Öne Çıkanlar ÇOSB Kreş ve Gündüz Bakımevi İKV BAŞKANI AYHAN ZEYTİNOĞLU KPMG TÜRKİYE Sinem Cantürk TÜRK Eximbank irtibat bürosu açıldı GİRAY DUDA

‘OSB’leri yeniden Müteşebbis Heyet yönetsin’ taslağına tepki

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı üzerinde 5 aydır çalıştığı ‘4562 sayılı OSB Kanunu’nda Yapılması Planlanan Başlıca Değişiklik Taslağı’nı hazırladı. Değişiklik gerekçelerini de içeren taslak OSB yöneticilerine iletildi. Bakanlığın hazırladığı taslak metin 27 madde ve 4 ek madde ile 18 geçici maddede değişiklik öngörüyor.

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile ilgili yeni taslak metne göre kendi kendini yöneten OSB’lerde özerkliğe son verilecek. OSB'leri müteşebbis heyet yönetecek. Müteşebbis heyetlere illerde valiler, ilçelerde ise kaymakamlar başkanlık edecek. Bu düzenlemeyi özerk OSB yönetimleri, geriye dönüş olarak nitelendirip, karşı çıktılar. Genel Kurulu’nu yapmış OSB’lerin sanayiciler tarafından yönetileceğini düzenleyen 4562 saylı OSB kanunu 15.04.2000 tarihinde 24021 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

DEĞİŞİKLİK İSTENEN MADDELER
 

* Taslak metne göre genel kurul aşamasına geçmiş olan OSB’lerde ilgili maddenin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 3 ay içinde genel kurul yapılarak müteşebbis heyet oluşturulacak.

  • Katılımcılar kendi aralarından yapı kullanma izni almış olan en az 8 asıl, 8 yedek, en fazla 14 asıl, 14 yedek üye seçecek. Bu üyelerin de mülki amir hariç görev süreleri 2 dönem ile sınırlandırılacak.
  • Müteşebbis heyetler illerde Vali, ilçelerde Kaymakam başkanlığında teşekkül edecek.
  • Küçük sanayi sitelerinden oluşan OSB’lerin müteşebbis heyetinde ise, illerde Vali, ilçelerde Kaymakam başkanlığında OSB’nin bulunduğu ilçe belediyesinin belediye başkanı, bulunduğu ilin kalkınma ajansından bir, sanayi odasından ve ticaret odasından da ikişer temsilci yer alacak.
  • OSB müteşebbis heyetinde ildeki diğer OSB’lerin ve OSB’de yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin yer almasına imkân tanınacak. Buna göre OSB organlarında yapılan düzenleme ile müteşebbis heyetin sonlanmasına ilişkin düzenlemeler mülga edilirken, genel kurulun yalnızca müteşebbis heyete temsilci seçmek üzere 4 yılda bir toplanması düzenleniyor.
  • OSB organlarında görev alanlara iki dönem sınırlaması getirilirken, bakanlığın yetkilerinde yapılan düzenleme ile OSB organ üyelerinin görevden alınması kolaylaştırılıyor.
  • Huzur Hakkı’nı içeren 17’nci maddede yapılması planlanan değişiklikle ödenecek huzur hakkı asgari ücretin brüt tutarını geçmeyecek şekilde her yıl müteşebbis heyet tarafından belirlenecek ve maddeye ‘kamu görevlileri’ ibaresi de eklenecek.
  • OSB’lerin gayrimenkul yatırım ortaklığı kurmasını içeren ek 5’inci maddenin de kaldırılması planlanıyor.
  • Yönetmelikte yer alan OSB’lerin faaliyetleri için anonim şirket kurması ya da kurulu bir anonim şirkete ortak olması ile ilgili maddenin de kanuna taşınması planlanıyor.
  • Geçici 15’inci maddede de OSB olarak seçilen alan içinde kalan ve OSB tarafından katılımcıya devri gerçekleştirilen taşınmazların yatırım yapılmayarak boş kaldığının tespit edilmesi hâlinde taşınmaz malikine yapı ruhsatını alması için tanınan bir yıllık süre iki yıla çıkarılıyor.
  • Kanunun çıkmasını takiben bir yıl içinde yapılan devirlerde bakanlık satış fiyatı limiti belirlemeye ya da satış tutarından bir kısmının OSB’ye irat kaydedilmesini sağlamaya yetkili olacak. Bu süre içinde yapı ruhsatı alınmaması veya yapı ruhsatı alınmış ise yapı ruhsatı tarihinden itibaren iki yıl içinde üretime geçilmemesi hâllerinde, taşınmaz kimin tasarrufunda olursa olsun OSB adına tescil edilecek.
  • Geçici 17’nci madde de ise Islah OSB’de geçiş döneminde ruhsatların ilgili idarelerce verilmesine imkan tanınırken, Islah OSB Uygulamasının yeniden yürürlüğe konulması amaçlanıyor.

KOSGEB VE TÜBİTAK’A PAY AYRILACAK
 

* OSB’lerin Nitelikleri’ni içeren 5’inci maddede yapılması planlanan değişiklikle Bakanlık ve TOKİ tarafından OSB’ler için kamulaştırma yapma yetkisi verilmesi hedefleniyor.

  • ‘OSB’lerin Gelirleri’ kısmında iki yeni düzenleme yer alıyor. Bunlardan ilki “OSB’lerin bağış yapmasına ilişkin hususlar Bakanlıkça yönetmelikte belirlenir. OSB’ler yıllık safi gelirinin binde beşini KOSGEB’e, binde beşini TÜBİTAK’a destek programlarında kullanılmak üzere ödemek zorundadır. OSB’lerin nakit ve benzeri varlıklarının değerlendirilmesine ve yatırım kararlarına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir” maddesi. İkinci düzenleme ise: “Ön tahsis, parsel tahsisi, üst yapılı veya boş parsel satışı, kiralanması veya üst hakkı tesis edilmesinden sağlanan gelirler.” Buna göre OSB’lerin ön tahsis, üst yapılı ya da boş parsel kiralaması ya da üst hakkı tesis etmesine imkan tanındığından bu faaliyetlerinden elde edeceği kazançlar da gelirleri arasına dahil ediliyor.
  • Sanayi lekesi olan alanlarda yer seçimi olmadan OSB kurulmasına imkân tanınırken, parsel birim maliyetine ilişkin düzenleme uygulamadaki sıkıntılar nedeni ile kaldırılacak.

ŞU AN UYGULANAN YÖNETİM
 

OSB’ler illerde başkanlığını Vali, ilçelerde kaymakamların yaptığı müteşebbis heyetle kurulur. İşyeri açma, çalışma ruhsatı sayısı yüzde 50’yi geçtiğinde genel kurul toplanır. Sanayiciler ilk genel kurulda müteşebbis heyetle devam edip etmemeyi oylarlar. Müteşebbis heyetle devam etmeme kararı alınırsa her parselin birer katılımcı olduğu ve dışarıdan kimsenin olmadığı yeni yönetimi seçerek yoluna devam eder. OSB’lerde her yıl mali, 4 yılda bir de seçimli genel kurul yapılır.

Türkiye genelinde 350 civarında OSB faaliyet gösteriyor. 102 OSB süreci tamamlayarak genel kurul aşamasına geçmiş durumda. Süreci tamamlayan 102 OSB’den 42’si yönetimde müteşebbis heyet ile devam etme kararı alırken, 60 OSB kendi genel kurullarını yaparak kendi içlerinden yönetimlerini belirliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner112

banner111

banner110

banner109

banner108

banner106