Şu zamana kadar Avrupa’nın üretim üssü olan Türkiye’de ürünlerin çevreye olan duyarlılığını bilimsel bir yaklaşımla inceleyen ve uluslararası standartlara uygun değerlendirme sisteminin olmadığını biliyor muydunuz? Bu konu, yapı malzemeleri sektöründen tekstil, kimya ve enerjiye kadar birçok sektörü yakından ilgilendiriyor. Zira, küresel pazarda ürünlerin çevresel performansları ile ilgili bilime dayalı, uzmanlarca doğrulanmış ve karşılaştırılabilir bilgi ve verilere son zamanlarda talebin artığını görüyoruz. Örneğin yapı sektöründe bu gereklilik hızla gelişmekte olan yeşil binalar nedeniyle daha da önem kazanmaktadır. Tekstil sektöründe ise Greenpeace’in başlatmış olduğu Detox, yani tekstil üretimini kötü kimyasallardan arındırma çalışmaları, gibi girişimlere karşı üreticilerin cevabı niteliğinde belgelendirme yapmaları fırsatı EPD Türkiye  Platformu sayesinde yapılabilecek. Geçtiğimiz aylarda temiz üretim ve sürdürülebilir üretim uzmanları önderliğinde ve The International EPD System’in Türkiye ayağı olarak kurulan ve kar amacı gütmeyen EPD Türkiye, uluslararası seviyede geçerli belgelendirme yapacak.



İsveç Çevre Bakanlığı'na bağlı Swedish Environmental Management Council tarafından yürütülen The International EPD System’in Türkiye ayağı olarak kurulan EPD Türkiye, birçok üründe uluslararası geçerli Çevresel Ürün Beyanları (Environmental Product Declarations, EPD) ve ürünlerin iklim değişikliğine olan etkisini belgelendiren ürün karbon ayakizi (Climate Declarations) belgelendirmelerini yapabilecek. EPD Türkiye, hedefini firmalarımız ürünlerine çevresel performanslarını beyan etme fırsatı sunarak uluslararası pazarda yardımcı ve destek olmak olarak belirtiliyor.

Tip III olarak tanımlanan EPD belgeleri, bir ürünün veya sistemin çevresel etki değerlendirmesi iletişimini ISO 14025’te tanımlanan ve ISO 14040-44 serisi LCA standartlarına uygun olarak sağlayan bir etiketleme olarak bilinir. EPD’ler, üretiminde hammaddenin doğadan elde edilmesi, üretimi ve yaşam sonu bertarafına kadar olan tüm süreçlerin şeffaf ve nicel olarak bilimsel bir yaklaşımla değerlendirildiği ve ürünün çevre performansını belirli etki kategorilerine göre hesaplandığı çalışmalardır. EPD Belgeleri özellikle yapı malzemelerinde zorunlu hale gelen CE markalaması gerekliliklerinden ürün çevre profilinin bilinmesi gerekliliğini de yerine getirmektedir.

Kaleseramik, Dalsan, AKG Gazbeton, Vitra, Artema, Çimsa, Onduline ve Akkon Çelik bu belgeyi şu aşamada alan markalarımız olarak ortaya çıkıyor. Temiz üretim çalışmalarına önemli seviyede katkıda bulunacak olan bu sistemi sektöre getiren tüm EPD Türkiye çalışanlarına teşekkür ediyorum.

  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106