Tekstil, Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden biri. Son yıllarda gelişen hızlı moda akımıyla beraber Avrupa pazarına olan yakınlığı ile daha da büyüyen ve önemli hale gelen Türk Tekstil Sektörü, çevre odaklı sürdürülebilir üretimi maalesef yakalayamadı. Hızlı Moda’nın yerini Sürdürülebilir Moda anlayışına bıraktığını görüyoruz. Uzun yıllardır bu köşemden çevre odaklı sürdürülebilir üretimin Tekstil Sektörü için bir markalaşma fırsatı olduğunu yazdım ve yazıyorum. Ama sektörü yönlendirenlerin vizyonu maalesef henüz bu doğrultuda değil. Ama gelin görün ki sektörü yönlendirenlerin bu duyarsızlığı bazı firmalarımızın dünya çapında önemli çalışmalara imza atmasının önüne engel olmuyor. Tekirdağ bölgesi tekstil sektöründe önemli yeri olan Bak-Ay Tekstil, Çorlu’daki tesislerinde son dört yıldır üzerinde çalıştığı yeni boyama teknolojisi Dye4Future’u Türkiye ve dünya tekstil sektörünün hizmetine sundu. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir boyama teknolojisi olan Dye4Future, pamuk başta olmak üzere pamuk-elastan, pamuk-keten, pamuk-viskon gibi iplik karışımlarını çok az bir su ile herhangi bir boya kaybı olmadan boyayabiliyor.

Dye4Future teknolojisini özet olarak rakamlarla ifade etmek istersek;

  • Klasik boyamada 20.000-25.000 litre banyo miktarı gerekirken yeni teknolojide 420 litre banyo kullanılıyor.
  • Boyar madde kapalı devre usulü kullanıldığından yeni teknolojide boya kayıpları yoktur.
  • Boyama işlemi dört kademeli tek bir süreçte tamamlanırken, klasik boyamada 9 adet bölüme ihtiyaç vardır.
  • Yeni teknoloji esnek ve kompakt olup, 300/500 kilogramlık küçük partileri bile üretme imkanı sağlar.
  • Çalışma hızı dakikada 30 m olan yeni teknoloji sadece 10kW güce ihtiyaç duymaktadır.

Tekstil sektöründe boyama işlemi çevre açısından en kirli işlemlerden birisi ve tekstilin yoğun olarak üretildiği bölgelerde akarsularımızın renkli akmasının ana nedenidir. Bilindiği üzere tekstilde boyama işlemi iplik ya da kumaş aşamalarında yapılabilir. Dye4Future teknolojisi ile üretilen iplikler ile daha önce üretimi mümkün olmayan yeni fantezi kumaşların geliştirilmesine de olanak tanıyor. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir boyama teknolojisi olan Dye4Future ile D4F Pamuk İpliği[1], D4F 95/5 Pamuk Elastan İpliği[2], D4F 70/30 Pamuk Keten İpliği[3] ve D4F 50/50 Pamuk Tencel İpliği[4] adı altında yeni kartelalar geliştiren Bak-Ay, bu ürünlerini uluslararası düzeyde bağımsız onaylanmış Çevresel Ürün Beyanı (EPD) belgesi de aldı. EPD belgeleri, iklim değişikliğinden su tüketimine kadar ürünün çevresel performansını ISO 14040/44 standartları kullanılarak ortaya koyan ve ISO 14025 standardı ile bağımsız doğrulanıp yayınlanan Tip III etiketleri olarak da bilinirler. Bu ipliklerin kot, fantezi kumaş, aksesuar ve ev tekstili dahil olmak üzere birçok kumaş türü için kullanılması mümkündür.

Birçok marka daha sürdürülebilir çevre odaklı koleksiyonlar oluştururken diğer yandan baskılarla da olsa kimyasal kullanımlarını kontrol altına alıyorlar ve polyester gibi petrol türevi ipliklerden çıkacakları taahhüdünü veriyorlar. 1984'ten bu yana tekstil piyasasında faaliyet gösteren Bak-Ay, geliştirdiği Dye4Future teknolojisi ile çevreye duyarlı, minimum kaynak tüketimi ile üretilen iplikler sayesinde H&M, Inditex gibi büyük markaların bu yöndeki beklenti ve taleplerine de cevap verip, sürdürülebilirlik alanındaki çabalarına katkı yapıyor.

Türk Tekstil Sektörünün, daha sürdürülebilir bir üretim yapmasına olanak tanıyacak ve bu yolda marka yaratmamıza yardımcı olacak; çok kimyasal ve enerji tüketmeyen, akarsularımızı renklendirmeyen, insan sağlığına daha az zararlı olan bunun gibi birçok yenilik ve teknolojiye ihtiyacı var. Bu anlamda Bak-Ay Tekstil tarafından geliştirilen bu teknolojiyi sadece Türkiye değil tüm dünya tekstil sektörü için önemli buluyor ve Dye4Future teknolojisinin gelişiminde emeği geçen tüm çalışanlarına tebriklerimi sunuyorum. Gelecek sizlerle daha temiz ve sürdürülebilir olacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106