Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Verimlilik ve adaletin başladığı nokta : Yamazumi

YAMAZUMİ Japonca iki kelimenin birleşmesinden meydana gelmiştir. Yama dağ anlamına gelirken, Zumi ise yığmak veya istif etmeye karşılık geliyor. Yalın Üretim alanındaki anlamı ise iş yükü dengeleme maksadıyla kullanılan görsel bir pano olarak tarif edilebilir.

Aşağıdaki şekilde gösterebileceğimiz Yamazumi panosu hem çalışanların takım halinde kendi iş yüklerini adaletli bir şekilde paylaşmasını sağlamakta hem de verimlilik için önemli bir girdi oluşturmaktadır. Aslında Yamazumi talebe göre üretim hızını ayarlarken iş yükünü de dengelemeyi sağlar. İş yükü dengelenince, dengelenmemiş haline göre ciddi bir verimlilik sağlanır. Yani aslında ana amaç verimlilik değildir.


Ama Yamazumi kullanılarak iş yükü dengeleme yapılırsa ister istemez verimlilik  ortaya çıkar. Resimde farklı renklerle gösterilen yığınlar görülmektedir. Her bir yığın bir operasyonu veya bir işi temsil etmektedir. En altta ise birden sekize kadar operatörler temsil edilmekte, her bir operatörün üzerindeki renkli kutucuklar da bir işi temsil ederken kutucuğun boyu süresini göstermektedir.

Eğer operasyonları standart hale getirirseniz ve yukarıdaki gibi sekiz kişinin çalıştığı bir üretim hattında operasyonları renkli kartondan kağıtlarla görselleştirir ve çalışanların hemen yanında bir de pano koyarsanız Yamazumi yöntemi ile iş yükünü dengelemeyi çok kolay hale getirirsiniz.

Bunun öncesinde talebe göre günlük üretim adedini hesaplamalı ve gerçek müşteri talebine göre kaç dakikada bir veya kaç saatte bir üretim yaptığınızı belirlemelisiniz. Sonra elinizdeki iş yükünü yukarıdaki gibi kutucuklar şeklinde renkli kartonlardan ölçekli bir şekilde kesip koyarsanız eğitimli bir takım bu işleri en dengeli şekilde pay edecektir. Herkese adil bir iş paylaşımı ile verimlilik hepinizin kazancı olacaktır.
 
Yorumlar