Dünyada iktidarlar değişse de ilişkimizin bozulmadığı ender ülkelerinden biri Arnavutluk… Böyle bir yakınlığa rağmen bu ülke ile ekonomik ilişkilerimiz bir türlü istenen noktada değil… Arnavutluk’un bir numaralı ticari partneri  İtalya… Ardından da Türkiye gelmiyor Yunanistan geliyor… Biz Almanya ile yarışıyoruz.

Oysa Arnavutluk hem fiziki olarak Türkiye’ye çok yakın hem de manevi olarak…

Türkiye’nin bu ülke ile ticari ilişkilerini geliştirmesi gerekiyor. Bu noktada her iki tarafa da büyük iş düşüyor…

Yani Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) organize ettiği Meyyali Buluşmaları’na konuk olarak davet edilen Arnavutluk Büyükelçisi Genci Muçaj da bu konuların altını çizdi… İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü yardıma hazır olduğunun altını çizdi…

Toplantıda ortaya çıkan bu işadamlarının önünü açacağını düşündüğümüz bazı başlıklar şöyle…

. Arnavutluk ve Türkiye arasında ilk olarak turizmin geliştirilmesi gerekiyor. Arnavutluk turizmde henüz çok başlarda. Hem otelcilerimizi hem de seyahat acentalarının Arnavutluk ile ilişki kurması gerekiyor.

. İkincisi bilişim sektörünün mutlaka Arnavutluk’un kapısını çalması gerekiyor. Ülkede hem kamunun hem de sınırlı da olsa özel sektörün bilişim altyapısı kurma seferberliği var… Ama hızlı adım atmada bir destek almaları gerekiyor.

. Ülkede Çalık Grubu’nun finans ve telekomünikasyon başta olmak üzere önemli yatırımları, Altınbaş Holding’in de önemli yatırımları var. Ama yetmez…

. Bu ülkede yatırım yapmak isteyen işadamlarına Çağatay Nakliyat büyük destek veriyor. Bu kuruluşun kurucusu Ali Şahin fahri Arnavutluk elçiliğini çok iyi yürütüyor ama bu da yetmez.

Çünkü Büyükelçi Muçaj şöyle diyor…

- Arnavutluk’un ticari ilişkilerinden Türkiye üçüncü sırada. Arnavutluk en çok İtalya ile iş yapıyor. Sonra Yunanistan geliyor. Türkiye üçüncü sırada… Bunu bir numara yapmamız gerekiyor. Böyle olması da doğal olan. Ben burada kendimi ülkemde gibi hissediyorum. Bizimle iş yapan Türk işadamlarının da kendilerine Arnavutluk’ta kendi ülkelerinde gibi hissettiklerini düşünüyorum. Çok ortak değerimiz var. Mehmet Akif Ersoy bizim için de sizin için de çok önemli bir isim… Ankara’da sokakta gezdiğim zaman herkes beni Türk sanıyor.  Türkçe sorular soruyorlar. Bana kendilerinin bir parçası gibi davranıyorlar…

Evet Büyükelçi böyle diyor… Türk işadamları bu ülkeyi çok önemsiyor…

Ama bir türlü istenen noktada değiliz… Belki bu işin kilidini ortak eğitim çalışmaları ile aşabiliriz… Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder’in Arnavutluk’taki üniversite öğrencilerinin stajlarını Türkiye’de yapması teklifi çok önemli bir yol açabilir…

Bu teklife Büyükelçi de sıcak baktı… Gençler iki ülke arasında köprü kurmada çok önemli adımlara atabilir…

Bu konuda üniversitelerimiz adım atarsa çok önemli sonuçlar alınabilir…

Bu yazı ile birlikte Arnavutluk ile ilgili aklınıza ticari adımlar atma düşüncesi geldiyse o zaman size ayrıntılı bilgiler de verelim…

.  Arnavutluk’ta 2012 yılında büyüme hızı yüzde 0.8, enflasyon yüzd 2.1, işsizlik yüzde 12.5 oranında gerçekleşti.

. GSMH’sı 12.9 milyar dolar, kişi başına milli gelir yaklaşık 4 bin dolar oldu.

. Bir milyon kadar Arnavutluk vatandaşı başta Yunanistan ve İtalya olmak üzere yurtdışında çalışıyor.

. Küresel ekonomik krizin etkisiyle yurtdışı işçi dövizi girişlerinin azaldı. Ama göreceli küçük ölçekli bir ekonomi olması nedeniyle küresel krizden fazlaca etkilenmedi.

. Arnavutluk, bölgesinde (özellikle Kosova ve Makedonya bakımından) Adriyatik Denizi’ne ulaşım kapısı konumunda olması nedeniyle, ekonomik ve ticari yönden bölgesel önemi olan bir ülke.
. Dış ticareti ithalat ağırlıklı olarak seyretmekte, ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 80’ini ithalat yoluyla karşılıyor. Türkiye İtalya, Yunanistan, Çin ve Almanya ile birlikte Arnavutluk’un başlıca ticaret ortakları arasında yer alıyor.

Ama buna yetmez diyoruz… Ve Türk işadamlarına tıpkı Büyükelçi gibi soruyoruz: Siz hala Arnavutluk’a yatarım yapmadınız mı…

 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Andi Metaj 10 yıl önce

Merhabalar!

Ben Turkiye Deniz Harp Okulunda Endustri Muhendisi olarak mezun oldum, yukaridaki yaziyi dikatlica okudum, yazilanlarin hepsi dogrudur, tek bir noktada katilmiyorum, o da kopruyu olusturacak kimsenin olmamasi. yani demek istiyorum ki Turkiyeden mezun olan cok arnavut vatandasi var, sahsen ben kendim ticaretle urasiyorum(hazir giyim) fakat ticaretin artirlmasi icin devletin dogru politikalar uygulamasi lazim, bu da her iki devlet tarafindan planli yapilmali. Arnavutlukta cok potansyel var, bende bir Arnavut vatandasi olark simdiden kopru gorevini uslenebilirim, bunu kendi cikarim icin degil ulkem adina yapiyorum, Arnavutluga gelmek istiyen Turk is adamlari veya sirketleri icin, her konu icin ucretsiz yardim edebilirim her konuda, hukuki, ticari, gumruklendirme vs.kendi emailimi ve cep numarimi brakiyorum: [email protected], 00355692737569, iseyen her zaman ariyabilir ben de danismanlik gorevimi bir daha altini cizmek istiyorum ucretsiz yerine getirecagim. Saygilarimla

Avatar
Kubilay BAYAT 5 ay önce

Merhabalar sayın Andi Metaj bey. Ben Arnavutlukta iş kurmak istiyorum Temizlik ürünleri üzerine. Türkiye’den çok kaliteli ve daha ucuza bu temizlik ürünlerini pazarlamak istiyorum bu konuda iletişime geçebilirmiyiz. Tlf 05323795811 Mail adresim [email protected]

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106