluk anlayışımız çerçevesinde sadece OSB’nin değil, bütün Çerkezköy’ün, Çorlu’nun, Tekirdağ’ın ve Trakya’nın faydalanacağı halka açık bu çok amaçlı konferans salonunu yaptık. Salonumuzda sürekli organizasyonlar, müzik ve tiyatro gösterileri olsun istedik. Çok amaçlı bir salon düşündük ve 500 kişilik salonu hayata geçirdik. İki tane de engelli girişi var. Bu salonun açılışını sizlerle paylaşmaktan dolayı memnunuz. Böyle bir salonu Trakya’ya kazandırdığımız için çok mutluyum.”

► ÇÖZÜM SÜRECİ VE YENİ ANAYASA

Türkiye ekonomisinin genel bir çerçevesini çizen Sarıoğlu, “ Kamu maliyesinde sağlanan disiplin, finans sektörünün direnci, dalgalı kur politikasıyla sağlanan 10-12 yıldır süren ekonomik istikrar yeni demokratik adımlarla güçlendirilmelidir. Toplumsal barış korunup geliştirilerek en geniş uzlaşma ile çözüm süreci başarıya ulaştırılmalı ve beraberinde yine en geniş uzlaşmayla tüm toplumsal kesimleri kucaklayan yeni bir Anayasa topluma hediye edilmelidir. Bu 10-12 yıllık dönemde yüksek teknolojili üretim, inovasyon, ar-ge ve kalifiye iş gücüne sağlanan teşvikler sanayimizin güçlenmesini, sürdürülebilir rekabet gücümüzün artmasını sağlamıştır. Biz sanayiciler altını çizmeye çalıştığım istikrarlı dönemde önümüzü daha iyi görüp, yatırım planlamalarımızı daha net biçimde yapıp hayata geçirebiliyoruz.

Yine sürdürülebilir bir çevre için atılan adımlarla doğayı daha az kirleten bir yapıya kavuşuyoruz. Bugün dünyanın 18 büyük ekonomisi içindeyiz. Küresel ölçekte rekabet edebiliyoruz. Bunları sağlanan istikrara borçluyuz. Uzun soluklu bir ekonomik istikrarla dünyanın en rekabetçi ilk 10 ülkesi arasına girebiliriz. Yine güçlü bir ekonomiye sahip Türkiye Avrupa Birliği’ne tam üyeliğini daha kolay gerçekleştirebilir. Çünkü ürettiğin kadar güçlüsün.

Yeni Türkiye üreterek gücünü ortaya koyacaktır. Hükümetin ithalatı düşürme politikalarını ihalelerinde yerli sanayicilere Ocak 2015’ten itibaren sağlanacak avantajları çok önemsiyoruz. Sanayinin ekonomi içindeki payının artırılması için yeni reformlara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.

► 60 BİN SİGORTALI İŞÇİ İSTİHDAM EDİYORUZ

Çerkezköy OSB’nin Türkiye’nin ilk üç OSB’si arasında olduğunu belirten Sarıoğlu şunları söyledi: “Katılımcılarımızın yüksek teknolojili katma değeri yüksek üretim yapabilmeleri ve sürdürülebilir bir küresel rekabette güçlü kılmak için altyapımızı sürekli yenileyip, güçlendiriyoruz. Hükümetimiz elinden gelen desteği sonuna kadar veriyor. Yeter ki siz çalışın biz yanınızdayız diyor. Bizlere de düşen çalışmak, üretmek ve istihdam sağlamaktır. Hem bölgemizi hepimiz biliyorsunuz, reklam olmasın diye hepsini anlatmayacağım. Bölgemizin içinde 80 kilometre asfalt yol var. Bunu bölgemiz yapmıştır. İkincisi bölgemizde 60 bin sigortalı işçi çalışıyor. Tekirdağ genelinde 120 bin sigortalı çalışan var, bunun 60 binini bizim bölgemiz istihdam ediyor. Bölgemiz bütün altyapısını bitirmiş en iyi bölgelerden biridir. ÇOSB, çevreye duyarlı Türkiye’de ilk arıtmasını yapan bölgelerden biridir. Kısacası Türkiye’nin örnek, öncü ve çevreci OSB’siyiz.”

► TOBB’UN ‘OLUR VERME’ YETKİSİ DÜZENLEMEYE BAĞLANSIN

“Şimdi Tekirdağ sanayicisinin özel olarak kilitlendiği konuya gelmek istiyorum” diyen Sarıoğlu, Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş çalışmalarına ilişkin bilgi verdi ve TOBB Kanunu’nda yeni düzenleme istedi. Sarıoğlu, Oda çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Biz Tekirdağlı sanayiciler 12 Aralık 2012’de Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti’ni oluşturduk.



26 Nisan 2013 tarihinde 1040 sanayicinin imzasıyla Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne başvurduk. Ama o ne TOBB yönetimi başvurumuza yasal süresi içinde cevap vermedi. Herhangi bir gerekçe bile ileri sürmedi. Üstelik TOBB Kanunu’nun 5’inci maddesi gayet açıkken. Kanun gayet açıkken TOBB’un keyfi bir uygulamasına muhatap olduk ve konuyu yargıya taşıdık. Yargı süreci sürerken Sanayi Odası’nın alt yapısını hazırlamak üzere Tekirdağ Sanayiciler Derneği TEKSANDER’i kurduk.

Türkiye’de 25 yıldan bu yana yeni bir Sanayi Odası kurulmamış. 2007’de Aydın Sanayi Odası kurulmuş ama mahkeme kararıyla. 25 yıldan bu yana Türkiye’nin nasıl değiştiğini, geliştiğini hepimiz görüyoruz. Bu sürede yeni sanayi kentleri ortaya çıktı. Bu yeni sanayi kentlerinin yeni ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Bunlara cevap verecek yeni kanuni düzenlemelere ihtiyaç var. Yeni Türkiye’nin yeni Sanayi Odaları’na ihtiyaç var. Bilhassa Manisa, Bursa ve Tekirdağ’da bu ihtiyaç kendini hissettiriyor. Sanayi Bakanımız Sayın Fikri Işık burada, hükümetin TOBB’un yeni Sanayi Odalarına ‘olur verme yetkisi’ni bir düzenlemeye bağlamasını istiyoruz.

Bu konuda desteklerini istiyoruz. Bu konudaki taleplerimizi il ve bölge milletvekillerimizle de görüşerek yakında yazılı olarak kamuoyuyla paylaşacağız. TOBB kişisel ve delege düzeninden dolayı bu tür açılımlara izin vermiyor. Oda kurmamızın önünde engel oluyor. Hükümetimiz çok güçlü bir şekilde iktidarda ben inanıyorum ki yeni Türkiye’de 25 yıldır kurulmamış Sanayi odalarının kurulması için elinden geleni yapacaktır. Buradan hepinizin huzurunda Sanayi Bakanımızdan bu konuda çalışmasını rica ediyorum.

Tekirdağ bir sanayi kentidir. Tekirdağ’da 13 OSB ve bir serbest bölgede İl Sanayi Siciline kayıtlı 1438 kalburüstü sanayici mevcut. Bunlara küçük işletmeleri de eklersek sayı 1700’ü buluyor. Yani Sanayi Odası’nı kurmuş olsak Türkiye’nin 7’nci büyük Sanayi Odası olacağız.”

► SANAYİCİ SAYISI GİDEREK ARTACAK

Tekirdağ’daki OSB’lerin doluluk oranına dikkat çeken ÇOSB ve TEKSANDER Başkanı Sarıoğlu, “Tekirdağ’da ÇOSB ve Çorlu Deri OSB dışında OSB’lerde doluluk oranı henüz yüzde 45-50 civarında. Doluluk oranı sadece Çerkezköy OSB’de yüzde 90 civarında. Gebze ve İstanbul’daki OSB’lerde arsa çok pahalı. Bu nedenle yeni yatırımlarla Tekirdağ ili genelinde sanayici sayısı giderek artacaktır. Bu bile bize Sanayi Odası’nın kurulmasında geç bile kalındığını gösteriyor. Yine Tekirdağ ve Trakya genelinde yürütülen büyük çevre projesi Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ve TRAGEP (Trakya Gelişim Projesi) sanayicilerin tek çatı altında toplanmasını zorunlu kılmaktadır” dedi.

► VALİ YERLİKAYA: ÇOSB’Yİ ÖRNEK GÖSTERİYORUZ

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sarıoğlu’nun ardından kürsüye gelen Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ÇOSB Hizmet Binası ile Konferans Salonu’nun tüm bölgeye hayırlı olması temennisinden bulundu. ÇOSB’nin Türkiye’nin ilk 3 OSB’si içerisinde yer aldığını belirten Yerlikaya, Çerkezköy OSB’yi her zaman tüm sanayi oluşumlarına örnek gösterdiklerini söyledi. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile Islah OSB süreçlerinde gelinen noktayı anlatan Yerlikaya, yapılan çalışmalardan örnekler verdi. Vali Yerlikaya geçmişte yapılmış hataların yeniden yapılmaması adına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın mihmandarlığında çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.



► 10 YIL İÇİNDE 1 MİLYON 300 BİNE YAKLAŞACAK

Sanayiye paralel Tekirdağ nüfusunun 10 yıl içerisinde 1 milyon 300 binlere yaklaşacağını belirten Vali Yerlikaya, Derin Deşarj Projesi’ne getirilen eleştirilere arıtılmamış su bırakılacağı iddia edildi. O kadar gerçek dışı bir eleştiri olduğu için cevap vermeye bile gerek görmedik. Bu eleştirileri yapanlar gerçekleri görmezden gelenlerdir. Bizler, sanayiden çıkan atık suları, arıttıktan sonra Marmara Denizi’ne bırakacağız. Arıtılmamış her hangi bir su bırakılmayacak. Bu eleştirileri hak etmiyoruz” dedi.

► KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

Çok amaçlı konferans salonunu Trakya’ya kazandıranlara teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çerkezköy OSB’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülkelerin krizlerden etkilenmemesi için ekonomilerinin üretime dayalı olması gerektiğini söyleyen Bakan Işık, “Bunun için de katma değeri yüksek ürünler üretip, satmalıyız. Aksi halde ilerlememiz mümkün değil.” dedi.

► YERLİ, YENİLİKÇİ, YEŞİL ÜRETİM

Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı olarak yerli, yenilikçi ve yeşil üretimin öncelikleri olduğunu kaydeden Bakan Işık, üretimde insana ve çevreye saygı duyulması gerektiğini belirtti. Bakan Işık, Ergene Eylem Planı çalışmalarına da değindi. Ergene Havzası’nı temizleme adına Derin Deşarj Projesi ile arıtılan suların Marmara Denizi’ne bırakılacağını söyleyen Bakan Işık, “Bunun dışında yapabileceğiz bir şey var mı? Varsa çıkıp söylesinler. ‘Biz istemiyoruz’ mantığı yanlış. Gölge yapmayın başka ihsan istemeyiz” dedi.

► DERİN DEŞARJ İHALESİNİ SİZ YAPIN

Derin Deşarj ihale sürecini de anlatan Bakan Işık, sanayicilere ‘ihaleyi siz yapın’ teklifinde bulundu. Bakanlığın yönetmeliğine uyulması halinde her fikre açık olduklarını söyleyen Işık, OSB’lerdeki yüksek arsa fiyatlarını eleştirdi. OSB’lerin rant bölgeleri olmaması adına çalışma yaptıklarını belirten Bakan Işık “Sanayiciler tüm gövdesini taşın altına koyan insanlardır. Her zaman yanınızda olduk, bundan sonra da yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.

► AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından ilk  olarak Çerkezköy OSB Çok Amaçlı Konferans Salonu’nun açılışı yapıldı. Ardından da ÇOSB Hizmet Binası’nın açılış kurdelesi kesildi. Açılış sonrasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ali Yerlikaya ve ÇOSB Başkanı Ömer Sarıoğlu, ÇOSB Yönetim Kurulu üyeleri, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve Tekirdağ’da kurulu OSB’lerin başkan, yönetici, bölge müdürlerinin katıldığı “OSB Değerlendirme Toplantısı” yapıldı. 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106