İyisiyle, kötüsüyle bir yılı geride bıraktık. Birçok politik, sosyal ve ticari gelişmenin olduğu 2014 yılında temiz üretim ve sürdürülebilirlik alanında da bazı olumlu gelişmeler 2015 yılına daha umutla bakmamızı sağlıyor. Yeni senenin ilk günlerinde 2015 sürdürülebilirlik açısından neler getirecek onlara bir bakalım:

1.    İklim değişikliği: Sera gazları emisyonları açısından dünyanın en büyük iki ülkesi olan Çin ve Amerika’nın iklim değişikliğini kontrol altına almak için çalışmalar yapacaklarını ve belirli hedefler koyarak yükümlülük alacaklarını 2014 yılının son aylarında açıklamaları 2015 yılında yapılacak olan İklim Değişikliği müzakerelerinin  sonuca bağlanacağı ümidini daha da güçlendiriyor. Kasım ve Aralık tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilecek olan görüşmelerde ülkelerin iklim değişikliğine sebep olan karbon emisyonları konusunda teyit altına girmesi bekleniyor. Bu beklentinin Türkiye’deki yansımaları 2014 yılında yürürlüğe giren “Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik”  ile oldu. Türkiye’de ilk defa karbon emisyonları yüksek olan ve belirli sektörlerde faaliyet gösteren üreticilerin 2015 yılı karbon emisyonlarını yıl boyunca kayıt altına almaları ve yayınlamaları gerekiyor. Türkiye’nin Kyoto II Protokolü öncesi karbon emisyonlarını belirleme amacı taşıyan bu yönetmelikle artık karbon emisyonları ve iklim değişikliği gündemimize oturacak.

2.    Binalar yeşilleniyor: 2015 yılının yine önemli gündemlerinden biri olarak karşımıza çıkacak. İklim değişikliğine neden olan sera gazlarının %40’ı yaşadığımız mekanların yapımı ve kullanımı esnasında ortaya çıkıyor. Bina kaynaklı birçok çevresel etkinin azaltılması için birçok değerlendirme sistemi geliştirilmiştir. Amerikan LEED, İngiliz BREEAM, Alman DGNB sadece bunlardan birkaçıdır. Bu konuda dünyadaki gelişmelere paralel olarak Çevre Bakanlığı tarafından “Sürdürülebilir Yeşil Bina ile Sürdürülebilir Yerleşmelerin Belgelendirme Usul Ve Esaslarına Dair Yönetmelik”  2014’ün son ayında yayınlandı. Çevreye daha duyarlı daha az enerji tüketen ve kaliteli yaşam ortamı sağlayan bir yapıların geliştirilmesine imkan sağlayacak olan bu yönetmelik sayesinde artık yapılar da etiketlenecek. Bu sayede nihai tüketicinin daha doğru seçim yapması sağlanacaktır.

3.    Yapı malzemeleri üreticileri çevresel beyanlara öncelik verecek: 2014 yılında Avrupa’da birçok ve Türkiye’deki sayılı yapı malzemesi üreticisi yeni Avrupa Yapı Malzemeleri yönetmeliği  çerçevesinde ürünlerinin Avrupa’da dolaşımında sıkıntı oluşmaması için Çevresel Ürün Beyanlarına (EPD)  yöneldi. Yukarıda bahsedilen Yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde yapı malzemeleri üreticilerinden talep edilen EPD belgeleri, üretim öncesi tedarik zinciri, üretim ve üretim sonrası kullanım ve bertarafı da içine alacak şekilde ISO 14040/44 standardı Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ile hesaplanan şeffaflık belgeleri olarak ortaya çıkıyor. EPD belgeleri ürünün iklim değişikliğine etkiyi ifade eden karbon ayakizinin hesaplanmasının yanında diğer birçok çevresel yükü de şeffaf bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle binaların yapımında ve işletiminde karbon emisyonlarının sıfıra çekilmesinde de etkin olacak EPD belgeleri aynı zamanda yeni CE işareti gerekliliklerini de yerine getiriyor. Seramik sağlık gereçleri üreten İdevit ve Creavit markalarının Türkiye’den Avrupa’daki EPD Belgeli ürünler listesine girmesi bizleri gururlandırdı .

4.    Tedarik zinciri daha çok mercek altında olacak: Son zamanlarda sıkça duyduğumuz kanserojen ayakkabılar, plastik bileklikler, tekstil ürünleri üzerine haberler marka sahiplerini kullanmış oldukları tedarik zincirlerini sorgulama ve daha sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi yönünde baskı yapmasına neden olacaktır. Özellikle halka açık borsada işlem gören firmaların üretimleri ve üretim süreçlerini şeffaf bir şekilde değerlendiren raporlamalara yönelmeleri beklenmektedir.  

Daha sürdürülebilir bir yıl için 2015 yılınızı kutluyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106