Kategoriler

GLOBAL SANAYİCİ

Temiroğlu: TAREKS zorunlu bir uygulama ancak zaman kaybı önlenmeli

Özen Mensucat Genel Müdürü Ahmet Temiroğlu, “Günümüzde dijital uygulamaların çok yaygın olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın da zorunlu olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Tekstil, konfeksiyon ve deri ürünlerinde uygulanacak "Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi TAREKS" yıl başında yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili, uzun yıllar Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği’nin (TTTSD) başkanlığını da yapmış olan TTTSD Yönetim Kurulu Üyesi ve LC Waikiki Grubu'na bağlı Özen Mensucat kumaş boyama fabrikası yönetim kurulu başkanı Dr. Ahmet Temiroğlu'nun TAREKS’e ilişkin değerlendirmesini aldık.

Temiroğlu, “Günümüzde dijital uygulamaların çok yaygın olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, böyle bir uygulamanın da zorunlu olduğunu belirtmek isterim” dedi. Ancak bu sürecin iyi yönetilmesi ve ilk başta çıkabilecek aksamaların süratle onarılması gerektiğini de bildiren Temiroğlu sözlerine şöyle devam etti: “TAREKS, uygulamasında, ithal ve ihraç edilen ürünlerin güvenlik, kalite ve standartlara uygunluğunun gelişen dijital teknolojiler kullanılarak denetlenmesi öncelikle süreçlerin hızını artırmalı ve ithalat ve ithalatçılarımıza zaman kazandırmalıdır. Özellikle ithalat ve ihracat süreçlerinde her parti ürünün denetlenmesi yerine buradaki web tabanlı program sayesinde, yalnızca riskli olarak tanımlanmış ürünlerin denetlenmesi ve test laboratuvarlarına gönderilmesi zaman harcamasını azaltacak gibi görünüyor. Ancak burada çok önemli bir nokta var. Şimdiye dek özellikle tekstil ürünlerinin denetlenmesinde laboratuvar olarak İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Biriliği’ne (İHKİB) bağlı EKOTEKS laboratuvarı kullanılmaktaydı. İşadamları tarafından yönetilen bu laboratuvarda işler çok hızlı götürülerek sanayiciye zaman konusunda büyük katkılar sağlanıyordu. Örneğin numuneler alınarak test sonuçları beklenmeksizin ithalatçının ithalatı gerçekleştirmesine müsaade ediliyordu. Seyrek de olsa test sonuçlarında problem çıkan sorunlu ithalatlar iptal edilerek esas amaç yani sorunlu malların ülkemize girmesini engellemek amacı gerçekleşmiş oluyordu. Ancak öte yandan sorunlu olmayan büyük ekseriyetteki malların da test sonuçları beklenmeksizin ithalatı hızla gerçekleşiyordu. Yeni uygulama ile TAREKS istemine geçildikten sonra muhtelif farklı laboratuvarlar yerine özellikle Marmara bölgesindeki tekstil ürünleri denetimlerinde yine EKOTEKS laboratuvarının kullanılmasını öneriyorum. Sistem olarak TAREKS’in kullanılması çok doğru, gerekli ve hatta zorunluluk .Bu açıdan çok olumlu bir sürecin başlayacağına inanıyorum. Ancak muhtelif laboratuvarlarda yaşanabilecek zaman kayıpları konusunda endişelerim var. Bu hususun dikkate alınmasını dilerim”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GEZİ
202 Kez Görüntülendi.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLERİN YÖNETİM MERKEZİ... BRÜKSEL
SÖYLEŞİ
221 Kez Görüntülendi.
2026’dan sonra ticarette hız değil hizmet sürekliliği öne çıkacak
SÖYLEŞİ
46 Kez Görüntülendi.
2025 yılı sanayi açısından bir kayıp yıldı
KAPAK HABER
32 Kez Görüntülendi.
“ÇOSB, firmalarını Yeşil Mutabakat sürecine hazırlayan bir ‘yeşil sanayi bölgesi’ kimliği kazandı”
İÇİMİZDEN BİRİ
33 Kez Görüntülendi.
“Yüksek verimlilik için dijitalleşmeden başka yol yok”
ÇOSB HABERLERİ
19 Kez Görüntülendi.
Özel ÇOSB MTAL Badminton Takımı Tekirdağ Şampiyonu oldu
ÇOSB HABERLERİ
16 Kez Görüntülendi.
MTAL’de “Koruyucu Aile ve Gönül Elçileri Farkındalık Programı”
ÇOSB HABERLERİ
16 Kez Görüntülendi.
Özel ÇOSB MTAL’den Avrupa çıkarması
ÇOSB HABERLERİ
16 Kez Görüntülendi.
Sanayicilere Sera Gazı Eğitimi
ÇOSB HABERLERİ
18 Kez Görüntülendi.
ÇOSB’de, Sanayide Su Yönetimi ve Verimliliği masaya yatırıldı