2015’in en önemli, en çok konuşulan, heyecanla beklenen toplantısı, Aralık ayı başında Paris’te toplanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi’ydi. Şu küçük dünyamızın her köşesini olumsuz etkileyen iklim değişikliğine karşı, dünyalıların kendi gezegenlerine ne ölçüde sahip çıkacakları merak ediliyordu.
Paris Konferansı’na yaklaşık 150 devlet adamının katılması sevindiriciydi. Çünkü neredeyse tüm ülkelerde, çevre felaketinin farkındalığının arttığını ve ivedi çözüm arayışında olduklarını gösteriyordu. Çevreci uzmanlar, uzun sayılamayacak bir süre içinde, 5 dereceye varan sıcaklık artışı olabileceği tahmini yapıyorlardı. Zirve sonunda, dünya liderlerinin alkışları arasında, iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışlarını toplamda 2 derecenin altında tutmak için mücadele edileceği açıklandı.
Bunun için de sera gazının azaltılması için çok yönlü bir çalışma ile yenilenebilir enerjilerin kullanılması, doğa dostu enerji verimliliği sağlayacak tüm önlemlerin alınması, yeni ve temiz bir çalışma ortamı sağlanması gerekiyor.
İşte burada bizim modern üretim üssümüz Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni düşündüğümde, içimi, dünya ve ülkem adına büyük bir sevinç kaplıyor. ÇOSB, yıllardan bu yana, her adımını, daha güzel bir dünya için atıyor. Paris Zirvesi’ndeki öneri ve çağrıların pek çoğu, yıllardır ÇOSB’nin ajandasında yerini almış, yaşama geçmiş çalışma yöntemleri ve projelerdir. İsterseniz örnekleri size sıralayayım:
- TÜBİTAK ile birlikte yaptığımız ortak çalışma sonucunda, bölgemizden atmosfere salınan karbon miktarına karşılık gelmesi amacıyla Çerkezköy- İstanbul TEM Otoyolu’nun güzergahına tam 100 bin ağaç dikildi.
- Şimdi yine on binlerce ağaç dikilmesi amacıyla Tekirdağ Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile temaslarımız sürüyor.
- Yer altı sularını korumak ve yaşanabilecek kuraklık tehlikesine karşı Küçükyoncalı barajını inşa edeceğiz. ÇED raporunu aldık, projemiz hazır. Baraj için harcanacak 50 milyon lirayı kendi imkanlarımızla karşılayacağız.
- Trakya’nın rengini değiştirecek dev proje Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nın en güçlü uygulayıcılarından birisiyiz. Bu proje, tamamlandığında ülkemizin en büyük ve başarılı temiz çevre çalışmalarından birisi olacak.
- Modern Arıtma Tesisimizde en ileri teknolojik yöntemler kullanılıyor. Deşarj ettiğimiz arıtılmış su 7/24 online olarak bakanlık tarafından kontrol ediliyor. En sona kalan çamuru da bedelini ödeyerek çimento fabrikalarında yok ediyoruz.
- Bölgemizin en önemli sektörlerinden biri de tekstil sektörüdür. Bu sektörde buhar enerjisi çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Firma bazlı olarak kullanılan buhar kazanlarının yerine merkezi bir buhar santrali kurarak sanayicilerimize hem daha ucuz hem de baca gazı emisyonlarının daha iyi kontrol altında edilebileceği bir santralin kurulumu için çalışmalarımız sürüyor.
- TÜBİTAK’la imzaladığımız protokol çerçevesinde ÇOSB’de hava ve koku kirliliği ile hava kalitesinin seviyesini belirlemek üzere çalışmalar yapıyor, sonuçları bir rapor haline getiriyoruz. Yani Hava ve Koku Kirliliği Karnesi hazırlayıp uyarılarda bulunuyoruz.
- Fabrikalarımız hemen hepsi, ileri üretim yöntemleri, temiz enerji kullanımı ve enerji tasarrufu konusunda birbirleriyle yarışacak düzeyde hassas ve bilinçlidirler. Tümüne çok teşekkür ediyorum.
Aslında Paris Zirvesi’nde ÇOSB’yi örnek üretim bölgesi olarak inceleme fırsatı bulsalardı, eminim ki onlar da bize teşekkür edeceklerdi.