Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda tüm üretim süreçleri masaya yatırıldı

Çalıştayda, üretim sürecinde mevcut durumda yaşanılan sorunlar tespit edilmiş ve tespit edilen sorunlar üzerine katılımcılardan çözüm önerileri alınmıştır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Üretim Reform Paketi Çalıştayı hakkındaki sorularımızı da yanıtladı: 

- Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda ne gibi sonuçlar elde ettiniz? Paket üretim süreçlerini nasıl etkileyecek? 2016’da başka reform paketleri açıklayacak mısınız?

- Üretim Reform Paketi Çalıştayı’nda 7 ana başlık ekseninde beşikten mezara tabiriyle tüm üretim süreci ve üretim ekosistemi, kamu kurum ve kuruluşları, Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Üniversiteler, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Finans Kuruluşları ve sanayi firmaları tarafından masaya yatırılmıştır. Üretim sürecinde mevcut durumda yaşanılan sorunlar tespit edilmiş ve tespit edilen sorunlar üzerine katılımcılardan çözüm önerileri alınmıştır.

700’E YAKIN GÖRÜŞ VE ÖNERİ DEĞERLENDİRİLDİ

Mevcut durumda yaşanılan sorunlar ve bunlarla ilgili çözüm önerilerinin yanında ayrıca ülkemizi orta gelir tuzağından kurtaracak yeni nesil sanayi bölgeleri (Eko-endüstriyel park), akıllı üretim sistemleri uygulamaları konusunda katılımcıların görüşlerine başvurulmuştur. Çalıştayın en önemli çıktıları olan çözüm önerileri ve yenilikçi uygulamalar ile ilgili görüşler Bakanlığımızca değerlendirilmeye alınmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda çözüm önerileri ve görüşlerden aciliyeti ve ehemmiyeti yüksek olanlarını hayata geçirmek için mevzuat değişikliği çalışmalarımızı tamamladık. Çalıştay çıktısı olarak elde ettiğimiz 700’e yakın görüş ve öneri değerlendirilerek; kanun veya kanun hükmünde kararname düzeyinde yaklaşık 50 maddelik mevzuat değişikliği ile hayata geçirilecektir.

3Y ÜRETİM YAPISINA GEÇİŞ SÜRECİMİZ HIZLANACAK

Geriye kalan çözüm önerilerini de alt seviye mevzuat değişiklikleri veya yürürlüğe alacağımız projeler ile hayata geçirmeyi hedeflemekteyiz. Kısaca 3Y yaklaşımı ile her defasında üzerine basarak vurguladığım yenilikçi, yerli ve yeşil üretim yapısının katılımcılarımız tarafından da ilgi görmesi ve bu yönde gelen öneri ve görüşlerin fazlalığı beni sevindirmiştir. Bu durum ayrıca ülkemizin orta gelir tuzağına yakalanmayacağı hususundaki inancımı perçinlemiştir. Özellikle Kamu – özel sektör diğer bir ifadeyle de kamu – sanayi – üniversite (KSÜ) işbirlikleri ile 3Y üretim yapısına geçiş sürecimiz hızlanacaktır. Ülkemizde yeni yeni konuşulmaya başlanan ve uygulamaları ile ilgili hazırlık çalışmaları yapılan eko-endüstriyel parklar ve akıllı üretim sistemleri konusunda da kamu-sanayi-üniversite (KSÜ) işbirliklerinin büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum.

TEŞVİK VE DESTEKLER ÇEŞİTLENDİRİLECEK

Çalıştayımızın her bir ana başlığında diğer bir deyişle üretim sürecinin her bir safhasında mihenk taşı olacak reformlar çeşitli yollarla hayata geçirilecektir. Bu reformların kimisinde büyük miktarda bürokrasinin azaltılması, kimisinde ise teşvik ve desteklerin arttırılması ve çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Özellikle eko-endüstriyel park ve akıllı üretim sistemleri konusunda ise mevzuat çalışmalarına hazırlık için paydaş kurum ve kuruluşlarımızla projeler başlatarak ülkemizdeki mevcut durumu ortaya koyacağız ve ardından yönetim, teşvik ve destek mekanizmalarını belirleyeceğiz. Biliyorsunuz ki 2015 yılı Aralık ayında Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı’nı ve ardından 2016 yılı Ocak ayında Üretim Reform Paketi Çalıştayını gerçekleştirdik.  
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GEZİ
162 Kez Görüntülendi.
Avrupa Birliği’nin ‘Eşbaşkenti’: STRAZBURG
SEKTÖR
106 Kez Görüntülendi.
“Herkes 2 sene yerli ayakkabı giysin”
FUTBOL EKONOMİSİ
62 Kez Görüntülendi.
Bonservislerdeki astronomik yükseliş işimize yarayabilir
GÜNCEL HABER
67 Kez Görüntülendi.
Aktivist ruhlu Z Kuşağı boykotu sahiplendi
SÖYLEŞİ
459 Kez Görüntülendi.
Metaverse ile fabrikanızı bir gözlüğe sığdırabiliyorsunuz
SÖYLEŞİ
42 Kez Görüntülendi.
Bilimsel ihracatın temelinde pazar araştırma raporları var
SÖYLEŞİ
82 Kez Görüntülendi.
“Artık yeryüzünü ısıtmak değil soğutmak için enerji harcanacak”
SÖYLEŞİ
92 Kez Görüntülendi.
Doç. Dr. Ata Özkaya: Yüksek borçlanma ve vergiler bizi bekliyor
SÖYLEŞİ
200 Kez Görüntülendi.
Hasan Özçelik: Sürdürülebilirlik Raporlaması yapmayı ihmal etmeyin
İÇİMİZDEN BİRİ
48 Kez Görüntülendi.
“İkiz dönüşüm için kararlı adımlar atıyoruz”