Türkiye dünyanın 17’inci büyük ekonomisi… Ama yeterli değil. Hiç kimse bunu yeterli görmüyor… Bunu büyütmek zorunda…

Avrupa ekonomisindeki gelişmelere bakılırsa o tarafa farklı yaklaşmak gerekiyor. Markalarla oraya yönelmek zorundayız… Çünkü Avrupa’nın kalite bahçesi olabiliriz. Ucuzlukta Çin üretimi ile yarışmak mümkün olmadığından kaliteli üretimi ancak Avrupa’ya satabiliriz.

Peki diğer pazarlarda durum nasıl?

Önce komşularımızdan başlayalım… Irak özellikle de Kuzey Irak Türkiye’nin yeni çıkış alanı… Ne yaparsanız satılıyor, ne ekerseniz gidiyor bu ülkede… Kuzey Irak pazarını disiplinli bir şekilde kullandığımız takdirde Türkiye’nin en önemli çıkış kapısı olmaya devam edebilir…

Sonra Rusya… Dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Rusya Türkiye’nin en önemli çıkış noktası sayılmalı…

Bizde ne varsa Rusya’da o yok… Bu nedenle Rusya ile ticaretin gelişmesine ayrı önem verilmeli… Başta Türkiye İhracatçılar Meclisi gibi kuruluşlar olmak üzere Rusya ile ilgili daha sık ticari buluşmalar yapmalıyız… Son dönemde bu eksiklik iş dünyası tarafından dile getiriliyor.

Diğer önemli Pazar ise Balkanlar… Bosna’dan Hırvatistan’a, Arnavutluk’tan Karadağ ve Makedonya’dan Kosova’ya bu bölge hem Türkiye’nin hem de bütün Avrupa’nın ilgi odağı haline geliyor.

Biz sanki bu bölgeyi biraz ihmal ediyoruz… Oysa bu bölgede villa fiyatına oteller satılıyor şu anda… Fabrikalar el değiştiriyor… Bankalar alıcı bekliyor.. Türk iş dünyasının dikkatini bu bölgeye kaydırması gerekiyor… Bölge ile siyasi ilişkilerin pozitif olması çok büyük bir avantaj… Bu avantajı fırsata dönüştürmek için daha çok bu ülkelere gidilmeli… Biraz ihmal gecikmeye neden oluyor… Elimizi çabuk tutmadığımız takdirde bir tren kaçırma olayı ile karşı karşıya kalacağımız bilinmeli.
 

AFRİKA ÇOK ÖNEMLİ

Gelelim karşı tarafa… Yani Afrika’nın kuzeyine… Tunus, Cezayir ve Libya ile ilişkilerimizde özellikle Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın attığı adımlar var… Ama yetmez… Bu adımları kalıcı ticarete dönüştürmek iş dünyasının ısrarlı ve inatçı çalışması ile mümkün olabilir… Bunu dikkat çekmeliyiz…

Afrika’nın geri kalan bölgesi ise tam bir fırsatlar diyarı… Latek Yönetim Kurulu Başkanı Levent Erdoğan bu ülkelerdeki fırsatları anlatırken heyecanlanıyor ve heyecanlandırıyor. Dünyanın önemli lojistik firmalarından biri olan Latek Türk işadamlarını Afrika taşımaya hazır.. Her türlü bilgi ve tecrübeyi paylaşmaya hazır olduğunu vurgulayan Levent Erdoğan şu çağrıyı yapıyor…

-       Bugün kimsenin gitmediği bu pazarlar geleceğin ticaretinde önemli noktalar olacak… Bugün giden gidecek, yarına kalan geç kalmış olacak…

Afrika’ya bugün gitmeyi düşünmek geç kalmamak için önemli bir adım…

Bir diğer önemli pazar Hindistan… Hindistan ile ilgili daha önce burada ayrıntılı bilgiyi sizlerle paylaşmıştık…

Şimdi gelelim dünyanın en büyük ekonomisi ile ticarete… Geçtiğimiz günlerde Başbakan Erdoğan gezisi ile yeniden gündeme gelen ABD ile ticaret bir türlü istenen noktada değil… Yeni çıkış yolları aranıyor…


EYALET BAZINDA TİCARET
 

Bunlardan biri eyaletlerden oluşan bu ülkeye eyalet bazından girmek şeklinde ifade ediliyor. Her biri bir ülke olan eyaletlere girmek için bazı kuruluşların özel çalışmalar yaptığını biliyoruz… Bu çalışmadan da olumlu sonuçlar alınmaya başlandı… ABD ile eyalet bazlı ilişki yeni dönemde herkesin gündemine alması gereken bir atılım olmalı…

Şöyle bir ufuk turu yaptığımız Türkiye’nin 17’inci büyük ekonomiden daha iyi noktalara taşınması için fırsatlar kapımızda duruyor gibi geliyor. Bütün mesele projelerle birleştirerek bu adımların atılmasında… Fırsatları Türkiye yeni pazarlara taşıyacak, yeni pazarlar da yeni ihracatın yolunu açacak.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106