Öne Çıkanlar KPMG CEVAHİR UZKURT Türkonfed ÇOSB 3 BİN FİDAN DİKTİ Ece Kamar

Markalaşma yolunda dev bir adım attık
 AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız yasalaşan Sınai Mülkiyet Kanunu’na ilişkin açıklamalarda bulundu.

AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun, üreticinin, yatırımcının, markaları bugünün değil yarının Türkiye’sine ve geleceğin rekabet ortamına göre hazırlandığının en büyük emaresi olduğunu söyledi.

MARKALAŞMA YOLUNDA DEV ADIMLAR

Birçok markanın değerinin, firmaların sahip olduğu tüm maddi varlıkların değerinden daha yüksek olduğunu da vurgulayan Altunyaldız, marka konusunda kanunda yer alan hususları şöyle anlattı: “Artık markanın sadece çizimle görüntülenebilme şartı kaldırılıyor, ses ve hareket markaları gibi yeni marka türlerinin tesciline imkan sağlanıyor, marka alanı genişliyor. Marka tescil süresi kısaltılıyor.

Daha önceden tescillenen ancak piyasada kullanılmayan markaların yeni başvuruların tesciline engel olmasının önüne geçiliyor. Markalara ilişkin uyuşmazlıkların arabuluculuk müessesesi ile çözümü teşvik ediliyor, böylece anlaşmazlıklar mahkemeye taşınmadan çok daha hızlı çözülebilecek. Kullanılmayan markaların Enstitü tarafından iptali sağlanıyor, böylece yeni markaların önü açılıyor. Artık markalar birlikte çok daha güçlü bir şekilde yaşayabilecekler.”

COĞRAFİ İŞARETLER TOPRAĞI, EMEĞİ VE GELENEĞİ KORUR 

Altunyaldız, coğrafi işaretlerin ürünlerin kaynağı ve kalitesi konusunda garanti verdiğini ve geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunmasına, bölgelerin ve ülkelerin tanıtılmasına katkı sağladığını da belirterek, kırsal kalkınmaya destek olma yoluyla ülke ekonomisini olumlu etkileyen sınai mülkiyet haklarından biri olduğunu vurguladı.

ETLİ ETMEK İÇİN TESCİL BAŞVURUSU

Etli ekmeğin Konya’nın coğrafi işareti olması yönünde tescil başvurusunun tamamladığını ifade eden Altunyaldız,“Bir Konyalı olarak şunu söylemeden geçemeyeceğim. Konya’mızın en önemli değerlerinden olan Konya Etli Ekmeği için coğrafi işaret tescili başvuru işlemleri tamamlandı ve ilanı yayımlandı. İnşallah 6 ay olan ilan süresinin tamamlanmasının ardından Konya etli ekmeğimizin yöresel özelliklerini garanti ve koruma altına almış olacağız.” şeklinde konuştu.

Altunyaldız coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adı alanında kanunla getirilen yenilikleri ise şöyle anlattı; “Geleneksel ürün adı bu kanun ile ilk defa koruma altına alınıyor. Böylece geleneksel üretim yöntemleri garanti altına alınıyor ve nesilden nesile aktarılması sağlanıyor. Halihazırda 6 ay olan ilan süresi 3 aya indiriliyor ve coğrafi ürünler ve geleneksel ürün adları çok daha hızlı tescil edilerek koruma altına alınacaktır. Başvuruların Enstitü bülteninde yayımlanmasıyla yaklaşık 5 bin ile 8 bin TL arasında maliyet avantajı sağlanıyor. Denetim sistemi çok daha etkin hale getiriliyor, böylece coğrafi işaret ve geleneksel ürün adlarını taşıyan ürünlerin katma değeri, tüketicilerin güveni ve talebinin artması sağlanıyor. Amblem kullanımı ile bu ürünlerin farkındalığının artırılması sağlanıyor.”

TASARIMIN ÖNEMİ ARTIYOR

Tasarımın piyasa rekabet koşullarında ürünlerde farklılık yaratabilmek için önemli bir basamak olduğunun altını çizen Altunyaldız bu konuda Sınai Mülkiyet Kanunu ile getirilen yenilikleri de şu şekilde anlattı; “Tasarımlara yenilik incelemesi getiriyoruz. Böylece daha nitelikli ve özgün tasarımların tescil edilmesi sağlanıyor. Tasarımlar daha kısa sürece tescil edilecek.   

Modası hızlı değişen tasarımlar, tekstil, giyim ve ambalaj gibi sektörlerde tescilsiz koruma imkânı getiriliyor. Onlarca tasarımın ortaya çıktığı bu sektörlerde firmalar başvuru masraflarından dolayı tescil yapmaktan kaçınıyorlar. Bu sektörlerde üç yılla sınırlı, masrafsız, doğrudan tescilsiz tasarım koruması imkanı sağlanıyor.”

ULUSLARARASI TÜKENME İLKESİ

Kanunun sınai mülkiyet haklarının kullanımı alanında yepyeni bir anlayış getirdiğini vurgulayan Altunyaldız şunları söyledi: “Sınai mülkiyet hakkının tükenmesi bakımından ulusal tükenme ilkesinden vazgeçiliyor, uluslararası tükenme ilkesi benimseniyor. Düzenleme ile sınai hakka konu ürünün, dünyanın herhangi bir yerinde piyasaya sürülmesinden sonra, hak sahibinin bu ürünlerin Türkiye’ye ithalatını engelleme olanağı ortadan kalkacaktır. Uluslararası tükenme, tüketiciler açısından fiyatların düşmesi anlamına gelecek, bu durum tüketici refahına olumlu yönde katkı sağlayacaktır.”

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU

Türk Patent Enstitüsü’nün yenilenen ve güçlendirilen personel kadrosu ve düzenleme kapsamındaki bütün sınai mülkiyet alanlarını da kapsayacak bir isimle Türk Patent ve Marka Kurumu olarak faaliyet göstereceğini belirten Altunyaldız “TÜRKPATENT” markası ile sınai mülkiyet haklarının çok daha etkin koruma altın olduğunu vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106