Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Dayanışmanın gücüyle kazanacağız

Hatırlayacaksınız, geçen sayımızda, iş dünyasının beklentilerini maddeler halinde sıralamış, gerçekçi yol haritası ve mali politikalar beklentimizi anlatmış, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD ile yeniden yakın ilişkilerin kurulması gerektiğini vurgulamıştım.

‘Aklın yolu birdir’ diye sık sık belirtir ve bu sözün doğruluğuna içtenlikle inanırım. Geçtiğimiz süre içerisinde ekonomi yönetiminden arka arkaya ekonomik fırtınayla akılcı mücadele tedbirleri yayınlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı ve Enflasyonla Mücadele Programı’nı ayrıntılarıyla kamuoyuna açıkladı. Programlar, her kesimden büyük ölçüde destek gördü. Bu iki paketin arkasından KDV ve ÖTV indirimleri geldi.

ABD ile ambargo ve sürtüşmelere neden olan sorunlar çözüldü. Rahip Brunson’un tutukluluğu gibi küçük pürüzler de kaldırıldı. İki ülkenin liderleri yakın dostluk mesajları verdiler.

Avrupa’da benzer diplomatik, ekonomik temaslar sonucunda dünyaya yayılan işbirliği ve birliktelik görüntüleri büyük faydalar sağladı. Örneğin Hollanda ve Türkiye yeniden Büyükelçilerini göreve göndererek eski dostluk günlerine döndüler.

Dünya çapındaki bu atakların ardından dövizde dikkat çekici, rahatlatıcı gerileme izlendi. 13 Ağustos’ta 6.95 TL ile zirveye çıkan ABD Doları şu sıralarda 5.41’i gördü. Özel sektörümüz için yaşamsal önemi olan döviz kurunun çok daha aşağıya gitmesini temenni ediyoruz.

Ancak bütün bu gelişmelere rağmen enflasyon ve faiz oranları maalesef çok yüksek. Bu gemiyi sakin sulara çıkartmak hepimizin görevi. İçinde bulunduğumuz ekonomik sürecin nedenlerini ortadan kaldıracak kalıcı yapısal reformlar ve tedbirler aksaklığa uğratılmadan uygulanmalıdır.

Sanayicilerimizin üretim maliyetleri kur ve faiz artışlarının dışında, enerji maliyetlerinin aşırı derecede artmasıyla maalesef çok ciddi oranda artmıştır. Üretimin istikrarlı bir şekilde devamı için sanayicinin artan enerjiden istihdama kadar pek çok alanda yeni desteklere ihtiyacı vardır.

Tüm sanayici arkadaşlarıma umutlu, güzel günler diliyorum.

Yorumlar