Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Tekstilin ‘hali ve pür melali’

Türkiye sanayisinin durumunu ortaya koyan en önemli gösterge, İstanbul Sanayi Odası’nın aylık olarak yayınladığı İSO Türkiye İmalat PMI’dır. Eğer manşet gösterge 50’nin üstünde olursa iyileşmeye işaret eder. Haziranda 46,7 olarak açıklandı ve bu rakam son 8 ayın en düşük değeri. İmalat sanayiinde faaliyet koşulları tam 14 aydır kesintisiz bozulma eğilimi gösteriyor.

İmalat PMI raporunda, “Talepteki zayıflık, yeni siparişlerin haziran ayında da azalmasına neden oldu ve böylece mevcut düşüş trendi ikinci yılını tamamladı. Benzer şekilde yeni ihracat siparişleri de daralma sergiledi. Buna bağlı olarak istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de gerileme hız kazandı.” deniyor.

Çok dikkat çekici bir değerlendirme de şöyle: Tekstil ürünleri haricinde tüm sektörler ürün fiyatlarını yükseltti.

Bu değerlendirmeyi ve tekstilin durumunu biraz ayrıntılı biçimde bize anlatması için bu sayıda sektörün en üst düzey sözcülerinden İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz’le konuştuk. Öksüz, bu konuda, önceden kazandıkları pazarları korumak için fiyat artışı bir yana zararına satışlar yaptıklarını belirtti. Tekstilciler, bu zararına satışlar sırasında zararın en az olması için durmadan hesap yaptıklarını vurguluyor. 2025 yılı Temmuzundaki tekstil sektörünü öğrenmek için söyleşimizi sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyorum.

Farkındaysanız, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyetlerine ayırdığımız ilk bölüm her sayıda büyümeye başladı. Çünkü ÇOSB’nin yüksek temposu durmaksızın hızlanıyor. ÇOSB Akademi, arka arkaya, geniş katılımlı yeşil ekonomi, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, yapay zeka toplantıları düzenleyip en ileri konuları ayrıntılarıyla gündeme getiriyor. Döngüsel ekonomi ile ilgili olarak iki misafirimizin yazdığı makaleler de çok ilginizi çekecek.

OpenAI’ın Chatgpt’yi sunduğu büyük açılıştan beri yapay zekaya yakın ilgi duyanlardan birisiyim. Copilot, Gemini, Deepseek gibi büyük dil modellerini kullanıp anlamaya çalıştım. Hangisinin daha iyi olduğunu test etmek için aynı soruyu hepsine soruyordum. Sonunda anladım ki işin temeli doğru soru sormak. Daha çok ayrıntı verilerek, doğru kelime ve deyimler kullanılarak yapılan taleplere sizi tatmin edecek cevaplar alabiliyorsunuz. Bilgisayarcılar, işte bunun için Prompt Mühendisliği geliştirmiş. Sayfalarımızda prompt mühendisliği hakkında güzel bir söyleşiyi bulacaksınız.

Gezi sayfalarımızda Dr. Hilal Ünalmış’ın İsveç ve Stockholm izlenimlerini bulacaksınız. İş yönetimi danışmanı Yavuzcan Yazıcı, turizmdeki ileri seçenekleri anlattı.

Köşe yazarlarımız Dr. Ahmet Temiroğlu, Vahap Munyar, Celal Toprak ve Ferhan Arıkan da ilgiyle okuyacağınız yepyeni konuları kaleme aldılar.

Global Sanayiciyi yaz tatilinizde yanınıza almayı unutmayın. Siz dopdolu yazılarımızı okurken biz de bu arada yeni sayı için hazırlıklara başlayalım.

Saygılarımızla.

Yorumlar