Eskilerden ve şimdilerde etkinliğiniz büyüme hedefiyle ölçülürdü. Ülkeler büyüme hedefi sıralamasına göre değerlendirilirdi. Şimdi ve gelecekte böyle olmayacak. Olmayacağı son dönemde neredeyse kesinleşti. Artık iklim, karbon gibi yeşil hedeflerle öne geçip ya da geride kalınacak.

Ticaret yeşile göre şekillenecek. Yatırım yeşile göre desteklenecek. Yeşil olmazsa olmazımız olacak. Yeşilin başkenti Avrupa… Avrupa’ya son olarak ABD Başkanı Joe Biden’da destek verdi. İklim Zirvesi düzenledi. Böylece yeşil hat daha da güçlendi. Türkiye gibi ihracatının yarısını Avrupa’ya yapan bir ülke yeşil gelişmelerin tam da göbeğinde olmak durumunda. Üretimini yeşile göre şekillendirmeli. Yeşil Mutabakat olarak anılan sistemin bütün gereklerini herkesten önce yerine getirmeli. Sivil toplum buna hazır… Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Direktörü Bengisu Özenç Türkiye’nin, dünyadaki iklim politikalarının belirlenmesinde lider ülkeler arasında olmasının önemli olduğunu belirtiyor.

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ceren Pınar Gayretli, “Türkiye'nin bir an önce Paris İklim Anlaşması'nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz” diyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi özel sektör gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve hazırlanıyor… Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Başkanı Eyüp Sözdinler bir ilki hayata geçirme hazırlığını yapıyor. ÇOSB, bünyesindeki firmalara yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjiyi kullanma imkanı sunmaya hazırlanıyor.

Bu Avrupa ile daha kolay, daha çok ticaretin önünü açmak demek… Bu geleceğin OSB’si olmayı hedeflemek demek.

Bu konuda en önemli çalışmayı Şükrü Ünlütürk’ün başında bulunduğu Hedefler İçin İş Dünyası Platformu yapıyor… Bugüne kadar onlarla buluşma, toplantı, açıklama yaptılar. Bu defa Türkiye’nin trene zamanında binmesi, hatta erkenden hazır olması için yoğun gayret içindeler. Ümit Boyner’in kurucu başkanı olduğu Platform’da TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP gibi kuruluşlar yer alıyor. Platform Ümit Boyner’den sonra iş dünyasının en etkili isimlerinden biri olan Şükrü Ünlütürk’e emanet edildi.

Ünlütürk yapılan çalışmalardan sonra gelinen noktayı şöyle özetliyor:


- Dünya yeni bir döneme giriyor. Artık gelir dağılımı eşitsizliği, kadın meselesi, akıllı kentler, iklim, karbon gibi konular her kesin ilgi alanına giriyor. İş dünyası bu sürecin tam ortasında. Her şeyi daha yeşile göre planlamak durumunda. Artık bankalar yeşile kredi veriyor. Kömüre kredi vermiyor. Yeni dönemde bütün kent tasarımcıları akıllı kentleri planlıyor. Özetle ekoloji olmadan yaşamın da olmayacağı anlaşıldı. Avrupa bu hedef için büyük kaynaklar ayırıyor. Yeşil Mutabakata götürecek yatırımlar için tam 10 milyar Euro para ayrıldı. Mesela biz enerjide kömür kullanıyorduk. Bütün arıtma sistemlerimiz var. Ancak vazgeçtik. Doğalgaza geçtik. Ancak bu da bildiğiniz gibi ithalata dayalı bir enerji bu yüzden güneş santrali kurduk.


Evet Şükrü Ünlütürk’ün tespiti böyle… Bir dünya var, ama biz bu tüketim hızıyla 2050’ye kadar üç dünya tüketeceğiz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu yüzden Avrupa Yeşil Mutabakat ilanı yaptı.


Türkiye bu defa bu süreci yakından takip ediyor. Hatta yaptığı ataklarla zaman zaman öne geçiyor. Temiz enerji yatırımları çok hızla gidiyor. Son dönemde Biotrend, Aydem gibi kuruluşlar belki de yeşile olan sempati nedeniyle halka açılıyor.

Özellikle Biotrend’in bağlı olduğu Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan bütün dünyada yenilenebilir enerji yatırımları için çalışmalar yapıyor. Yaklaşık 4 yıl önce ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer döngüsel ekonomiyi anlattığında çok anlaşılmamıştı. Şimdi herkes ona döngüsel ekonomi anlattırıyor. Daha az atık, hatta mümkünse sıfır atık hedefler arasına girdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106