Ekim ayının ikinci yarısında American Turkish Society’nin (ATS) Doğan Grubu ile TimeWarner’ın CNN Türk ortaklığı konusunda yakaladıkları başarıyı ödüllendirdiği tören için New York’a gittim.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk- Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) Goldman Sachs’ta düzenlediği “Türkiye’ye Yatırım” konferansı ile Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) toplantısı da aynı günlere denk gelince ikisini de izledim.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her iki toplantıda da Türkiye’de yatırım yapacaklara şu mesajı verdi:
- Türkiye, Dünya Bankası’nın hazırladığı “İş Yapma Kolaylığı” sıralamasında 183 ülke arasında 71’inci konumda. Ülke sayısı geçmişe göre arttı, yerimiz nispeten daha iyi noktaya geldi.
Ardından yolsuzluk endeksinin altını çizdi:
- Yolsuzluk endeksinde 2006 yılında 102 arasında 65’inciydik. Şimdi 183 ülke arasında 61’inci sıradayız. Yani, iyi durumda olan yüzde 30 arasına girmişiz. Bu konuda BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ülkelerinden daha iyi konumdayız.
Sonra da rekabet sıralamasına dikkat çekti:
- Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) hazırladığı rekabet gücü liginde 144 ülke arasında 43’üncü olduk. Burada da Çin hariç, diğer BRIC ülkelerinden iyiyiz.
Şimşek geçen yılın ikinci yarısından itibaren duraklayan özelleştirmelere de değindi:
- Dünya Bankası, Türkiye’yi özelleştirmelerde çok başarılı buluyor. Önümüzdeki dönemde otoyol ve köprüler, enerji, İGDAŞ, Başkent Gaz, Milli Piyango gibi özelleştirmeler gündemimizde olacak. Ayrıca Halkbank ile Türk Telekom’da ikincil halka arzları planlıyoruz.
Yabancı fonların dikkatini vergisiz ortama çekmek istedi:
- Türkiye’de yönetilen yabancı fonların kazandıklarından vergi almıyoruz. Ayrıca dünyada “Melek Yatırımcı” diye nitelenen fon sahipleri için de yeni düzenleme yaptık. Gelin, Türkiye’deki küçük ölçekli işlere kaynak koyun, onlara büyüme yolunu açın, arada kazandığını paradan da vergi almamız söz konusu olmayacak.
Şimşek 6’ncı bölgeye yatırım yapmanın avantajlarını sıraladı:
- 6’ncı bölgede üretim maliyetleri artık Çin’le yarışacak noktaya geldi. 6’ncı bölge içindeki 15 ilimizde OSB’lerde yatırım yapan 12 yıl boyunca gelir vergisi ödemeyecek. Kurumlar vergisi sadece yüzde 2 olacak. SGK primi alınmayacak. OSB’deki yatırım arsaları ücretsiz verilecek. O yatırım için alınan kredinin faiz yükünü bile biz paylaşacağız.
Maliye Bakanı Türkiye’nin ithalatını, dolayısıyla cari açığı azaltıcı etkisi olan yatırımları her bölgede “stratejik” sayacaklarını kaydetti:
- Böyle bir yatırım İstanbul’da bile olsa 5’inci bölge teşviklerinden aynen yararlanacak. Modada İtalya’nın, makinede Almanya’nın yerini almak istiyoruz. İstanbul’un turizmde Paris’le yarışır hale gelmesini hedefliyoruz.
Her iki toplantıda da Maliye Bakanı Şimşek’i dinlerken bir süre önce Evyap’ın 130 milyon dolarlık yatırımını yerinde görmek üzere gittiğim Malezya’nın yatırım ajansı MIDA’nın dikkatimize sunduğu tabloyu anımsadım:
- Malezya, “İş Yapma Kolaylığı” sıralamasında dünyada 18’inci...
Hükümet 10 yılda yatırım ve iş ortamını iyileştirmek üzere önemli adımlar attı, bürokrasiyi azaltacak değişikliklere imza attı ama yine de dünya ligine bakınca Türkiye’de iş yapmanın düşündüğümüz kadar kolaylaşmadığı ortaya çıkıyor...
Türkiye, 71’inci, Malezya 18’inci...
“İş Yapma Kolaylığı” açısından Malezya’yı yakalamak mümkün olur mu?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106