Şu anda dünyanın her köşesini etkileyen öldürücü bir salgın döneminin tam ortasındayız. Normal yaşama bir ucundan başlasak ve her şey yolunda gitse bile kendimizi rahat hissetmemize aylar olduğunu biliyoruz.

Bugüne değin üretimi etkileyen pek çok büyük sorunla, krizle karşı karşıya kaldık. Global finans krizleri, yerel krizler, depremler, kasırgalar bizi belli sürelerle etkiledi. Şimdi de çıplak gözle göremediğimiz virüsler insan neslini kırıp geçiriyor, ekonomiyi, üretim merkezlerini işlemez hale getiriyor. Kovid-19 ile mücadele döneminde fabrikalarımız kapandı, yüzbinlerce işyeri kepenk indirdi, binlerce kişi işsiz kaldı.

Kendi üretim üssümüz Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nden bu döneme ilişkin bilgiler sunmak istiyorum sizlere. ÇOSB’deki 266 fabrikanın yüzde 34’ü, yani 84’ü çalışmaya ara verdi. Bölgemizde elektrik ve doğalgaz tüketimi yüzde 42 düştü.

Peki koskoca ÇOSB Kovid-19’a teslim mi oldu?

Tabii ki hayır.

İnsanlığın ve ülkemizin bu salgından bir an önce kurtulması için her kuruluş elinden geleni aşkla, hırsla yapmayı sürdürdü.

Üretimini sürdüren katılımcılarımız çalışanların sağlığını koruyan önlemleri titizlikle hayata geçirdiler. ÇOSB’deki birçok fabrikada salgına karşı Sağlık Bakanlığı’na destek amacıyla üretim yapıldı. Katılımcılarımız Kovid’19’a karşı ilaç bağışı yanında yeni nesil ilaçlar da üretmeye başladı. Maske, eldiven, yüz siperi, el ve yüzey dezenfektanı, kolonya, acil ihtiyaç paketi gibi ürünlerini devletimizin hizmetine sundu. Arçelik 100 yoğun bakım solunum cihazını teslim etti, yüzlercesinin üretimine devam ediyor. Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin öğretmenleri, sağlık ve güvenlik çalışanları için 3D yazıcı teknolojisi kullanarak yüz koruyucu siper maske ürettiler. Diğer birçok meslek lisesi de farklı üretimleriyle dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “kara gün dostu” ilan ettiği mesleki ve teknik eğitimin önemi bu salgınla birlikte su yüzüne çıktı. Türkiye’nin eğitimde köklü bir değişikliğe gitmesi, mesleki ve teknik eğitimi önceleyen adımlar atması bir zorunluluk olarak önümüzde duruyor.

Biz de ÇOSB yönetimi olarak bölgemizin temizlik, hijyen, malzeme ihtiyacını hızla yerine getirdik. Katılımcılarımızla iletişim ve eşgüdüm halinde Koronalı günlerde üretimin aksamaması için var gücümüzle çalışıyoruz.

Ancak, böylesi global krizlerin yarattığı kimi sorunları aşabilmek için kamunun desteğine ihtiyacımız var. Örneğin, bunca zamandır ilk kez, Bölgemizdeki firmalardan yüzde 20’si, ‘elektrik ve doğalgaz faturalarımızı ödeyemiyoruz’ bilgisini verdi. Sanayi tesislerinin elektrik ve doğalgaz faturalarının ödemelerinin 3’er ay ertelenmesinde yarar var. Krizin olumsuz etkilediği üretim unsurları küçük desteklerle eski gücüne yeniden ulaşabilir.

Biz, yoktan var etmeyi başaran sanayiciler olarak yaşamımız boyunca sayısız zorluklarla karşılaşıp üstesinden geldik. Şimdi de bu büyük sorunu, el ele vererek, dikkatli ve uyumlu toplumsal çaba ile aşıp yeni güzel günlere geçebileceğimize inanıyorum. Tüm milletimize, dünyanın her ülkesinde yaşayan insanlara, sevgili sanayici dostlarıma sağlıklı, mutlu, aydınlık günler diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106