Geçen ay giriş yaptığımız konumuzda bu ay modelin tanıtımına geçerken değerli okuyucularımızdan gelen yorumlar da bizi yüreklendiriyor.

Varsayın ki vizyonu ortaya koyduk ve bu vizyona ilerlerken edineceğimiz misyon ile bu misyonu taşırken yükleneceğimiz duruş ne olmalı sorusunu da yanıtladık. Sayısal hedeflerimizi de belirledik. Şimdi değerlerimizi tarif etmemiz gerekiyor. Artık hedeflere yürürken bu değerlere saygı duyarak ilerlersek özgün bir modelimiz olabilir, aksi takdirde her duruma göre şekil alan “esnek” zannedilen ama kişiliksiz, “uyumlu” zannedilen ama yalama bir düzene gireriz. Ve hiçbir yere varamayız.

·         - Bilgiyi işleyecek bir yapı kurmalıyız. Bilgiyi işlerken elde edeceğimiz sonuçlara varmak için elimizde bir alet olmalıdır. Bu alet Milli Üretim ve Yönetim modelidir.

·        -  İnsan değerin odak noktasındadır. Her insan varlığının fark edilmesini ister. Kişi maddi menfaatlerden ziyade toplum veya organizasyon içinde kim olduğunun bilinmesiyle motive olur.

·         - Varyasyon-değişkenlik düşmandır. Her koşul için bir durum tanımlanmalıdır. Her koşuldan tanımlanan duruma ulaşmak için adımları tanımlanmış sadece bir yol vardır. Yani her duruma ve koşula göre farklı bir çözüm yoktur. Temel yaklaşım “Standard olmayan yerde gelişme olmaz” sloganının kabul edilmesiyle başlar.

·         - “Nasıl yapılamayacağını değil nasıl yapılacağını söyleyin” sloganı yanlıştır. Yetkinlik eksikliği içinde olan maddi menfaatle güdümlenen bireylerden başka bir davranış beklenemez. Yetkinlik artışı sağlamak organizasyonun birinci hedefidir.

·         - “Bir kilometrekare genişliğinde, bir milimetrekare derinliğinde bilgi” değil; “Bir milimetrekare genişliğinde, bir kilometrekare derinliğinde bilgi” sahibi insanlar yetiştirmek ana gayedir.

·         - Takım çalışması esastır, kolektivizm takım çalışmasının bir sonucudur. Takım çalışmasının ana amaçları; problem çözme, iyileştirme ve bu iki yolla lider yetiştirmektir.

·        -  İsraf günahtır. Günah olan şeyin ısrarla yapılması ise yozlaşma sebebidir. İşletmelerde takım çalışmalarıyla “israf avcıları” yetiştirilirken kişiler değil, süreçler hedef alınır.

·         - Değişim ajanları umudumuzdur. Değişim ajanlarının bağımsızlık seviyeleri kendi yetkinlik ve zekalarıyla bağlantılıdır.

·        -  Eski yöneticiler, kurmay yetkili dinozorlar, yaşlı bilgeler, üst kademe insanlar icracı değil, maddi ve manevi sponsordurlar.

·         - Organizasyon mensupları teröristler, mutediller ve muhafazakarlar olarak üçe ayrılır. Ana gaye bir ve üçüncü gruplar üzerinden tüm organizasyonu ortak amaca yöneltmektir. Her şeye ateş edenlerin yıkıcı etkileri olumsuz süreçleri yıkmaya yönlendirilir ve muhafazakarlar üzerinden de (ki bunlar çoğu zaman organizasyonun eskiden beri var olan orta kademe yöneticileri veya kurmay yetkili kanaat önderleridir) bunların müritlerine ulaşılarak değişim sürecine katkıları sağlanmalıdır.

Önümüzdeki ay bu değerler üzerinden ilerlerken dinamik olarak vizyon ve hedef arasındaki bağı ve zaman içerisinde vizyon değişirken hedeflerin yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya nasıl yayılması gerektiğini paylaşacağım.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106