Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik poşetlerin çevreye verdiği zararı en düşük seviyeye çekmek için Türkiye’de ilk sayılacak bir uygulamaya imza attı. Poşet başına 25 kuruşluk bir bedel ilan etti. Bu bedelin 10 kuruşu poşetin üretim maliyetini oluştururken 15 kuruşu ise çevre maliyeti olarak belirlendi. Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD, Çin ve Hindistan’da ise ortalama poşet başına 30 -60 kuruş alınıyor.

…………..

2019 yılı ile birlikte hayatımıza marketlerde kullandığımız plastik poşetlere ücret uygulaması girdi. Uygulama ile plastik poşetlerin çevreye yapmış olduğu negatif etkilere karşılık bir bedel konuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB), Türkiye’de ilk sayılabilecek uygulama ile dolaylı yoldan çevreye etki eden plastik poşet atıklarının poşet başına 25 kuruş bedel ile bir ceza koymuş oldu. Bu bedelin 10 kuruşu poşetin üretim maliyetini oluştururken 15 kuruşu ise çevre maliyeti olarak belirlendi. 

MALİYET TARTIŞMASI ÇEVRE DUYARLILIĞINI BASTIRDI

Uygulama sosyal medyada olduğu kadar basılı yayında da çok ses getirdi. Çok sesliliğin sebebini aslında çevreye olan duyarlılığın bir yansıması olarak beklerken, konunun maliyet üzerine odaklandığını gördük. Yılın ilk gününden itibaren farklı tüketici uygulamalarına da tanık olduk. Aldığı plastik poşeti geri getirip ücretini talep edenlerden tutun da alternatif taşıma seçenekleri ile süpermarkete gelenlere kadar renkli bir geçiş izledik. Aslında beklenen, herkesin plastik poşetin çevreye zarar verdiği gerçeği üzerinden hareketle bez torba, uzun ömürlü tekrar tekrar kullanılabilen diğer torba türleri ve eskiden plastik poşetlerin yoğun olmadığı zamanlarda kullandığımız filelerin gündeme gelmesiydi. Bu sanırım biraz daha zaman alacak.

Nihai tüketici olarak bir plastik poşetinin çevreye olan maliyetinin nasıl hesaplandığını merak ettiniz mi? Ya da bir başka deyişle Bakanlığın belirlemiş olduğu maliyet gerçek maliyet midir? Bakanlık bu maliyeti hesaplarken bilimsel bir yol izlemiş midir? Yoksa Avrupa’daki benzer uygulamalara bakarak gelir seviyemize göre bir bedel mi oluşturmuştur?

Bu sorulara cevabı sürdürülebilirlik danışmanlarımızdan Orhan Atacan bilimsel bir yöntem olan ISO 14040/44 Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) standardına göre bu maliyeti hesapladı ve paylaştı. Atacan öncelikle ilk değerlendirmesinde plastik poşeti birçok etki kategorisinde çevre duyarlılığı açısından alternatifi bez torba ile kıyasladı.  Bir ailenin 1 yıllık taşıma ihtiyacını baz alarak yapılan değerlendirmede bez torbanın daha çevreci olduğunu ve süpermarketlerin bu tür torbaları teşvik etmesi gerektiğini ortaya çıkarttı.
 

DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN TAŞIMA İHTİYACINI KARŞILAYACAK NAYLON POŞET VE BEZ TORBANIN LCA YÖNTEMİ İLE ÇEVRESEL ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI (%)

Ardından bu hesaplamaları baz alarak her iki seçeneğin çevre maliyetini yine Metsims EcoCost veri tabanını kullanarak hesapladı.  İngilizcesi “EcoCost” olarak ifade edilen çevresel maliyet kavramı kısaca, bir ürünün sebep olduğu çevresel yüklerin ortadan kaldırılması için ödenmesi gereken maliyet olarak tanımlanabilir. Ürünün üretilmesi kaynaklı çevresel etki yükünü ortadan kaldırmak, bir nevi dünyanın besleme kapasitesine uyumlu bir şekilde üretim yapmak ya da biz tüketiciler için daha duyarlı davranış sergilemek demektir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106