Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

SANAYİDE DİJİTALLLEŞMEDE KALİTE - MALİYET- ZAMAN BOYUTLARI VE YENİ HEDEFLER

Değerli okurlar bu ay sizlerle Yalın Düşünce’nin en önemli üç sacayağı ve buna bağlı olarak gelişen kavramların bu üçlü sacayağına adaptasyonundan bahsedeceğim.

Çok farklı sektör ve firmalarda yaptığımız çalışmalar Q-C-D yani Quality-Cost-Delivery, Türkçesiyle Kalite - Maliyet - Zaman (Teslimat) faktörlerinin ele alınarak sürekli iyileştirme çalışmalarına başlanmasının ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Hoshin-Kanri yaklaşımını bu sayfalarda sizlerle daha önce paylaşmıştık. Buna göre organizasyon içerisinde stratejik politika yayılımını nasıl sağlayabileceğimiz konusunda ipuçları vermiştik. Bu ipuçlarına şimdi Kalite-Maliyet-Zaman üçlüsünü ekliyoruz.

Bir hedef verilirken bu üç faktörün en az birinde ve bazen her birinde iyileşme beklemeliyiz. Maliyet düşerken kalite seviyesi yükselmeli ve teslimat performansı da iyileşmelidir. Bunun için de sürekli iyileştirme yöntemleri uygulanarak sonuca gidilir.

Tüm bunlara ilave olarak son dönemdeki gelişmeler ile birlikte İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği ile Çevre konuları da Kalite-Maliyet-Zaman boyutlarına ilave oldu. Bu tür gelişmeler IATF ve VDA süreçlerinde de ele alınarak standartlar içerisine konuldu.

Ancak şimdi önümüzde yeni bir süreç var: DİJİTALLEŞME

Dijital dönüşüm çok kısa bir süre içerisinde hem altı doldurulacak yepyeni bir konsept hem de hedef seti içerisine konulacak kadar da somut bir kavram haline geldi. Daha önce ISO 9000 standardını ne kadar sürede hazmettiğimizi, içselleştirebildiğimizi düşündükçe şimdilerde yepyeni bir kavramın nasıl da hızla hedeflerimiz arasına girdiğine şaşırmadan edemiyorum. Bu sebeple sanayide dijital dönüşüm konusunu da stratejik plana dahil etmemiz artık bir zorunluluk haline geldi.

Şimdi yeni hedef setimiz şu şekilde:

  • Kalite
  • Maliyet
  • Zaman (Teslimat)
  • İSİG
  • Çevre Duyarlılığı
  • Dijital dönüşüm

Literatürde ilk defa benim kullandığım “Yalın-Endüstri 4.0” yakında tüm şirketlerin sözlüğünde yer alacak ve bu konuda aksiyon alanlar ile almayanlar arasında derin uçurumlar oluşacak.

Endüstri 4.0’ın her ne kadar aşağıdaki konulardan oluşmadığını ısrarla yazmış olsam bile Yalın açısından bu aşamada zorunlu olarak yapılması gerekenler şu şekilde sayılabilir:

Yorumlar